Käteviä Mobiilisovelluksia, Joita Älypuhelimessasi Tulisi Olla Vaeltaessasi

Vaeltaminen ja patikointi on monien mielestä rentouttavin ja antoisin harrastus koko maailmassa. Mikä onkaan parempaa kuin upeat maisemat luonnon helmassa ja samalla kohisten kasvava kunto? Parhaimmillaan seurakin on hyvää. Nykyteknologia ei joidenkin mielestä kuulu vaeltamiseen lainkaan, mutta toiset taas tervehtivät ilolla teknologian tuomia mahdollisuuksia ja sen tarjoamia apuja vaeltamiseen. Harva lähtee kuitenkaan nykyään vaeltamaankaan ilman älypuhelinta. Vaikka sitä ei muuten käyttäisikään, voi sitä käyttää kuitenkin loukkaantumistilanteessa tai muussa tapahtumassa, jossa tarvitaan apua, mahdollisesti pikaisestikin. Älypuhelimeen voi kuitenkin ladata myös monia sovelluksia, jotka helpottavat huomattavasti vaeltamista ja tekevät siitä osaltaan entistä viihdyttävämpääkin. Tässä artikkelissa kerromme, millaisia vaeltamiseen liittyviä sovelluksia on tarjolla.

Pitkinä iltoina viihde saattaa houkuttaa

Vaeltaminen on erinomainen harrastus, mutta lepohetkinä monet ovat tottuneet käyttämään älypuhelinta. Vanhan maailman ja modernin maailman yhdistämisessä ei ole mitään väärää. Jos pidät äänikirjoista, katsot suoria TV-sarjoja tai jos mobiilikasinot, kuten nämä suositellut vaihtoehdot, ovat mielessäsi, sinun tulee tehdä taukojen aikana juuri sitä, mistä pidät eniten.. Samat viihdesovellukset, jotka viihdyttävät sinua kotona, voivat olla henkireikä päivän vaelluksesta rättiväsyneenä makuupussiin kääriytyessäsi tai lounastauon aikana ennen seuraavaa etappia. Mikäli sosiaalinen media on oma juttusi, voi siihen maailmaan uppoutua myös taukohetkinä. Oli oma suosikki sitten Facebook, TikTok, Instagram, Twitter tai joku aivan muu. Tietenkin internetiä vaativia sovelluksia käyttäessä täytyy olla sellaisella alueella, joka ei ole katveessa. Äänikirjat ja tv-sarjat sen sijaan voi ladata jo etukäteen ennen matkaa älypuhelimeen. Mikäli vaellus on pitkä, moni haluaa pysyä tietoisena myös maailman tapahtumista ja tähän auttavat eri uutis- ja ajankohtaissovellukset. EU:n alueella on täysin mahdollista vaikka katsoa legendaariset Yleisradion puoli yhdeksän uutiset päivittäin ja myös penkkiurheilijat voivat halutessaan nähdä tärkeän urheilutapahtuman vaikka vaelluksella.

Sovellukset, joiden avulla löytää patikkareittejä Suomessa ja maailmalla

Maailma ja Suomi ovat täynnä tunnettuja ja mielenkiintoisia patikka- ja vaellusreittejä. Sen sijaan, että painaisi näiden reitit ja nimet mieleen, voi käyttää muiden vaellusintoilijoiden tekemiä sovelluksia. Jos olet vaeltamassa itsellesi oudossa paikassa, on tällainen sovellus todella hyödyllinen ja tärkeä apuväline. Suomen legendaarisin vaellusreitti on tietenkin Sallan ja Kuusamon alueilla kiertävä Karhunkierros, jonka kiertää vuosittain tuhannet ihmiset. Suomen korkeinta paikkaa etsivät puolestaan suuntaavat vaeltamaan Haltille, joka kohoaa yli 1,3 kilometrin korkeuteen. Monet jatkavat vaellusta Ruotsin tai Norjan puolelle tällä retkellä, sillä nähtävää riittää.

Mikäli vaellusretki suuntaa kauemmaksi ulkomaille, niin erinomaiset ja legendaariset vaihtoehdot moninkertaistuvat. Kenenpä vaelluksesta innostuneen suuriin haaveisiin ei kuuluisi vaikkapa runsaan viikon mittainen vaellus Tour Du Mont Blanc Ranskassa, Italiassa ja Sveitsissä, Kanadan West Coast Trail, saati muinaisten inkojen reitistä Perun postikorttimaisemissa johtaen legendaariseen Machu Picchuun. Näitä vastaavia legendaarisia vaellusreittejä on kymmeniä, ellei satoja, ja eniten niistä saa irti, jos käytössä on asiaan kuuluva sovellus, joka kertoo reitistä ja sen varrella olevista tärpeistä, joita vaeltaja ei halua missään tapauksessa missata. Toisaalta vaellusreitti voi olla hyvä, vaikka se ei olisi maailmankuulu ja myös näitä hieman tuntemattomampia vaellusreittejä löytää laadukkaista reittisovelluksista.

