Makuupussit ja parhaan makuupussin valinta käyttötarkoitukseesi

Makuupussin valinta on tärkeä osa retkeilyyn valmistautumista, erityisesti silloin, kun lähdetään liikkeelle muulloin kuin keskikesällä. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon käytettävät vuodenajat ja mahdolliset olosuhteet. Kesäretkeilijälle kevyt ja ohut makuupussi saattaa riittää, mutta monipuolisemmassa käytössä on syytä perehtyä erilaisiin makuupussi-vaihtoehtoihin.

Makuupussit jaetaan usein kolmeen pääluokkaan lämpöominaisuuksien perusteella: kesämakuupussit, kolmen vuodenajan makuupussit ja talvimakuupussit. Eri makuupussiluokkien lisäksi myös materiaaleilla, muodoilla ja kooilla on merkitystä valinnassa.

Makuupussien tyypit

  • Kesämakuupussi sopii keskikesän retkeilijälle
  • Kolmen vuodenajan makuupussi tarjoaa monipuolisuutta
  • Talvimakuupussi suunniteltu lämpimiin yöunille tiukkojen pakkasten aikana

Kesäkäyttöön sopiva makuupussi

Kesäkäyttöön tarkoitetut makuupussit soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi festivaaleille, kesäretkille ja mökkeilyyn. Tyypillisesti nämä makuupussit painavat alle kilon, ja niillä voi tulla kylmä jo +10 asteen lämpötiloissa tai varmasti +5 asteessa.

Kolmen vuodenajan makuupussi

Kolmen vuodenajan makuupussi sopii mainiosti keväästä syksyyn ulkoiluun. Sen paino on 1-2 kg, ja se on hieman kalliimpi kuin kesämakuupussi. Tämä kätevä makuupussi voi kestää jopa -10 asteen pakkasen, mutta nollakelillä saattaa tuntua jo viileältä.

Talvimakuupussin edut

Tukevampi, kolme kiloa painava talvimakuupussi tarjoaa retkeilijälle miellyttävän lämpötilan jopa -30 asteessa. Kuitenkin, usein -20 asteen lämpötilassa voi alkaa tuntua kylmältä.

Makuupussin materiaalit, muoto ja koko

Makuupussit valmistetaan yleensä joko tekokuitu- tai untuvatäytteillä. Untuvatäyte on tällä hetkellä kevyempi ja lämpimämpi vaihtoehto, mutta tekokuitujen kehitys jatkuu ja saattaa pian ohittaa untuvan ominaisuuksissa. Untuvatäytteen valitessa kannattaa suosia eettisesti tuotettua untuvaa.

Laadukkaassa makuupussissa on hartialukko hartioiden kohdalla, joka estää kylmän ilman pääsyn pussin sisään hengitysaukon kautta. Hengitysaukkoa tulisi voida kiristää tarvittaessa, ja makuupussin muodon olisi hyvä olla ihmiskehon mukainen.

Makuupussin koon valinnassa on hyvä kokeilla sitä kaupassa. Jos pussi on liian iso, se ei pysy ilmoitetun lämpötilarajan mukaisesti lämpimänä, koska kehon lämpö ei riitä lämmittämään ylimääräistä ilmaa. Liian suuri pussi heikentää myös eristystä ylimääräisen poissäteilypinta-alan vuoksi. Toisaalta liian pieni makuupussi kiristyy ja puristaa eristeet kasaan. Hieman väljä makuupussi on optimaalinen valinta.

Lopuksi on hyvä muistaa, että makuupussi tulee aina sullottavaksi säilytyspussiinsa eikä taitella. Käytä lyhyitä kappaleita ja ystävällistä äänensävyä tehdäksesi tekstistä mukaansatempaavaa ja kiinnostavaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *