Kevytretkeily- vinkkejä siitä kiinnostuneelle

Retkeily on loistava tapa päästä ulos ja tutustua luonnon kauneuteen. Se voi olla myös loistavaa kuntoilua, joka auttaa parantamaan sydän- ja verisuoniterveyttä ja vahvistamaan lihaksia. Jos olet vasta aloittamassa kevytretkeilyä, niin on tärkeää valita oikeat varusteet ja vaatteet, jotta vaellus on turvallinen ja nautinnollinen kokemus.

Kevytretkeily on suosittu vaihtoehto kokeneille vaeltajille, jotka etsivät tapoja keventää taakkaansa. Kun kevytretkeilijät kantavat vähemmän painoa, he voivat liikkua nopeammin ja kulkea pidempiä matkoja. Tämäntyyppinen retkeily voi olla tavallista retkeilyä haastavampaa, joten on tärkeää valmistautua hyvin.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä kevytretkeilystä kiinnostuneelle ja sen aloittamista suunnittelevalle.

Mitä kevytretkeilyllä tarkoitetaan?

Kevytretkeily on tyyli, jossa painotetaan kevyiden kuormien kantamista. Kevytretkeily on kasvava trendi ulkoiluharrastajien keskuudessa, mitä ei ole vaikea ymmärtää. Kevytretkeilijät pyrkivät vähentämään reppunsa painoa kantamalla mukanaan vain välttämättömiä tavaroita ja käyttämällä kevyempiä varusteita. Näin kevytretkeilijät voivat kulkea nopeammin ja pidemmälle vähemmän väsyneinä. Viime vuosina kevytretkeilystä on tullut yhä suositumpaa, kun markkinoille on tullut uusia ultrakevyitä varusteita.

Ultrakevyet varusteet ovat keveyden lisäksi kompaktimpia kuin perinteiset varusteet, joten niitä on helpompi pakata ja kuljettaa. Kaikki nämä tekijät tekevät kevytretkeilystä loistavan valinnan kaikille, jotka haluavat saada mahdollisimman paljon irti erämaassa viettämästään ajasta.

Ultrakevyen filosofian tavoitteena on vähentää painoa, jotta voit vaeltaa mukavasti pitkiä matkoja ilman, että reppu rasittaa liikaa. Kevytretkeilyssä voidaan tavoitella esimerkiksi alle 10 kg painoista reppua tai jopa alle 5kg painoa. Kevytretkeily vaatii huolellisempaa suunnittelua, eikä se välttämättä sovellu kaikkiin olosuhteisiin, mutta se voi johtaa nautinnolliseen ja tehokkaaseen kokemukseen.

Onko kevytretkeilyssä huonoja puolia?

Kevytretkeilijöiden on kuitenkin oltava varovaisia välttääkseen joitakin tämän vaellustyylin mahdollisia haittoja. Ensinnäkin ultrakevyet varusteet ovat usein kalliimpia kuin perinteiset varusteet, mikä vaikeuttaa pienellä budjetilla liikkuvien retkeilijöiden siirtymistä niihin. Toiseksi ultrakevyet varusteet ovat usein vähemmän kestäviä kuin perinteiset varusteet, mikä tarkoittaa, että ne on vaihdettava useammin. Lisäksi ultrakevyet varusteet voivat olla vähemmän mukavia kuin perinteiset varusteet, sillä ne ovat yleensä vähemmän pehmustettuja ja tukevia. Ultrakevyillä vaeltajilla on usein vähemmän tilaa ruoalle ja vedelle, mikä voi johtaa nestehukkaan tai nälkään. Lisäksi ultrakevyillä vaeltajilla voi olla vähemmän suojaa elementtejä, kuten kylmää säätä tai hyönteisiä vastaan. Tämän vuoksi ultrakevyiden vaeltajien on oltava kokeneita ja hyvin valmistautuneita, ennen kuin he ryhtyvät tähän retkeilytyyliin. On turvallisuuden kannalta tärkeää tietää, mitkä ovat välttämättömiä mukaan otettavia asioita.

Miten siirtyä tavallisesta retkeilystä kevytretkeilyyn?

Vaellus on monille ihmisille tapa paeta arjen kiireitä ja luoda yhteys luontoon. Perinteiset vaellusvarusteet voivat kuitenkin olla tilaavieviä ja raskaita, mikä vaikeuttaa matkasta nauttimista. Tärkeää on, että retkeilytaitojen tulee olla hyvin hallinnassa ja on osattava tuntea omat rajansa, kun lähtee kokeilemaan kevytretkeilyä.

Siirtyminen tavallisesta vaelluksesta kevytretkeilyyn voi tuntua pelottavalta tehtävältä. Siirtyminen kevytretkeilyyn ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin miltä se saattaa vaikuttaa. Ensimmäinen askel on valita oikeat varusteet. Kevytretkeilijät luottavat laadukkaisiin, kevyisiin varusteisiin, jotka kuitenkin sopivat valitun reitin haasteisiin. Tähän kuuluvat esimerkiksi ultrakevyet teltat, makuupussit ja reput. Lisäksi kevytretkeilijät pakkaavat yleensä vähemmän vaatteita ja kenkiä ja valitsevat sen sijaan monipuolisia vaatteita, joita voi käyttää erilaisissa olosuhteissa. 

Seuraava askel on muuttaa ajattelutapaa. Kevytretkeily ei ole kilpajuoksua maaliin, vaan myös matkasta nauttimista ja luonnon kauneuden arvostamista. Muista, että kevytretkeilyssä on kyse yksinkertaisuudesta. Kun vähennät tavaroitasi ja keskityt olennaiseen, huomaat, että kevytretkeily on vapauttava ja nautinnollinen kokemus.

On useita tapoja, joilla voit keventää reppuasi. Tee ensin inventaario nykyisistä varusteistasi ja katso, mitä voit jättää pois tai korvata kevyemmillä vaihtoehdoilla. Esimerkiksi teltan vaihtaminen pressuun tai ultrakevyeen suojaan säästää paljon painoa. Samoin ultrakevyeen makuupussiin siirtyminen auttaa vähentämään repun kokonaispainoa.

Varusteiden vaihtamisen lisäksi sinun kannattaa myös miettiä, miten voit kuljettaa vähemmän ruokaa ja vettä. Tämä voi tarkoittaa lyhyempien vaellusten suunnittelua tai vedensuodattimen kuljettamista, jotta voit puhdistaa vettä luonnon lähteistä matkan varrella. Kevytretkeilijät valitsevat yleensä kevyitä pakastekuivattuja aterioita tai yksinkertaisia välipaloja, jotka eivät vaadi ruoanlaittoa.  

Tekemällä muutamia keskeisiä muutoksia voit helposti siirtyä kevytretkeilyyn ja nauttia siitä tunteesta, että voit lähteä erämaahan paljon kevyempi kuorma selässäsi.