Kuinka käyttää tuluksia?

Harjaantuneella tulusten käytöllä voit saada tulen aikaan missä tahansa, milloin tahansa. Tulenkivikivestä ja teräksestä valmistetut tulukset edellyttävät teräksen käyttöä jossain muodossa. Tämän menetelmän periaate perustuu kahden eri materiaalin vuorovaikutukseen kitkan avulla. Terästä lyödään kovan kiven terävää reunaa vasten, ja kipinöitä muodostuu, kun kallio kuorii pois pieniä kuumennetun teräksen paloja. Kipinät ohjataan sytykkeiden kimppuun. Kun kipinöitä on tarttunut sytykemateriaaleihin, kipinä puhalletaan liekkiin. 

Nuotion sytyttäminen tuluksilla


Voit saada tulen aikaan tuluksilla seuraavasti:

1. Polvistu maahan, aseta sytykenippu itsellesi ja kyyristele nipun päälle. Jos käytät apunasi hiiltynyttä kangasta, aseta pala sytykkeiden väliin ennen kuin aloitat.

2. Pidä terästä toisessa kädessä peukalon ja etusormen välissä. Jos käytät taskuveitsiä, pidä kiinni veitsestä samalla tavalla terän takaosa kallioon päin.

3. Tartu piikiviin vastakkaisesta kädestä terävin reuna kohti terästä.

4. Luo kipinöitä lyömällä terästä kiven terävää reunaa vasten nopeasti alaspäin. Käytä tarkoituksellisia, voimakkaita vetoja, ohjaamalla kipinät kohti sytykenippua. Sen lisäksi, että teräsvilla on aseteltu sytykkeiden väliin, yritä pitää pieni pala peukalon alapuolella piikiekkoa vasten, lähellä teräksen reunaa. Monta kertaa kipinät taipuvat ylöspäin teräksestä, kun se osuu piikiveen, ja kangaspala voi kaapata itseensä nuo irtoavat kipinät. Tämän tekniikan käyttäminen voi suuresti lisätä mahdollisuuksiasi saada potentiaaliset kipinät hyödynnettyä.

5. Kun näet kipinän putoavan sytykkeisiin, puhalla heti kevyesti ilmaa niihin. Vaihtoehtoisesti, jos sait hyvän kipinän peukalon alla olevalle kankaan palalle, siirrä se nopeasti nippuun ja puhalla se liekkiin. Jos kipinä on alkanut sytyttää sytykkeitäsi, näkyvillä pitäisi olla hieman savua, ja sinun pitäisi nähdä pieni hehku sytykenipussa. Jatka kipinöiden puhaltamista. Jos kipinät eivät ei tartu, jatka kipinöiden tekoa tuluksilla. Aseta kirkkaassa ja aurinkoisessa säässä sytykkeet varjoon tai aseta itsesi niin, että varjosi peittää sytykkeet. Näin näet, mihin kipinät putoavat ja ovatko sytykkeet alkaneet palaa.