3 parasta vinkkiä – Huonompikuntoinenkin voi vaeltaa turvallisesti

Kaikki eivät luonnollisestikaan ole kilpaurheilijoita tai edes parhaassa fyysisessä kunnossa. Varsinkin jos ikää on kertynyt, kertyy vuosien myötä myös erilaisia vaivoja. Osa vaellusreiteistä on kuitenkin suunniteltu niin, että myös huonompikuntoiset voivat nauttia luonnon upeudesta – turvallisesti.

1. Pakkaa oikein

Onko sinulla tai retkikumppanilasi jokin fyysinen rajoite tai sairaus? Jännittätkö, miten kuntosi kestää vaellusreissun alusta loppuun?

Jos sinulla tai retkeilykaverillasi on jokin sairaus, joka voi vaikuttaa vaellusretkeen, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Huonompikuntoisen kannattaa kuitenkin varautua hieman eri tavalla, kuin kokenut retkeilijä.

Mukaan kannattaa pakata ainakin:

  • Elektrolyyttitabletteja: Elektrolyytit ovat mineraaleja, jotka pitävät yllä nestetasapainoa. Jos juot pelkkää vettä, laimennat oman kehosi suoloja. Elektrolyyttitabletti vesipullon seassa auttaa pitämään nesteytyksen tasapainossa.
  • Helppoja välipaloja: On tärkeää, että myös verensokeri pysyy tasaisena koko vaelluksen ajan. Tasainen veren sokeripitoisuus vähentää samalla voimattomuuden ja heikkouden tunnetta. Pakkaa rinkkasi sivutaskuun pieniä välipaloja, jotka on helppo ottaa esiin vaelluksen aikana.
  • Tukevat kengät: Hyvät retkeilykengät ovat varsinkin huonojalkaisen ehdoton vaihtoehto. Helpotkin vaellusreitit voivat paikoitellen olla täynnä kantoja ja kiviä, jossa pienikin väärä askel voi taittaa nilkkaa. Kannattaa siis hankkia retkeä varten kengät, jotka tukevat kunnolla nilkasta – kiität itseäsi myöhemmin.
  • Ensiaputarvikkeita: Jos vahinko sattuu, on mukana hyvä olla ainakin sideharsoa, ravistettava kylmäpakkaus sekä kyypakkaus. Jos mukana retkellä on esimerkiksi ampiaisille allergisia olevia henkilöitä, varautukaa tarpeen mukaan. On ikävää olla 10 kilometrin päässä lähimmästä parkkipaikasta keskellä metsää, jos jotain ikävää tapahtuu. Varaudu siis huolella!
  • Virtapankki: Moni päättää vaellusretkillään välttää sosiaalista mediaa ja kännykällä oloa. Luonnosta nauttiminen ja rauhaisa hiljaisuus ovat tärkeitä. On silti hyvä, että kännykässä on virtaa, jos jotain tapahtuu, vaikka kenttiäkään joka paikassa ei ole. Nykyään on olemassa kevyitä virtapankkeja, joiden avulla kännykän saa ladattua useammankin kerran.
  • Viihdykettä tauoille: Jos matkan varrella täytyy pitää ylimääräisiä taukoja, ei mitään hätää! Usein reiteillä riittää penkkejä ja eväspaikkoja, joissa pystyy taukoilemaan rauhassa. Mukaan kannattaa pakata viihdykettä, jos tauko venähtää pitkäksi. Voit pelata esimerkiksi korttipelejä, tai jos päivän pörssit kiinnostavat, pysyvät myös kryptovaluuttojen kurssit mukana älypuhelimessa, joita voi tauoilla seurata.

2. Vaellusreitti kuntotason mukaan

Vaellusreittejä on eri tasoisia ja aloittelija voikin halutessaan aloittaa tekemällä lyhyehkön päivävaelluksen . Vaellukset eivät siis todellakaan ole aina kymmenien kilometrien rupeamia, vaan jokainen pystyy halutessaan valitsemaan helpon ja lyhyehkön vaellusreitin.

Esimerkiksi kesän alussa uudistettu Kolin huippujen kierros on helppo reitti aloittelevalle vaeltajalle ja se on pituudeltaan ainoastaan 1,4 kilometrin mittainen. Lisäksi esimerkiksi Hossassa sijaitseva Julma-Ölkky on yksi Suomen kauneimmista vaellusreiteistä ja sen pystyy kiertämään halutessaan vain 5 kilometrin mittaisena.

Kannattaa perehtyä vaellusreitteihin huolella sekä niiden haastavuusasteisiin. Myös kokemuksia löytyy paljon niin internetin ihmeellisestä maailmasta, kuin tuttavilta ja facebookin retkeilyteemaisista ryhmistä.

3. Älä vaadi itseltäsi liikoja

Moni huonompikuntoinen sortuu ajattelemaan liikaa sitä, mitä muut ajattelevat tai hidastaako oma kunto muiden retkeilyä. Tätä ei tarvitse todellakaan stressata, sillä vaellusreitit on muokattu niin, että ohituksia pystyy tekemään monessa kohdassa.

Lähde vaellusreissulle avoimin mielin ja ota rennosti. Reiteillä vastaantulevia moikataan ja tunnelma on todella yhteisöllinen. Muita autetaan hädän sattuessa ja retkeilykokemuksia jaetaan taukopaikoilla.

Älä siis stressaa, vaan mene nauttimaan luonnon kauneudesta avoimin mielin ja ota retkeilyvinkit talteen. Voi olla, että retkellä tutustuu uusiin tuttaviin ja aivot toimivat taas paremmin, kun ne saavat happiannoksen Suomen puhtaasta metsästä.