Makuupussin valinta on yksi vaelluksen kulmakivistä kaikkina muina vuodenaikoina paitsi keskikesänä, jolloin tarkenee minkälaisella kankaalla tahansa. Yleensä makuupussia käytetään useampanakin vuodenaikana, joten on syytä hieman perehtyä makuupusseihin ennen sellaisen ostamista saatikka varsinaista retkeä. Tosin jos et 100 % varmuudella retkeile kuin keskikesänä niin osta mikä tahansa makuupussi ja tarkenet varmaan ihan hienosti, muussa tapauksessa...
Makuupussit voidaan jakaa kolmeen luokkaan tärkeimmän ominaisuutensa, lämpimyyden mukaan:
Kesämakuupussi
Kesämakuupussi on nimensä mukaisesti se keskikesään sopiva ratkaisu. Soveltuu mm. festareille, keskikesän retkille ja mökkeilyyn. Kesämakuupussi on karkeasti sanottuna alle kilon painoinen ja kylmä tulee mahdollisesti jo +10 asteen lämpötilassa ja varmuudella +5 asteessa.
Kolmen vuodenajan makuupussi
Kolmen vuodenajan makuupussin soveltuvuutta tuskin tarvitsee arvuutella, se soveltuu kaikkeen keväästä syksyyn. Painoa tällä 3 vuodenajan ihmeellä on 1-2 kiloa ja hintaa on kertynyt jo selkeästi edukasta kesämakuupussia enemmän. Kolmen vuodenajan makuupussi kestää pakkastakin, jopa -10 astetta, mutta kylmä saattaa tulla jo 0 asteessa.
Talvimakuupussi
Seuraava askel on hieman tukevampi, noin 3 kiloa painava talvimakuupussi. Tämä talvisen vaeltajan yösuoja tarjoaa mukavan lämpötilan jopa -30 asteeseen saakka, mutta usein -20 saattaa jo aiheuttaa vilua.
Makuupussin materiaalit, muoto ja koko
Makuupusseja tehdään tekokuitutäytteisinä ja untuvatäytteisinä. Jälkimmäinen on toistaiseksi vielä keveämpi ja lämpimämpi, mutta kehitystä ei pysäytä mikään, joten jossakin vaiheessa tekokuidun ominaisuudet menevät untuvien ohi. Nykyään kyllä kannattaa valita untuva ja mieluusti vielä jokin jonka valmistamiseksi ei ole kidutettu niitä tuottavia eläimiä, tästä löytyy todistukset eettisiltä yrityksiltä.
Hyvässä makuupussissa on hartioiden kohdalla ns hartialukko, joka estää hengitysaukosta tulevan kylmän ilman kulkeutumisen koko makuupussiin. Hengitysaukko pitää myös saada kiristettyä pienemmäksi ja on luonnollisesti erittäin hieno asia, jos makuupussi on ihmisvartalon muotoinen.
Kaupassa kannattaa kokeilla makuupussia pikaisesti, no ehkei ihan kalsarisilteen kannata alkaa puljaamaan tai saattaa jäädä pussi ostamatta, mutta jonkinlainen tsekkaus kannattaa makuupussin kokoon tehdä - liian suuri pussi ei pysy ilmoitetussa lämpötilarajassa lämpimänä koska kehosi joutuu lämmittämään pussiin jäävän ylimääräisen ilman ja koska ilman poissäteilypinta-alaa on enemmän ylisuuressa pussissa. Liian pieni pussi sitten taas kiristyy kasaan ja aiheuttaa siten sen että makuupussin eristeet lyttääntyvät kasaan heikentäen eristystä. Hieman väljä makuupussi on optimaalinen valinta.
Tiesithän että makuupussi sullotaan pussiinsa, sitä ei missään nimessä taitella.