Kevyt teltta vaellukselle

Kevyt teltta vaellukselle? Ideaalinen vaellusteltta on kevytrakenteinen, riittävän tilava, pakkautuu kasaan tilaasäästävästi ja kestää rankimmatkin sääolosuhteet. Onneksi telttojen teknologia on kehittynyt paljon etenkin viime vuosina ja ominaisuuksien kasvaessa uusien telttojen painot jatkavat laskuaan, kun markkinoille tulee toinen toistaan parempia kankaita ja kevyempiä tukirakenteita.

Olemme käyneet läpi parhaat kevyet teltat vaellukselle. Mukana on niin yhden hengen teltat, vaellusteltat kahdelle, isommat teltat, yleispätevät mallit, budjettiteltat ja markkinoiden parhaat teltat. Tärkeimmät kriteerit vaellusteltan valinnassa ovat:

 • Paino ja pakkauskoko
 • Teltan sisätila
 • Materiaalien kestävyys
 • Teltan säänkestävyys
 • Kokoaminen ja pakkaus kasaan

Lue vaellusteltta testi ja vertailu! Toivomme että tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan teltan, joka pitää sinut lämpimänä ja kuivana monia vuosia.

Teltta vertailu – Paras vaellusteltta?

MSR ​Hubba Tour 1 – ​Tilavalla eteisellä varustettu kevyt teltta yhdelle

 • Kevyt 1-hengen vaellusteltta eteisellä
 • 3-vuodenajan käyttöön
 • Paino ​2,​0 kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta : 1​200mm
 • Vesipilariarvo pohja: 3000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Kevyt, hengittävä ja mukava​ Hubba Tour 1 -teltta todistaa, että yksinreppumatkojen ei tarvitse tarkoittaa rajoittumista pieneen telttaan tai mukavuuden uhraamista painotavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäpituutta ja leveyttä ajatellen ​Hubba tour 1-teltan pohjapiirros antaa sinulle sopivan ison patjan ja silti tilaa lisävarusteiden säilyttämiseen sisäl​lä. Eteistilassa on runsaasti tilaa tavaroiden säilyttämisellle ja ruoanlaitolle.

Mikrokuituun pohjautuva materiaali tarjoaa erinomaisen hengittävyyden, vedenpitävyyden, sekä lämmön säilllämmön hyvin teltan sisällä. Suoraksi kasautuvat, itsestään seisovat kaaret auttavat teltan kasaamisessa – teltta on helppo pystyttää täysin itse. Irtonaiset kaaret on helppo kiinnittää pyörän runkoon, tästä siis myös hyvä kevyt teltta pyöräilyyn. 

​MSR Hubba Tour 1 teltan ominaisuudet, sisäänrakennettu parvi tavaroille ja ylimääräinen eteistila tekevät tästä teltasta erinomaisen teltan hintaansa nähden.

Fjällraven Abisko Shape 2 – Mainittavan hyvä vaellusteltta (testivoittaja)

 • Kevyt vaellustunneli kahdelle
 • 4-vuodenajan käyttöön
 • Paino 2,32 kg 
 • Vesipilariarvo ulkoteltta : 3000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 6000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Fjällravenin Abisko Shape 2 on erittäin versatiili kahden hengen vaellusteltta neljän vuoden ajan käyttöön. Testivoittajana tunnettu malli on Fjällravenin loistava esimerkki siitä, että ympäristöystävällisistä materiaaleista saa kasattua täysin kilpailukykyisen teltan, ominaisuuksista tinkimättä. Telttakangas ei sisällä haitallisia PFC-yhdisteitä, vedenpitävyyskäsittelyssä käytettäviä haitallisia kemikaaleja taikka haitallisia palonestoaineita. Silti teltta kestää erittäin hyvin syysmyrskyjä ja lumisateita. Tuulikaan ei ole haitaksi, kunhan teltan muistaa pystyttää tuulensuuntaisesti, teltta seisoo jämerästi kiinni maaperässä.

Abisko Shape 2 on suunniteltu hyvin ja kasautuu pystyyn nopeasti ja helposti. Kasattuna voi todeta sisällä olevan hyvin tilaa ja tilava eteinen on mukava lisä kun haluaa lämmitellä retkiruokaa. Fjällräven on panostanut entistä enemmän ilmanvaihtoa lisääviin materiaalivalintoihin ja tässä teltassa on käteviä pikku ominaisuuksia mm. ulkoteltan voi kääriä ylös molemmista päistä läpivedon aikaansaamiseksi. Sisätelttaan on suunniteltu kangasoven lisäksi erillinen hyönteisverkko-ovi. Tämä teltta on yksi henkilökohtaisista suosikeistani, se on toiminut pettämättömästi jokaisella vaelluksella. Yöpyminen tässä teltassa talvellakaan ei ole ollut ongelmaksi!

Teltta on vahvarakenteinen, kevyt, harkitusti suunniteltu ja turvallinen sekä ihmisille että ympäristölle, enempää ei voisi teltalta vaatia. Fjällraven asettaa kilpailijoille standardeja, näyttämällä tietä ympäristötietoiseen tuotesuunnitteluun.

Hilleberg Kaitum 2 – Ultrakevyt ja tilava tunneliteltta kahdelle

 • Kevyt 2-hengen vaellusteltta
 • 4-vuodenajan käyttöön
 • Paino 3,0 kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta : 3000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 5000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Monen aktiivivaeltajan suusta kuulee Hillebergin valmistavan parhaat teltat, eikä tuota kommenttia kuullessa voi olla kovinkaan paljoa eri mieltä. Kaitum 2 ei ole tässä suhteessa poikkeus. Se on helppokäyttöinen teltta, kestää kulutusta uskomattoman paljon, ja painoonsa nähden se tarjoaa todella tilavat oltavat. 

Eteisiä on yhden sijasta kaksi, teltan molemmissa päissä. Toiseen päätyyn mahtuu kaikki ylimääräiset varusteet, jolloin teltan toinen pää vapautuu kokonaan ruoanlaittoa varten. Molemmissa eteisissä on myös valtavat tuuletusaukot, joka helpottaa teltan ilmanvaihtoa huomattavasti. Sisäteltan ovia voi säätää hyttysverkkokankaasta täysin suljettuun oveen. Jotain tältä väliltä voi olla sopivaa – säästä riippuen.

Tunnelirakenne minimoi vaadittavien alumiinikaarien painoa ja pituutta, menettämättä ominaisuuksia myrskyssä, jolloin tuloksena on kevyempi kokonaispaino. Teltassa on höydynnetty Hillebergin patentoituja ja suorituskykyisiä kankaita. Paketti sisältää teltan rungon, kaaret yhdellä korjauskankaalla, 16 paalua ja kolme kuljetuspussia teltalle.

Kyseessä on kevyt, jämäkkä ja kestävä teltta, joka painostaan huolimatta suoriutuu vaihtelevistakin sääolosuhteista. Kaitum 2 ei ole ehkä teltoista edullisin, mutta tuo taatusti vastinetta jokaiselle pennille.

Jack Wolfskin Skyrocket Dome 2 – Edullinen 2 hengen vaelluskupoli

 • Kevyt 2-hengen vaellusteltta
 • Kolmen vuodenajan käyttöön
 • Paino 2.49 kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta : 4000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 5000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Skyrocket 2 Dome on kevyt kupoliteltta kohtuullisella hinnalla ja kohtuullisilla ominaisuuksilla. 2490 gramman painoisena ja tilavalla sisätilalla varustettu teltta ei ole todellakaan huono sijoitus. Kupolin sisällä mahtuu yllättävän hyvin kaksi kookkaampaakin ihmistä istumaan ja liikkumaan – tilavuuden puolesta teltta saa kiitosta. Skyrocket 2 Dome on helppo ja nopea kasata pystyyn ja takaisin pakettiin. Rakenne tuntuu jämerältä ja teltta pysyy vankasti maassa. Telttakankaan vedenpitävyyskin on kiitettävää tasoa. Toisaalta teltta ei ole pakattuna mitenkään kaikkein pienimpään kokoon ahtautuva. Isot kaaret eivät taitu pieneen tilaan ja vievät tilaa rinkasta.

Pienempien esineiden pitämiseen löytyy paljon taskuja, vaikka ne ovat valitettavasti kaikki teltan yhdellä puolella, joten toisella puolella oleva henkilö joutuu kurottumaan esineisiin. Onneksi kattosta löytyy tavaroille oma verkkotasanne, johon mahtuu paljon tavaroita ja varusteita. Verkosta löytyy myös lisäkoukkuja, joten korkeaan kattoon saa kyllä mahtumaan todella paljon esineitä. Sisäteltta on keltainen, mikä tekee siitä mukavan ja valoisan.

