Kesä on koittanut ja upeat luonnonpuistot odottavat tallaajiaan, jotka nauttivat luonnon antimista täysin rinnoin. Onko unelmasi vaeltaa läpi vehreiden polkujen ja maata pitkän päivän päätteeksi satunnaisten tähtien alla, ihastellen luonnon ihmeitä? Jos et ole aikaisemmin vaeltanut pidempiä reittejä, saattaa tämän kaltainen kokemus hieman jännittää, sillä edessä on jotain aivan uuttaa ja usein odottamatonta. Ei kuitenkaan hätää, apu on lähellä, eikä sinun tarvitse selviytyä suunnitteluvaiheesta yksin. Olemme keränneet tähän artikkeliin pitkän matkan vallukseen tarvittavat retkeilyvarusteet ja vinkkejä vaelluksen suunnittelua varten, jotta sinä voit lähteä matkaan reippain ja turvallisin mielin. Eli jos rinkan pakkaaminen on sinulla pian listalla, jatka lukemista ja selvitä mitä kaikkea sen sisään kannattaa pakata.
Sopiva rinkka
Tämä varuste saattaa kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta usein monilta unohtuu sen tarkistaminen ennen matkan aloittamista. Tsekkaa alkuun millainen rinkka sinulta kotoa löytyy. Kun lähdet pitkän matkan vaellukselle, haluat varmistaa, että rinkkasi on laadukas sekä tarpeeksi tilava kaikille varusteillesi. Hyvä rinkka jakaakin painon hartioiden ja lantion välille, jolloin sen kantaminen ei rasita selkää samalla tavalla kuin huono rinkka. Kun pakkaat rinkkasi, ota huomioon, ettei se saisi painaa yli kolmasosaa omasta painostasi, ja jos olet ensimmäistä kertaa liikkeellä, suositellaan vielä pienempää painoa. Mikäli ostat rinkkaa ensimmäistä kertaa, älä sorru verkkokauppohin, vaan jaksa kävellä ihan kivijalkakauppaan asti, jotta voit kokeilla rinkkaa fyysisesti liikkeessä ja saada apua ammattitaitoiselta asiakaspalvelijalta.
Hyvä kengät
Listan toinen itsestään selvyydeltä kuulostava maininta, mutta sitäkin tärkeämpi. Moni luulee, että voi lähteä vaeltamaan vanhat tennari jalassa, ennen kuin huomaa ensimmäisen 10KM kohdalla, että matka ei taitukaan niin mukavasti. Kengät kantavat meitä eteenpäin ja tulevat määrittelemään vahvasti miltä pitkän matkan vaellus tulee tuntumaan. Ota mukaasi täten laadukkaat vaellukseen suunnitellut kengät, jotka hengittävät hyvin, suojaavat, tukevat sekä kestävät eri ilmastoa ja maastoa. Pakkaa mukaan myös kevyemmät taukokengä, jotka voit heittää jalkaan pitkän vaelluksen päätteksi ja antaa jaloillesi ansaitun tauon. Näillä kahdella kenkäparilla selviät jopa viikon mittaisesta vaelluksesta ilman huolen häivää. Rinkkojen tapaan, valleuskengät on hyvä käydä kokeilemassa jalkaan ennen ostopäätkösen tekoa. Muistathan myös kävellä kengillä runsaasti ennen ensimmäistä vaellustasi, jotta kenkä muotoutuu mukavasti jalkaasi.
Majoittumisen tarvikkeet
Kun lähdetään pitkälle vaellukselle, on selvää, että yöt tullaan viettämään luonnon helmassa, tähtien alla. Monista kansallispuistoista löytyy niin laavut kuin autiotuvatkin, joiden suojassa on hyvä nukkua, kunhan matkassa on mukana mukava makuupussi ja -alusta. Makuupussi on kriittisin näistä kahdesta, ja kun valitset omaasi, kiinnitä huomiota käyttötapoihisi ja vaellusalueen lämpötiloihin. Kolmen vuodenajan makuupussi on usein oiva valinta, jos tiedät retkeileväsi suurimmaksi osin kevät, kesä ja syksy aikoihin, jolloin talvimakuupussia ei tarvitse erikseen hankkia. Retkeilijöiden etiketin mukaan kuitenkin esimerkiksi, jos saapuu autiotupaan ensimmäisenä ja tulee tilaa tehdä aina viimeiseksi saapuneelle. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tupa täyttyy, saatat päätyä taivaan alle nukkumaan. Tästä syystä, vaikka suunnittelisit reittisi niin, että yöpyisit tuvissa, ota aina vedenkestävä teltta tai trappi mukaan, jotta voit tarvittaessa nukkua ulkosalla, ilman rakenteiden tuomaa suojaa.
