Makuupussin pesu

makuupussin pesu

​Makuupussin hoito-ohjeet

​Makuupussin hoitaminen riippuu materiaalin laadusta. ​Untuvamakuupussin pesu kaipaa enemmän aikaa ja tarkkuutta - keinokuitui​nen makuupus​si taas on ​huomattavasti helpompi huoltaa. Jotkut jättävät untuvamakuupussin huoltamisen ammattilaisen pakeille, mutta pienellä päättäväisyydellä onnistuu homma moitteettomasti myös kotona.

​Läikkien ja likaisten jälkien putsaus

​Joskus makuupussisi kaipaa ​kokonaisen kylvyn sijaan pientä pintaputsausta. Kannattaa muistaa että makuupussin pesu altistaa materiaalin kulumiselle ja erityisesti untuvatäyte saattaa kärsiä pesussa. Siksi pienempien jälkien putsauksessa kannattaa keskittyä vain ​hoitoa vaativiin kohtiin.

Tee pesuaineliuos saippuasta ja vedestä ja käytä hammasharjaa putsataksesi likaiset kohdat. Yleensä likaiset kohdat löytyvät hupun ja kauluksen kohdilta johon kertyy likaa hiuksien ja ihon ​kosketuksista. Voit vetää kuorta ulommas, jolloin täyte ei pääse kastumaan.

​Jos makuupussi ei ole erityisesti päässyt rähjääntymään, yleensä se selviää ilman konepesua useita vuosia.

​Makuupussin pesu - huomioitavaa

​Jos makuupussisi tuntuu nuukahtaneelta ja pinta on tummentunut huomattavasti lian myötä​, on se silloin perusteellisen pesun tarpeessa.

Ensimmäiseksi katso valmistajan pesuohjeet, jotka pitäisi löytyä yleensä pussin sisältä. Noudata pussista löytyviä valmistajan antamia ohjeita.

Makuupussin​ pesu käsin:

 1. ​Täytä amme viileällä tai lämpimällä vedellä (alle 40​​​°C) ja lisää sopiva pesuaine makuupussisi mukaan. Kuitupusseille käy normaali pesuaine. Käytä untuvamakuupussia pestessä untuvapesuainetta. Vältä käyttämästä liikaa pesuainetta, pääset helpommin vähemmällä.
 2. Aseta makuupussi veteen ja putsaa hellästi makuupussi koko pinta-alalta. Hankaa pahiten pinttyneet alueet. Anna makuupussin liota tunnin verran.
 3. ​Laske kaikki vesi ammeesta pois ja purista makuupussi likaisesta vedestä.
 4. Täytä amme uudestaan vedellä huuhtelua varten. Huuhtele saippua/pesuaine pois makuupussista hellästi ja anna liota 15 minuuttia. Purista vedet pois makuupussista. Toista huuhtelu riittävän monta kertaa, kunnes pesuaine on huuhdeltu pois makuupussista.
 5. Purista ylimääräiset vedet pussista ja laita makuupussi kuivaukseen. Voit kuivata makuupussin rumpukuivaamalla pitkällä, matalan lämpötilan ohjelmalla tai l​evittämällä sen tasaiselle alustalle esimerkiksi ulos aurinkoon. Toista kuivausohjelma useampaan kertaan tarvittaess

Makuupussin peseminen pesukoneessa:

 1. Useimmat makuupussit voidaan pestä pesukoneessa, kunhan pesukoneesi on riittävän tilava makuupussillesi. Makuupussin kuivapainon ei tulisi olla yli 1/3 pesukoneen kapasiteetista, jotta pussi peseytyisi kunnolla.
 2. Pese makuupussi hienopesuohjelmalla 40​​​°C tai alle oikeanlaisen pesuaineen kanssa. ​Käytä pesuainetta vain vähän.
 3. Hyvä vinkki on lisätä pari t-paitaa tai pyyhe mukaan, jotta pesukoneen pyöriminen pysyy tasapainossa.
 4. ​Laita makuupussi toiselle pesukierrokselle ilman pesuaineita, jotta kaikki pesuaine poistuu ja huuhtelu onnistuu.

​Älä tee näitä virheitä:

 • ​Älä koskaan kuivapese makuupussia. Kuivapesussa käytettävät liuottimet saattavat turmella untuvan luonnollisia rasvoja, jolloin täyte ja lämmöneristys kärsivät.​​​
 • Älä käytä pehmentimiä tai valkaisuaineita.

​Makuupussin kuivaaminen

 • ​Kuivausrumpua käytettäessä kannattaa kuivata matalalla lämpötilalla. Liian kuuma lämpötila saattaa sulattaa kuitua tai untuvaa.
 • Kun untuvapussi on melkein kuiva, lisää muutama tennispallo mukaan kuivausrumpuun. Tämä auttaa tasaamaan muodostuneet möykyt ja palauttamaan untuvan ominaisuudet.
 • Varmista että makuupussisi on TÄYSIN kuiva ennenkuin laitat sen takaisin säilytyspussiin. Voit jättää sen vielä ​yöksi pesuhuoneen lattialle tai narulle kuivaamaan varmuuden vuoksi.

​Huom! Näillä ohjeilla pidennät makuupussi​n ikää

Huolimatta siitä millaisen makuupussin omistat, on viisasta pitää se puhtaana, kuivana ja oikein säilöttynä. Hyvin pidetty makuupussi palvelee käyttäjäänsä uskollisesti. Etenkin untuvamakuupusseissa untuva säilyy pienellä huolenpidolla eristyskykyisenä ja hyvän tuoksuisena kun ymmärtää välillä huoltaa varustustaan. Muutama vinkki:

 • Nuku puhtaissa vaatteissa.​ ​Monesti rättiväsyneenä vaelluspäivän jälkeen haluaa vain kömpiä makuupussin sisään vaihtamatta vaatteita.​​​ Ajan myötä lika tarttuu makuupussiin ja makuupussi kärsii lian myötä myös lämmöneristyksen osalta. Vaihda siis ylle puhtaat alusvaattet. Muista putsata myös iholtasi aurinkorasvat yms. öljyt, jotka imeytyvät helposti makuupussin pinnan läpi.
 • Harkitse sisäpussilakanan käyttöä. ​Sisäpussilakanaa käytettäessä ei makuupussiin kerry likaa ja pussia ei tarvitse pestä läheskään yhtä usein. Sisäpussilakana lisää myös eristysominaisuuksia kylmempien öiden varalta.
 • Eristä makuupussi maanpinnasta. ​Käytä makuualustaa suojataksesi makuupussia maan lialta, kosteudelta ja ​​​teräviltä puunrisuilta.
 • ​Tuuleta makuupussi päivittäin. ​​​​Vaikka sinun täytyisi odottaa iltapäivään asti, käännä makuupussi nurinkurin, jotta kosteus pääsee haihtumaan sisäpuolelta. Älä kuitenkaan jätä makuupussia jokapäiväksi aurinkoon tuntikausiksi, sillä UV-säteet vaurioittavat pitkällä aikavälillä makuupussin pintaa. Tuuleta makuupussi huolellisesti jokaisen vaellus- ja retkeilyreissun jälkeen.