Kalliimpiin telttoihin verrattuna Skyrocket 2 Dome:sta uupuu hienompia yksityiskohtia ja painoa voisi karsia paremmilla materiaalivalinnoilla ja rakenteella. Kaikenkaikkiaan tämä teltta on hintatietoiselle kahden hengen telttaa hakevalle hyvä valinta. Hintalaatusuhde on todellakin kohdillaan tässä teltassa!

Hilleberg Nallo 3 GT – Kevyt kolmen hengen teltta laatua arvostavalle

 • Kevyt 3-hengen vaellusteltta
 • 4-vuodenajan käyttöön
 • Paino 3,10 kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta : 5000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 15000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Kuten kaikki hillebergin teltat, Nallo 3 GT on taidonnäyte huippumateriaalien ja huippusuunnittelun yhteistyöstä. Kerlon 1200-kangas pitää veden loitolla pahimmillakin myrskyillä ja viimeistellyt ompeleet varmistavat, että tämä teltta sopii myös talvikäyttöön.  9-millimetrin alumiinirakenteiset sauvat tekevät rungosta todella vantteran oloisen. Pohjakangas on myös laadulla viimeistelty ja 15000mm vesipilariarvo puhuu puolestaan. Keveydestä huolimatta telttakangas on kestävää ja ei taatusti repeä helpolla. Sisältä teltta tuntuu tilavan oloiselta ja valoisalta, kiitos kirkkaiden värien. Ulkoterassi on todella tilava ja kokkailut ynnä muut toimet suoriutuvat mukavasti.

Teltan kasaaminen on hämmästyttävän nopeaa ja onnistuu yhdeltäkin hengeltä, joskin neljällä kädellä kasaaminen luonnistuu nopeammin. Pakkaaminen kasaan tapahtuu nopeasti, alle 4 minuutissa. Tämä 3 hengen tunneliteltta ei ole markkinoiden edullisin teltta, mutta kaiken rahan arvoinen ja maksaa vuosien mittaan itsensä takaisin!

Terranova Laser Pulse 1 – Ultrakevyt teltta yhdelle

 • Ultrakevyt 1-hengen vaellusteltta
 • 3-vuodenajan käyttöön
 • Paino 545 grammaa
 • Vesipilariarvo ulkoteltta : 1700mm
 • Vesipilariarvo pohja: 3000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Terra Novan Laser-sarja lienee entuudestaan tuttu minimalististen vaeltajien joukossa. Terra Nova on suoriutunut uskomattoman hyvin kehitellessään Pulse 1-telttaa. Materiaalivalintojen avulla paino on saatu pudotettua vaivaiseen 545 grammaan, kuitenkaan tinkimättä kankaan kestävyydestä liikaa. Pulse 1 toimii hyvin aina syysmyrskyille asti, joskin se ei ole kuitenkaan paras majoite arktisia myrskyjä vastaan. Sellaista telttaa ei tietenkään puolen kilon painoisena ole olemassa, ainakaan vielä. 

Painoisekseen Pulse 1 seisoo todella vankkana, jopa tuulisillakin olosuhteilla. Teltan poikkikaari on tiheään katkotettu, joten teltta pakkautuu todella minimaaliseen 30x10cm tilaan. Pystytys tapahtuu todella nopeasti ja yösija on valmis alta aikayksikön. Pohjamateriaalin kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kevyt pohjakangas on alttiimpi repeytymään ja teltta kannattaakin pystyttää maanpinnan teräviä kohtia silmälläpitäen. Tämä on ominaista ultrakevyille teltoille.

Tämä kevyt sooloteltta on erinomainen valinta kevyttä, kompaktia ja nopeasti koottavaa soolotelttaa hakevalle.

Katso myös muita varusteoppaita:

Retkikeitin vertailu – löydä paras retkikeitin

Puukon valinta vaelluskäyttöön – löydä käyttöösi sopiva puukko

Paras talvimakuupussi ympärivuotiseen käyttöön

Retkikirves vertailu – löydä paras retkikirves käyttötarkoitukseesi