Ruoanlaittovälineet
Pitkällä vaelluksella et aivan patukoiden ja pähkinöiden voimalla selviä, vaan tulee mukaan pakata ruoanlaittovälineet ja tarvikkeet ruoan tekoon. Alta löydätkin listan kaikista ruokailuun liittyvistä välineistä, jotka rinkasta olisi pitkällä vaelluksella hyvä löytyä:
- Retkikeitin: Tämä kaveri auttaa sinua nauttimaan kahvikupposet, lämpimät ruuat tai ilta teet helposti retkeilyn keskellä. Etenkin pitkällä vaelluksella ruokailu on tärkeää, ja retkikeittimen avulla, ei tarvitse turvautua perinteisiin tulenteko tarpeisiin, vaan ruoka on helppo valmistaa.
- Kattila: Tämä tässä auttaa hurjasti tuon yllä mainitun ruoan tekoa ja nesteen lämmitys prosessia. Kattila voi helposti myös toimia lautasena, jolloin jos olet yksin matkassa, voit jättää lautasen kotiin.
- Ruokailuvälineet: Kevyt lusikka-haarukka, lautanen tarvittaessa ja retki muki tai kuksa. Näitä ei tarvitse kun yhden kaikkia, ja niillä pärjää.
- Aterimien puhdistus aineet: Pakkaa mukaan biohajoavaa tiskiainetta ja pesusieni niin säästät luontoa ja kuljetat mukanasi puhtaat astiat.
Ruonalaittovälineiden lisäksi muista pakata itsellesi mukaan tarpeeksi ravitsevaa ja energiapitoista ruokaa, kuten kuivattua retkiruokaa, pähkinöitä, kuivattujahedelmiä ja patukoita. Vettä tulisi päivää kohden juoda 3-5 litraa, joten pakkaa mukaan hyvä vesipullo, tarkista vesipisteet etukäteen ja pakkaa sen mukaan tarpeeksi vettä mukaan.
Ensiapulaukku ja hygieniatarvikkeet
Vaellukselle ei kannata lähteä ilman ensiaputarvikkeita, olipa kyseessä sitten päiväreissu tai useamman viikon vaellus. Hyvä ja kattava ensiapulaukku pitää sisällään ainakin sidetarpeita, laastareita, antiseptisiä pyyhkeitä, särkylääkkeitä, kyypakkauksen ja rakkolaastareita. Näiden lisäksi perushygieniatarvikkeet, kuten hammasharja ja -tahna, käsidesi, kosteuspyyhkeet sekä vessapaperi on mukava olla matkassa mukana. Puhtaat hampaat ovat aina miellyttävä tunne. Jos haluat, voit myös pakata biohajoavaa vartaloasaippuaa sekä shampoota, kun haluat peseytyä oikein kunnolla, vaurioittamatta meidän kaunista luontoa. Muistathan aina myös kantaa roskapussia mukanasi, jottet jätä jälkiä luontoon ikävällä tavalla.
Muut tärkeät varusteet
Näiden yllämainittujen varusteiden kanssa pärjäät varmasti jo pitkälle, mutta niiden lisäksi rinkasta kannattaa löytyä vielä pari muuta mullistavaa varustetta. Perinteinen kartta ja kompassi ovat hyvä lisä GPS-laitteiden sekä puhelimen karttasovelluksen lisäksi, pitäen oikealla reitillä vaikka yhteys pettäisi. Muista myös pakata mukaasi matkalaturi, jolla voit ladata puhelintasi tarvittaessa ja käyttää sitä hätätilanteissa. Otsalamppu ja taskulamppu ovat kaksi voittamatonta välinettä pimeän tulessa ja pelastavat kompastuksilta pimeän tullen. Näiden lisäksi linkkuveitsi kannattaa löytyä rinkasta, sillä se voi auttaa monissa yllättävissä tilanteissa. Pitkälle valleukselle kannattaa myös pakata mukaan vedenpitäviä pakkauspusseja, jotka pitävät varusteet kuivana sekä veden kestävän suojana rinkalle, mikäli sadekeli pääsee yllättämään. Yleisesti ottaen suosi vedenpitäviä varusteita, jotta voit käyttää niitä satoi tai paistoi.
Näiden varusteiden voimin pitäisi sinun päästä pitkän matkan vaelluksesi alkutaipaleelle ja tehdä unelmistasi vihdoin totta. Muista aina rohkeasti pyytää apua ja kysyä muiden vaeltajien kokemuksista mikäli jokin mietityttää. Ja muista aina pakata mukaan hyvä mieli ja rohkea asenne niin olet varmasti jo puolessa välissä matkaa!