Otsalamppu Vertailu: 6 kilpailijaa testissä

Otsalampun tarpeessa? Ei hätää, sillä vertailimme 6 markkinoiden kilpailukykyisintä otsalamppua ominaisuuksien mukaan. Viime vuosina otsalamput ovat kokeneet huimaa teknologista kehitystä ja uusia valmistajia on tupsahdellut markkinoille kuin sieniä sateella - tuore katsaus markkinoiden tilanteeseen on siis enemmän kuin paikallaan. Mikä sitten onkaan käyttötarkoituksesi otsalampulle, retkeily, vaellus, maastopyöräily, maastojuoksu tai mikä tahansa ulkoilu, tämä vertailu auttaa sinua hankkimaan taatusti sinulle parhaan otsalampun!

Paras otsalamppu - 6 kivenkovaa kilpailijaa

Petzl Tikka - Hintalaatusuhde kohdillaan


 • Lumenit: 300
 • Paino: 82g
 • Virtalähde: 3 x AAA
 • Valokeila (max): 65m
 • Plussat: Hintaan nähden hyvä perustason otsalamppu


                         

Petzl Tikka on markkinoiden suosituimpia otsalamppuja eikä syyttä - reilun kolmen kympin hintaan Tikka tarjoaa otsalamppua hakevalle toimivan ja helppokäyttöisen valaisimen. Valaisin on varustettu yhdellä ledipolttimolla, joka tarjoaa jopa 300 lumenin valotehon uusilla paristoilla tai akuilla. Petzl on saanut toteutettua kevyen otsalampun painon ollessa vain 82 grammaa.

Kaikenkaikkiaan käyttötuntuma tuntuu hyvältä ja helpolta, hihna istuu mukavasti päähän ja valaisimen nappi toimii moitteettomasti. Saatavilla on useita eri värejä. Petzl Tikka on riittävän hyvä valaisin useimmille käyttäjille - aktiivisesti otsalamppua käyttävälle ja suurempaa valotehoa kaipaavalle suosittelemme kuitenkin investoimaan pari kymppiä lisää.

Ledlenser MH6 - Hyvinvarusteltu otsalamppu


 • Lumenit: 200
 • Paino: 93g
 • Virtalähde: Li-ion-akku, 3,7V / 880 mAh
 • Valokeila (max): 120m
 • Plussat: Tehokas akku, hyvät säädöt

Ledlenserin yksi suosituimmista malleista, MH6, sijoittuu keskihintaisten otsalamppujen kategoriaan. Käyttäjäystävällinen otsalamppu tarjoaa kirkkaan, 200 lumenin valaisimen. Valokeila on selkeä ja sitä voi säätää kahden eri asetuksen välillä. Laaja tarkennus sopii hyvin maastopyöräilyyn tai muuhun liikkumiseen tai teltan sisälle. Spottivalo on kätevä kun halutaan havaita kaukana olevia kohteita. Käyttöaika vaihtelee 5-20 tunnin välillä, riippuen tehokkuuden säädöstä.

MH6 istuu moitteettomasti päähän ja pysyy napakasti kiinni kovassakin vauhdissa - kuitenkaan puristamatta tai hankaamatta päätä. Linssin ympärillä olevasta rullasta on todella helppoa ja nopeaa säätää valaistuksen voimakkuutta rullaa pyörittämällä. Tällaista valotehon säätöä kaivattaisiin markkinoilla muissakin laitteissa. Valokeilan tarkkuuden säätö on myös toteutettu kiitettävästi. Akkua voi ladata esimerkiksi puhelimeen soveltuvalla akkupankilla - varsin kätevää siis! MH6 on loistava keskihintainen otsalamppu, tätä lamppua voi suositella kenelle tahansa.

Petzl Bindi - Taskukokoinen otsalamppu


 • Lumenit: 200
 • Paino: 35g
 • Virtalähde: 680 mAh akku
 • Valokeila (max): 36m
 • Plussat: Todella kevyt taskukokoinen valaisin. IPX4-suojaus.

Petzlin Bindi on aivan uniikki otsavalaisin vailla vertaistaan. Bindi on erittäin pieneen tilaan mahtuva otsavalaisin, joka yllättää valotehollaan. Valotehoa voi säätää Petzl-laitteille tuttuun tapaan portaallisesti 3 eri tehoasetukseen. Virtalähteenä lamppu käyttää perinteisiä 680 milliampeeritunnin akkua, joka lupaa toiminta-aikaa maksimiteholla 2 tuntia ja pienimmällä teholla jopa 50 tunnin ajaksi. Laitteella on IPX4-suojaus eli se toimii huoletta vesisateellakin.

Pakettia avatessa sisältä paljastuu pieneen kokoon pakattu otsalamppu. Petzl Bindi on helppo myös pakata uudelleen reppuun, se ei vie paljoa tilaa eikä taatusti sotkeennu muiden tavaroiden kanssa. Itselläni kyseinen valaisin ollut kaksi vuotta käytössä ja ajanut aina asiansa hyvin. Saattaisi luulla että vaijeri/naru tuntuu epämukavalta pidemmän käytön jälkeen, mutta täytyy sanoa että en ole kertaakaan sellaista tilannetta omassa käytössäni huomannut. Ennen kaikkea Bindi on kompakti valaisin monipuoliseen käyttöön ja lisä- tai hätävalaisimeksi. Jos huipputehokasta valokeilaa etsit niin sellaista et tästä mallista löydä, mutta siihen tarkoitukseen tätä ei ole suunniteltukaan.

