9 tärkeää mukaan otettavaa asiaa, joilla voi tehdä vaelluksesta jännittävämmän

Vaeltaminen on loistava tapa viettää aikaa ulkona, pysyä aktiivisena ja nauttia luonnon kauneudesta. Ei kuitenkaan kannata lähteä soitellen sotaan, vaan myös vaellukseen valmistautumiselle kannattaa antaa oma aikansa.

Tähän artikkeliin olemme koonneet listan peräti yhdeksästä mukaan otettavasta asiasta, jotka voivat tehdä vaelluksesta entistäkin täyteläisemmän ja paremman. Luvassa on paitsi yleishyödyllisiä asioita, myös niin sanotusti laatikon ulkopuolelta löydettyjä vaihtoehtoja.

1. Luotettava GPS-laite tai kartta

Vaikka paikkojen tutkimisen jännitys ja luonnossa samoilu ovat osa vaelluksen hauskuutta, varsinainen eksyminen ei ole. Luotettava GPS-laite ja yksityiskohtainen kartta takaavat, että voit navigoida tuntemattomilla reiteillä luottavaisin mielin. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun olet lähtenyt syvälle metsän uumeniin ja tarkoituksena on vaellella pidempäänkin kuin pelkän marjastus- tai sienestysreissun verran.

Monista GPS-laitteista löytyy esiladattuna topografisia karttoja ja reittiehdotuksia, jotka lisäävät vaellukseesi ylimääräistä jännitystä. Jopa entuudestaan tutut vaellusympäristöt voivat saada uutta pontta tuoreista ja turvallisista reittivalinnoista.

2. Laadukkaat kiikarit

Villieläinten tarkkailu on potentiaalisen kiehtova osa mitä tahansa vaellusta. Kun tuot luontoon mukaasi laadukkaat kiikarit, voit tarkkailla lintuja, nisäkkäitä ja muita metsän eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä ilman, että häiritset niitä. Liian lähelle uskaltautuminen todennäköisesti saa eläimet pakenemaan tai isompien petojen tapauksessa jopa hyökkäämään.

Kunnolliset kiikarit lisäävät vaellukseen syvyyttä ja voivat auttaa jopa navigoinnissa. Niiden avulla voit parhaassa tapauksessa löytää myös uusia kiinnostavia maamerkkejä tai paikkoja, joissa käydä.

3. Hyvä kamera tai älypuhelin

Vaelluksen dokumentointi voi tehdä kokemuksesta mieleenpainuvamman. Vähintäänkin matkakuvia ja -videoita voi jälkikäteen esitellä perheelle ja ystäville, jotka eivät välttämättä päässeet tällä kerralla mukaan.

Hyvän kameran sijasta nykyaikainen älypuhelin kunnollisella kameralla voi riittää melko hyvinkin henkeäsalpaavien maisemien, mielenkiintoisen kasvuston ja metsän eläinten ikuistamiseen. Lisäksi kannattaa muistaa ottaa kuvia myös itsestä metsän keskellä. Etenkin sinkuille nämä kuvat ovat omiaan erilaisissa deittisovelluksissa jaettavaksi.

Älypuhelimesta toki on muutenkin paljon hyötyä. Sillä pystyy pitämään yhteyttä tuttaviin sekä hälyttämään tarvittaessa apua. Lisäksi parhaat verovapaat nettikasinot ilman rekisteröintiä ovat koska tahansa kännykän ulottuvilla. Ne ovat hauska kaveri vaikkapa leiriytyessä.

4. Kuulokkeet

Haluatko kenties kuunnella hyvää musiikkia vaelluksellasi? Lähtökohtaisesti suosittelemme pitämään korvat vapaina ainakin osan ajasta, jotta pääset ihastelemaan ja kuulostelemaan myös luonnon ääniä, oksien rasahtelua, linnunlaulua ja purojen liplatusta. Esimerkiksi taukoa pitäessä tai telttaa pystyttäessä rauhoittava musiikki voi kuin voikin tehdä kauppansa.

Kannattaa muistaa myös ladata kuulokkeensa ja kaikki muutkin sähkölaitteensa ennakkoon. Muun muassa GPS-laitteen tai kännykän pimeneminen kesken kaiken voi olla jopa vaarallista.

5. Vaellussauvat

Vaellussauvat voivat lisätä vaellukseen lisää dynaamisuutta. Ne voivat auttaa retkeilijää navigoimaan tehokkaammin vaikeissa maastoissa, kuten jyrkissä rinteissä.

Vaellussauvojen mukaanottoa kannattaa harkita hieman omien tarpeiden mukaan. Nuori ja perusterve ihminen ei välttämättä hyödy niistä kovinkaan paljon ellei maasto ole erityisen haastavaa.

6. Monitoimityökalu

Monitoimityökalu on kirjaimellisesti monipuolinen lisä vaellusvarusteihisi. Se voi olla uskomattoman hyödyllinen työkalu erilaisissa tehtävissä pidemmän vaelluksen varrella. Sillä voit aukoa säilykkeet ja ottaa auki oluet. Koskaan ei tiedä, mihin monitoimityökalua milloinkin voi tarvita.

7. Eväät

Eväiden ja välipalojen nauttiminen voi tehdä pakollisista lepopysähdyksistä odotetun osan vaellusta. Niistä on myös apua tilanteissa, joissa vaellus venähtää alun perin suunniteltua pidemmäksi. Tässä mielessä ne siis lisäävät joustavuutta omaan retkeilyyn.

Evääksi kannattaa haalia siihen parhaiten sopivia ruokatarvikkeita. Esimerkiksi pähkinät antavat runsaasti energiaa ja mahtuvat pieneen tilaan. Samaten säilykepurkit ovat erinomainen ja hyvin säilyvä eväs, kunhan mukana on edellä mainittu monitoimityökalu.

8. Hyvä seura

Vaeltaminen on siitä erinomainen harrastus, että siitä voi nauttia niin yksin kuin porukallakin. Yksin retkeileminen voi tuoda mukanaan suorastaan meditatiivisia piirteitä, kun henkilö voi hetken olla poissa päätelaitteiden äärestä ja nauttia vain ympäröivän luonnon syleilystä. Ystävän tai perheen kanssa vaeltaminen puolestaan on yhdistävä kokemus, joka voi lähentää vaelluksella mukana olevia entisestään.

9. Iloinen mieli

Niin kliseiseltä kuin se ehkä kuulostaakin, ei luontoon kannata lähteä samoilemaan silloin, jos on tullut heränneeksi väärällä jalalla. Vaeltaminen on potentiaalisesti todella virkistävä ja mukava kokemus, mutta sen potentiaalista voi jäädä paljon saavuttamatta, jos asennoituminen on väärä. Etenkin seurassa retkeillessä on tärkeää, että kaikki lähtevät mukaan odottavin mielin ja mahdolliset erimielisyydet ja riitatilanteet jätetään hetkeksi pois.

Lopuksi

Olemme nyt esitelleet yhdeksän asiaa, joista voi olla iloa ja hyötyä vaeltaessa. Suosittelemme lukijoita myös itse uhraamaan asialle ajatuksen tai toisenkin. Oikeanlainen valmistautuminen on puoli ruokaa, ja tämä vanha totuus pätee ehdottomasti myös vaeltamiseen!