Makuupussilakana – Miten valitsen matkalakanan?

Jos olet tottunut retkeilijä tai reppureissaja, olet ehkä kuullut muiden puhuvan kuinka mukavia makuupussilakanat oikein ovat. Näitä varsin käteviä makuupussilakanoita on saatavilla kahdessa eri mallissa:

  • Muumio malliset lakana, jotka soveltuvat muotoiltuun makuupussiin.
  • Suorakulmaiset/neliskulmaiset lakanat (tunnetaan myös nimellä matkalakanat), jotka on suunniteltu sellaisenaan käytettäviksi tai suorakulmaisen makuupussin sisään.

Tässä artikkelissa käydään läpi mitä kaikkea matkalakanan ostaessa tulee ottaa huomioon.

Miksi käyttää makuupussilakanaa?

Vaeltajilla – Muumio mallinen makuupussilakana auttaa makuupussia pysymään puhtaana liasta ja kehosta irtoavasta kuonasta sekä rasvasta. Makuupussilakanan avulla makuupussin puhtaana pitäminen on paljon helpompaa, kun makuupussia ei tarvitse pestä läheskään yhtä usein, ja makuupussin käyttöikä myös pitenee. Makuupussilakana tarjoaa

Matkaajilla – Suorakulmallinen lakana tai matkalakana auttaa sinua pysymään mukavana ja puhtaana myös epäsiisteissä ympäristöissä tai suojautumaan mahdollisilta lutikoilta. Siksi matkalakanat ovat erittäin suosittuja – ja monesti myös pakollisia useimmissa hostelleissa. Matkalakana on jokaisen budjettimatkaajan rinkkaan kuuluva varuste.

Makuupussilakanamallit

Makuupussi- ja matkalakanat valitaan muodon lisäksi materiaalien perusteella:

  • Silkki: Silkkinen makuupussilakana on todella kevyt ja kompakti ratkaisu. Mukavuudeltaan silkki on aivan omaa luokkaansa ja se tuo turvan tunnetta missä tahansa sitä nukkuukin. Silkki on materiaalina loistava valinta, se auttaa pitämään lämpimänä kylmällä ja se on todella hengittävä myös lämpimällä ilmalla. Hintaluokka: keskihintainen – hintava.
  • Puuvilla: Vahva, kestävä ja imukykyinen – puuvilla on perinteinen ja varma ratkaisu lakanan materiaaliksi. Materiaalina se ei kuitenkaan ole kaikkein kevein tai kompaktein. Hintaluokka: edullinen.
  • Fleece ja microfleece: Lämmin (lisää eristävyyttä usealla lämpöasteella) ja painava. Fleece on pehmeää, kosteutta poistavaa ja nopeasti kuivuvaa materiaalia. Monet lämpimät mallit ovat painavia ja tilaa vieviä. Hintaluokka: keskihintainen.
  • Synteettinen (esim. CoolMax): Kosteutta poistavaa ja hengittävää eli ideaali valinta kosteisiin olosuhteisiin. Synteettinen lakana on myös venyvää, mikä voi tuoda helpotusta levottomille nukkujille. Hintaluokka: keskihintainen.
  • Lämpöeristetty (esim. Thermolite): Lämpöeristetty/vuorattu lakana parantaa jo huomattavasti kevyen makuupussin lämpöominaisuuksia. Thermolite on todella nopeasti kuivuvaa ja myös mukavan tuntuista. Hintaluokka: keskihintainen – kallis.

Parhaat matkalakanat

Cocoon Mummy Liner Silkki – Todella mukava silkkinen makuupussi/matkalakana

Paino: 135g

Mitat: 240 x 90/56cm

Mainittavaa: Ultrakevyt, todella mukava ja hengittävä silkkinen makuupussilakana. Saatavilla myös neliskulmaisena mallina.

Sea to Summit Adaptor Coolmax – Makuupussilakana kosteisiin olosuhteisiin

Paino: 250g

Mitat: 90 x 210cm

Mainittavaa: Pieneen tilaan pakkautuva keinokuituinen lakana. Erittäin hyvä valinta lämpimiin ja kosteisiin olosuhteisiin. Hengittävä ja nopeasti kuivuva.

Cocoon Egyptinpuuvillainen matkalakana – Makuupussilakana kosteisiin olosuhteisiin

Paino: 260g

Mitat: 220x90cm

Mainittavaa: Tilava ja huippumukava egyptinpuuvillasta valmistettu matkalakana. Materiaali tuo tuttua kotisängyn tuntua matkaillessa.

Sea to Summit Silk/Cotton Double – Silkistä ja puuvillasta valmistettu kahden hengen matkalakana

Paino: 274g

Mitat: 185 x 185cm

Mainittavaa: Kevyt kahden hengen matkalakana reissuun, retkeilyyn tai vaikkapa mökille. Mukava pintamateriaali tuntuu pehmeältä ihoa vasten.

Katso myös:

Paras retkityyny? – Valintaopas ja vertailu

Arvostelussa exped synmat Hyperlite makuualusta