Navigointisovellukset estävät eksymistä

Kaukana ovat ajat, jolloin oli pakko turvautua hankaliin ja suuriin paperikarttoihin. Nykyisin tarjolla on navigointisovelluksia, joiden avulla käyttäjä pystyy paikantamaan itsensä satelliittien avulla täsmällisesti ja myös suuntaamaan haluamaansa paikkaan helpoilla ohjeilla. Osa vaeltajista pyrkii käyttämään näitä sovelluksia mahdollisimman vähän, mutta tällaistenkin kannattaa pitää ne varmuuden vuoksi käsillä, mikäli eteen tulee hätätilanne tai yksinkertaisesti eksyy. 

Navigointisovellukset auttavat myös esimerkiksi uuden reitin suunnittelemisessa tilanteissa, joissa aikaa on kulunut huonon sään tai muun syyn vuoksi tarkoitettua enemmän ja aika ei riitä alkuperäisen suunnitellun reitin toteuttamiseen. Navigointisovellukset vaihtuvat ominaisuuksiltaan yksinkertaisemmista paljon toimintoja sisältäviin, eli jokaiseen makuun löytyy jotain. Katvealueella ei tietenkään pysty omaa sijaintia määrittämään, mutta monissa sovelluksissa tällöin näkee edellisen sijaintinsa ja pystyy silti kartan avulla suunnistamaan suhteellisen hyvin.

Vaellussovellukset, joista oppii kasveista, villieläimistä ja tähtikuvioista

Vaeltamisen parhaita ja nautittavimpia asioita ovat maisemista ja luonnosta nauttiminen. Varsinkin oudoissa paikoissa vaeltaessa törmää väistämättä kasveihin ja eläimiin, joita ei tunne etukäteen. Siksi vaellussovellukset, joissa kerrotaan eri kasveista, eläimistä ja vaikka tähtikuvioista ovat erittäin hyödyllisiä ja viihdyttäviä ja parantavat entisestään mahtavaa vaelluskokemusta. Näitäkin sovelluksia löytyy monenlaisia. Yksinkertaisimmillaan sovelluksessa saattaa olla kuvia kasveista ja eläimistä ja parhaissa sovelluksissa löytyy kunnon tietopaketit ja vaikkapa videota eri kasveista tai eläimistä, niiden lisääntymistavoista ja elämästä yleensäkin. Näistä sovelluksista oppii myös kyseiselle vaellusreitille ominaisesta säästä ja erinäisistä luonnonilmiöistä. Mikäli alueella on ihmisasutusta, voi sovelluksista oppia myös heidän tavoistaan ja historiastaan.

Suorituskykyä mittaavat sovellukset

Monet meistä rakastavat tilastoja ja nykyisin älypuhelinten avulla pystyy saamaan tilastoja kaikenlaisista tekemistään asioista. Suorituskykyä mittaavilla sovelluksilla voi esimerkiksi pitää kirjaa korkeuseroista, kuljetusta matkasta, nopeudesta, lämpötilavaihteluista ja monesta muusta mielenkiintoisesta asiasta. Nämä tilastot mahdollistavat jälkikäteen esimerkiksi vaelluksen pilkkomisen osiin ja analysoinnin, joka auttaa valmistautumaan tuleviin vaelluksiin. Jos esimerkiksi tietyn metrimäärän korkeusero hidastaa matkantekoa vaikkapa parilla tunnilla odotettuun nähden, voi tämän ottaa huomioon seuraavaa vaellusretkeä suunnitellessaan. Monet seuraavat mielellään askelmääriä ja vaelluksella niitä askeleita tulee, nykyisin on täysin mahdollista yhdistää myös sykemittari mobiililaitteeseen, jolloin sykemittarin mittaavat tilastot saa suoraan älypuhelimen ruudulle.

Vaellusvarusteiden ominaisuuksia vertailevat sovellukset

Vaelluksella tarvitaan monenlaisia varusteita, kuten vaatteita moniin eri keleihin, saappaita, makuualustoja, ruokailuvälineitä ja selviytymisvälineitä. Eri tilanteet vaativat erilaisia varusteita. Monet sovellukset kertovat eri varusteiden ominaisuuksista ja auttavat valitsemaan oikeat varusteet eri tilanteisiin. Tällaisia sovelluksia kannattaa käyttää jo ennen vaellukselle lähtemistä, jotta oikeanlaiset varusteet tulevat alunperin mukaan. 

Yhteenveto

Kuten tästä artikkelista näkee, älypuhelimista ja sen sovelluksista on monia eri hyötyjä vaellusretkillä. Kaikkia sovelluksia ei tarvitse käyttää, mutta ainakin valmiustilassa on hyvä pitää näistä useimpia, jolloin ne toimivat ikään kuin varavarjoina yllättävissä tilanteissa. Tässä artikkelissa mainittujen sovellusten lisäksi esimerkiksi tulevasta säästä on hyvä olla tietoinen etukäteen ja samoin mahdollisista muista vaeltamiseen vaikuttavista seikoista, kuten vaikkapa metsäpalovaarasta tai lumivyöryvaarasta.