20 vinkkiä vaelluspäivän ilta-askareiksi

Pitkän päivän jälkeen saattaa olla niin väsynyt, ettei uni tule.

Joskus keho on väsynyt, mutta mieli on virkeä raittiin ilman ja kokemustentäyteisen päivän jälkeen.

Makuupussissa on turha pyöriä, jos tietää, ettei unta ole luvassa vielä hetkeen.

Tässä ideoita siihen, miten saat ajan kulumaan yöleirissä, olipa se sitten teltta, laavu tai autiotupa.

Kivaa tekemistä erämaassa

Erämaassa ei välttämättä toimi netti, ja kännykän akkuakin voi olla tarve säästellä. Vaikka sinulla olisikin toimiva 4G-verkko, varavirtalähde ja aurinkokennolaturi, halunnet tehdä luonnon helmassa jotain muuta kuin selata älypuhelinta.

Osa alla olevista vinkeistä vaatii joitain tykötarpeita, joten lista kannattaa lukaista viimeistään rinkkaa pakatessa.

Näillä vinkeillä löydät kivaa tekemistä niin Karhunkierroksella kuin Lapin kairoissakin!

1.Meditointi

Tulen katseleminen on todella meditatiivista, mutta voit nauttia hiljaisuudesta hengitykseen keskittyen myös ilman leiritulta.

Älä harmistu, vaikka mielen totaalinen tyhjentäminen tuntuu mahdottomalta. On suurin piirtein yhtä vaikeaa olla ajattelematta mitään kuin levitoida.

2. Lukeminen

Ohut kirja ei paina paljoa. Aurinkokennolaturin turvin voit lukea myös e-kirjaa tai kuunnella äänikirjaa. Jos lataat kirjat puhelimeesi ennen reissua, et tarvitse nettiä, eikä akkukaan tyhjene liian äkkiä.

3. Venyttely tai iltajumppa

Venytteleminen tekee hyvää kävelypäivän jälkeen!

Päivän aikana jalkalihaksesi ovatkin jo saaneet harjoitusta, joten iltajumpan aikana voit keskittyä vaikkapa vatsalihasten tai hauiksen treenaamiseen.

4. Laulaminen

Jos olet leirissä yksin, voit laulaa sydämesi kyllyydestä.

Mikäli leiripaikalla on muitakin, on hyvä kunnioittaa heidän korviaan ja nukkumaanmenoaikojaan. Pieni hyräily ei haittaa, mutta kunnon aaria saa odottaa (elleivät kanssayöpyjät halua osallistua konserttiin).

5. Musisointi

Jos rakastat musiikkia, ota mukaan vaikka nokkahuilu. Ilmankin pärjää, sillä voit täyttää metsän viheltämällä tai vaikka beatboxaamalla. 

6. Älypähkinät

Sudokut, ristisanatehtävät tai Rubikin kuutio eivät vaadi paljoa tilaa rinkassa. 

Jos akkua ja verkkoyhteyttä piisaa, myös vedonlyönti ilman rekisteröitymistä livekohteisiin voi haastaa mieltä, mikäli samalla ehtii katsoa jotain mieluisaa matsia.

7. Kutominen tai virkkaaminen

Kutominen tai virkkaaminen tyynnyttää mielen, ja saat helpommin unen päästä kiinni. Lankakerä ja puikot mahtuvat vaikka rinkan sivutaskuun.

Kivan tekemisen lisäksi voit hankkia lisää rahaa seuraavaa reissua varten, sillä esimerkiksi villasukkaparista voi pyytää 15-50 euroa. 

8. Puun veistely

Leiripaikalla on varmasti puuta, mistä voit veistellä puukollasi vaikkapa kauhan. Entä mikä olisi romanttisempi tuliainen vaellusretkeltä kuin tuohisormus?

9. Piirtäminen

Piirrä omaan muistikirjaan tai autiotuvan vieraskirjaan. Omakuva on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin pelkkä nimikirjoitus! Piirrä myös jotain päivän aikana näkemääsi tai tee vaikka sarjakuva vaelluksestasi.

10. Valokuvaaminen

Myös älypuhelimien kamerat ovat tänä päivänä todella hyviä. Illalla on aikaa tutustua kameran asetuksiin ja harjoitella vaikka makro- tai astrokuvaamista. Entä saisitko vangittua revontulet tai jonkin metsän eläimen?

11. Siivoaminen

Autiotuvassa on aina jotain siivottavaa. Siivoamalla kulutat aikaasi niin, että siitä on hyötyä myös seuraaville vaeltajille.

12. Halonhakkuu

Polttopuiden hakkaaminen on hyvää liikuntaa. Tämä liikuntatuokio lämmittää tehokkaammin kuin puista koostuva nuotio. Se lämmittää myös leiripaikan seuraavien vieraiden mieltä.

13. Ruoanlaitto

Jos sinulla on aikaa eikä mahasi vielä huuda ruokaa, voit valmistaa ruokaa pitkän kaavan kautta. Kerää ateriasi täydennykseksi villivihanneksia (kuten voikukkaa ja ketunleipiä). Katajanmarjat käyvät pippurin korvikkeeksi. Niiden kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin. Sen sijaan pakurikääpää ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa, joten pakuritee jää väliin.

14. Kalastus

Voit hankkia ravintoa illaksi myös kalastamalla, mikäli se on luvallista. Jokien varsilla voi kokeilla myös kullanhuuhdontaa, mutta vain kokeilla, sillä kullanhuuhdonta on luvanvaraista.

15. Marjastus ja sienestys

Ahomansikat, mustikat, hillat tai karpalot kruunaavat leiriaterian. Entä löytyisikö metsästä helposti valmistettavia kantarelleja tai herkkutatteja, mitkä voi syödä vaikka raakana?

16. Uiminen

Jos leiripaikan lähellä on uintimahdollisuus, kannattaa siitä ottaa ilo irti. Virtapaikoissa vesi on sulaa talvellakin, mutta varo vilustumista ja esimerkiksi jään alle joutumista!

17. Lähiympäristön syvällinen tarkkaileminen

Käy kävelyllä ja tutki leiripaikan ympäristöä kaikilla aisteillasi. Kävele paljain jaloin, nuuhki kukkia, halaa puita ja kuuntele lehtipuiden havinaa.

18. Päiväkirjan kirjoittaminen

Kirjoita päiväkirjaasi ajatuksiasi, runoja tai vaikka listoja tunnistamistasi kasveista ja lintulajeista. Voit kirjata ylös myös kohdan 17 avulla keräämäsi tuntemukset.

19. Varusteiden ja vaatteiden huoltaminen

Pitäisikö vaatteita pestä, tuulettaa tai korjata? Entä onko rinkka vielä ehjä? Illalla on aikaa hoitaa varusteita.

20. Tutustu muihin retkeilijöihin

Mikäli seurassasi on muita, voit viettää heidän kanssaan ikimuistoisen iltahetken kokkaamalla ja turinoimalla. Ette välttämättä tarvitse edes yhteistä kieltä, sillä halu ymmärtää toista on tärkeämpää.