Ilmatäytteinen makuualusta – Kannattava investointi vai ei?

Puutteelliset yöunet piinaavat lähes jokaista retkeilijää - ainakin jossain vaiheessa tämän rakkaan harrastuksen parissa. Monesti kysytään ilmatäytteisistä makuualustoista. Päätinpä siis kirjoittaa artikkelin, johon olen koonnut ilmatäytteisen makuualustan hyötyjä ja haittoja, sekä kannattaako tällaista kapistusta mahdollisesti hankkia?

Mikä ero on ilmatäytteisellä alustalla sekä solumuovisella makuualustalla?

Ilmatäytteiset makuualustat täyttyvät ilmalla. Useimmat mallit täyttyvät puhaltamalla suun kautta. Joissakin patjoissa tulee mukana pumppu, jolla alustan saa kätevästi täytettyä. Solumuovisen makuualustan rakenne koostuu suljetusta vaahtomuovisolukosta. Solumuovinen makuualusta on siis kiinteä ja se rullautuu tai taittuu kasaan kuljetusta tai varastointia varten.

Miksi hankkia ilmatäytteinen patja?

Ilmatäytteiset makuualustat ovat mukavampia nukkua - Ehkäpä suurin syy valita ilmatäytteinen patja on sen tuoma mukavuuden tuntu. Ilmalla täytetty makuualusta on kiinteää, solumuovista alustaa paksumpi ja tarjoaa käyttäjälleen enemmän mukavuutta. Ilmatäytteisten alustojen patjan kovuutta voi helposti säätää laittamalla patjaan enemmän tai vähemmän ilmaa. Täyteen pumpattuna patja on napakampi ja hieman ilmaa päästämällä patjasta saa pehmoisemman.

Herkkäunisille ja selkävaivaisille - Tämä sivuuttaa yllä olevaa tekstiä, mutta ilmatäytteinen makuualusta on ehdoton hankinta herkkäunisille ja kivuista/hermosto-ongelmista kärsiville. Ilmatäytteisen alustan paksuus tukee lantiota paremmin ja estää kipuja pahentumasta. Hyvät yöunet ovat jokaisen päivän tärkein asia, joten kannattaa sijoittaa hyvään ilmatäytteiseen patjaan, jos unen saaminen on haastavaa sinulle. Täytettävä alusta tuo kaivattua kodin tuntua erämaan keskelle.

Kevyempi paino - Harrastatpa sitten vaellusta, auto- tai pyöräretkeilyä, lähtökohtaisesti haluat aina matkustaa mahdollisimman kevyiden varusteiden kanssa. Yleisesti ottaen ilmatäytteiset makuualustat ovat kiinteitä makuualustoja keveämpiä. Useimmiten säästät 100-200 grammaa painossa ilmatäytteisellä patjalla.

Tilan säästäminen - Täytettävät makuualustat vievät vähemmän tilaa rinkassasi. Monet retkeilijät eivät halua sitoa mitään kiinni rinkkansa ulkopuolelle. Useimmat ilmatäytteiset patjat vievät noin 1 litran verran tilaa repustasi - ei siis todellakaan paljoa. Jotkin pakkautuvat vielä tätäkin pienempään tilaan. Siksi tilan vapauttaminen on tärkeä syy investoida ilmatäytteiseen alustaan. Solumuoviset, kiinteät makuualustat vievät yleensä ainakin 10 litraa tilaa, eikä niitä saa käytännössä rinkan sisälle.

Teknisesti kehittyneempiä - Ilmatäytteiset alustat kehittyvät joka vuosi ja niitä kehitetään paremmilla materiaalivalinnoilla ja suunnittelulla. Käytännössä suurin osa tuotekehityksestä menee ilmatäytteisiin malleihin, joten laadukasta alustaa hankkiessa kannattaa suunnata katse niihin.

Ilmatäytteisen makuualustan heikkoudet

Kestävyys Tämä on suurin ilmatäytteisten alustojen haittapuoli kiinteisiin verrattuna. Aktiivisilla retkeilijöillä tulee reikä vastaan - ennemmin tai myöhemmin. Onneksi melkein kaikki patjat tänä päivänä on varustettu paikkaussetillä. Toisinaan patjan paikkaaminen yöpimeällä voi olla raastavaa hommaa. Välttääksesi patjaa puhkeamasta, teltta-alue tulee siistiä havuista ja terävistä esineistä. Lisäturvaa patjallesi tuo teltan alle asetettava maavaate, joka suojaa teräviltä esineiltä ja kiviltä. Niitä on saatavilla esim. Scandinavian Outdoorista.

Hinta - Kelvollisen ilmatäytteisen patjan hinta lähtee noin 50 eurosta ylöspäin useisiin satasiin asti. Laadukkaan täytettävän patjan saa yleensä jo satasella. Verrattuna, solumuoviset patjat maksavat yleensä noin 10-50 euroa.

Käytön opettelu - Voisi sanoa että itsestään täyttyvien ja ilmatäytteisten patjojen käytön oppiminen kestää hieman pidempään. Täyttäminen on yleensä helppoa, mutta ilman täyttämisen oppiminen nopealla tekniikalla vie aikaa. Myöskin ilmatäytteisen patjan pakkaaminen oikealla tavalla, tilaa säästävästi, vie jonkin aikaa oppia. Paikkauksen oppiminen on myös välttämätöntä ennen pitkää.

Telttapaikan valintaa täytyy tehdä harkiten - Telttapaikan valinnassa tulee käyttää enemmän huomiota ja tarkkuutta. Sinun täytyy välttää kaikkia neulasia, teräviä kiviä tai mitään mikä voisi potentiaalisesti rikkoa ilmapatjasi. Yleensä käytän telttapaikan valitsemiseen ja siistimiseen muutaman minuutin kauemmin , kun mukanani on ilmapatja.

Lisää makuualustoista löytyy makuualustan valinta -oppaastamme!

Vaellus & Retkeilyn suosittelemia ilmatäytteisiä makuualustoja:

Thermarest Prolite Apex RW - Mukavuutta ja laatua

Paino: 790g

R-arvo: 3,8

Mainittavaa: Kevyt ja mukava itsetäyttyvä alusta kolmen vuodenajan käyttöön


Exped Airmat HL M - Ultrakevyt makuualusta

Paino: 310g

R-arvo: 1,9

Mainittavaa: Ultrakevyt ja pieneen tilaan pakkautuva makuualusta vaellukseen


Thermarest Trail Lite - Edullinen ilmatäytteinen makuualusta

Paino: 740g

R-arvo: 3,2

Mainittavaa: Itsestääntäyttyvä makuualusta. Hyvä hinta-laatusuhde.