Ledlenser MH10 - Valoa pimeyteen


 • Lumenit: 600
 • Paino: 158g
 • Virtalähde: Akku 3700mAh, 3.7V
 • Valokeila (max): 150m
 • Plussat: Todella tehokas valaisin

Kuluttaja pyysi tehokasta otsalamppua - led valojen jumala vastasi. Tänä kesänä markkinoille ilmestynyt ledlenserin uutuusvalaisin on vertaansa vailla. Otsalampun valosta vastaa 600 lumenin tehokas polttimo, joka tyydyttää vaativammankin käyttäjän. Virtaa laitteeseen tulee 3700mAh akusta, jonka lataus tyhjästä täyteen onnistuu 6 tunnissa micro usb-laturin avittamana. Käyttöaikaa valmistaja lupaa valolle 10 tunnista jopa 120 tuntiin, käyttötehosta riippuen. Lampulla on myös IPX4 suojaus, joka takaa hyvän säänkeston laitteelle, poislukien veteen upottamisen.

Ensivaikutelmana valoa käynnistäessä tulee ajatelleeksi, että päässäsi on auton pitkät ajovalot. Täydellä teholla keila skannaa pimeästä metsästä pienimpiekin otusten silmät. Myös valokeilan tehon säätö toimii mainiosti, pienemmällä teholla akku kestää miltei ikuisuuksiin. Tehoon ja akkukapasiteettiinsa nähden MH10 on kuitenkin yllättävän kevyt ja istuu hyvin päähän. Kyseessä on kaikinpuolin hyvä valinta tehokasta otsalamppua hakevalle.

Fenix HM50R - Kevyt ja näppärä


 • Lumenit: 500
 • Paino: 63g
 • Virtalähde: Akku, Li-ion
 • Valokeila (max): 80m
 • Plussat: Pienikokoinen, kevyt ja kestävä rakenne - ääriolosuhteiden kuningas

Fenixin HM50R on todella näppärän kokoinen, mutta kuitenkin valoteholtaan raskaammassa sarjassa taisteleva otsavalaisin. Lumeneita HM50R tarjoaa viiteensataan asti, käytössä on 4 eri tehoasetusta. Virtalähteenä toimii CR123A-mallinen akku, jonka voi kätevästi vaihtaa latauspisteen ulottumattomissa ollessa myös saman mallin paristoihin. Käyttöaikaa lampulla on riittämiin 2,5 tunnista aina 90 tuntiin asti. Valmistaja takaa ledille jopa 50000 tunnin käyttöiän. IPX68 luokitus takaa säänkestävyyden ja laitteen upottamisen veteen 2 metrin syvyyteen asti. Valaisimen toimivuus äärioloissa on myös kiitettävää, lampun toimiessa vielä -40-celsiusasteen pakkasissa.

HM50R alumiinilla viimeistelty rakenne tuntuu todella kestävältä, miltei pomminvarmalta. Pieni koko saattaa hämätä hyllyllä, mutta sisällä piilee todella vaikuttava valaisin. Käyttö tuntuu helpolta ja varmalta, yksi nappi pitää huolen toimivuudesta. Pienikokoista ja toimintakykyistä valaisinta hakevalle Fenixin HM50R on luottovalinta.

Fenix HM65R Superraptor+ - Otsalamppujen kuningas


 • Lumenit: 1400
 • Paino: 97g (ilman paristoa)
 • Virtalähde: Akku, Li-ion 1500 mAh (USB-C liitin)
 • Valokeila (max): 140m
 • Plussat: Tehoon ja laatuun nähden todellinen hintapommi, mukautuu kaikenlaiseen käyttöön. Kevyt.

Fenix HM65R Superraptor+ on suunniteltu ensisijaisesti otsalampuksi, mutta käyttövalmiutta tästä vehkeestä löytyy lähes kaikenlaiseen toimintaan. Valotehoa vauhdittaa kaksi erillistä, säädettävää linssiä, joita voidaan käyttää erillisesti tai yhdessä. Molemmissa linsseissä on myös useita valotehon säätöasetuksia, jotta voit mukauttaa lampun käyttöösi parhaalla mahdollisella tavalla. Valokeila säätyy nopeasti leveästä keilasta kapeaan ja tarkennettuun, linssin sivusta vipua kääntämällä. Suurimmalla tehoasetuksella HM65R Superraptor+ antaa toiminta-aikaa 2 tuntia 1400 lumenin teholla, 13 tuntia 130lm teholla  ja  300 tuntia 8lm teholla.

Kiitosta saa myös lampun kiinnitykset ja lisävarusteet, jotka tekevät lampusta monikäyttöisen ja ratkaisun lähes kaikkiin valaistusta vaativiin tilanteisiin. Lampun saa kiinni lähes jokapaikkaan, pyörään, kypärään tai vaikkapa kolmijalkaan. Käyttö on helppoa ja hetken näpräämisen jälkeen asetuksien ja valotehon säätö onnistuu ulkomuistista. Magnesiumrunko on suunniteltu kestämään kovia iskuja ja laitteesta löytyy IP68-vesitiiviys - toisinsanoen voit upottaa laitteen 30 minuutiksi 2 metrin syvyyteen.

Vaativalle käyttäjälle HM65R Superraptor+ on kaikinpuolin tyydyttävä valinta. Otsalampun tehoa voi verrata pään päällä kulkevaan majakkaan. Kiinnitysmahdollisuuksien avulla lampun saa mukautettua lähes kaikenlaiseen käyttöön. Kaikki tämä löytyy lähes ultrakevyestä valaisimesta, eikä laite ole hinnallakaan pilattu.