Retkikeitin vertailu – löydä paras retkikeitin

Hyvä retkikeitin vaellukselle?

Höyryävän kuuma kahvi hiljaisena aamuna luonnon keskellä saa päivän käyntiin taianomaisella tavalla. Eikä mikään voita pitkän, nälkäisen päivän jälkeen edessä olevaa lämmintä ruokaa. Retkikeitin on kenties yksi parhaimmista työkaluista parantaa luonnossa liikkumisen kokemuksia.

Retkikeitin vertailu lienee kohdillaan, sillä retkikeittimet ovat kehittyneet paljon viime vuosien aikana. Markkinoille on tullut entistä kevyempiä ja käytännöllisempiä malleja. Toisaalta valikoiman laajuus saattaa vaikeuttaa retkikeittimen hankintaa. Olemme koonneet oppaan retkikeittimen valitsemiseksi ja vertailun markkinoiden kilpailukykyisimmistä malleista. Voit siis huoletta jättää kuivat ja suolaiset kylmämuonat kaupan hyllylle.

Katso myös jutun lopusta löytyvä retkikeitin testi ja vertailu!

Retkikeittimen valinta 

Mikä sitten on paras retkikeitin vaellukselle tai retkelle mukaan? Suoraan sanottuna ei ole olemassa yhtä täydellistä retkikeitintä, joka päihittäisi kilpailijat mennen tullen. Sen sijaan retkikeittimen valinta riippuu paljolti omista mieltymyksistäsi. Perheen kanssa tehdylle autoretkelle ja erämaan keskelle toteutetulle minimalistiselle vaellukselle on vaikea suositella samaa ”parasta” keitintä. Valintaa perustellaan yleensä keittimen toimivuuden, käytettävyyden ja huoltamistarpeiden perusteella. Alla on käyty läpi retkikeittimen valintaan liittyviä seikkoja.

RETKIKEITTIMEN MALLIT – Retkikeittimiä on saatavilla kahdenlaista perustyyppiä: pöytämalleja/jalattomia ja jalallisia/seisovia malleja. Nämä voidaan jakaa vielä käytetyn polttoaineen mukaan. Suurin osa retkeilijöistä suosii pienempikokoisia jalattomia, alustalle asetettavia malleja niiden keveyden ja helpon kuljetettavuuden vuoksi. Pieni retkikeitin on myös huomattavasti nopeampi asettaa toimintavalmiiksi. Isommat jalalliset mallit näyttäytyvät edukseen kun ruokaa laitetaan isommalle määrälle nälkäisiä retkeilijöitä kuten perheelle. Isommat mallit ovat painavampia kuljettaa ja hitaampia asettaa toimintakuntoon, mutta vaativalle kokille jalallinen malli antaa mahdollisuuden tehdä loistoruokaa vaativissakin olosuhteissa.

POLTTOAINETYYPIT – Retkikeittimiä on saatavilla eri polttoaineella toimivia. Suurin osa markkinoilla olevista malleista on propaanikaasulla toimivia. Muita polttoainevaihtoehtoja ovat esimerkiksi: butaani, nestemäinen kaasu, alkoholi, puu. Retkikeitintyyppejä ja niiden etuja ja haittoja on käyty läpi laajemmin seuraavassa osiossa.

RETKIKEITTIMEN SYTYTYS – Nappi vaiko tulitikut? Napista sytytettävä keitin on oleellisesti tulitikkuja mukavampi käyttää, etenkin tulitikkujen ollessa hukassa tai kastuneena. Nappi on usein myös turvallisempi vaihtoehto – kun ei tarvitse pelätä kulmakarvojen ja näppien käristämistä. Hintaa nappitoimisella on toki tulitikuilla sytytettävään verrattuna enemmän ja joskus myös varmakin sytytin saattaa pettää, joten pidäthän tulitikut aina mukana kaiken varalta!

RETKIKEITIN TUULELLA – Tuuliset olosuhteet saattavat yllättää nälkäisen vaeltajan koska tahansa. Siitä huolimatta ruoka on saatava lämpimäksi. Retkikeittimet ja niitä kantavat retkeilijät eivät pidä tuulisista olosuhteista – puuskainen tuuli vie liekiltä lämmön ennenkuin se ehtii koskettaa padan pohjaa, tästä syystä keittimiä kannattaa käyttää suojaisissa paikoissa. Monet keittimet on varustettu seinämillä, jotka suojaavat tuulelta. Siitä huolimatta kova tuuli on aina uhka ruuanlaitolle. Etenkin pienille retkikeittimille tuulensuoja löytyy onneksi helposti, kunhan näkee hieman vaivaa.

RETKIKEITIN TALVELLA – Talvella retkeilijä kohtaa uuden haasteen retkikeittimensä kanssa, kun lunta täytyy sulattaa juomevettä varten. Toisinsanoen talvisissa olosuhteissa tulet käyttämään retkikeitintä enemmän ja myös polttoainetta kuluu huomattavasti suurempia määriä. Tarvitset retkikeittimen joka toimii hyvin pakkaslukemista huolimatta. Paras valinta talviolosuhteista selviytymiseen on nestekaasu/monipolttaine toiminen retkikeitin. Nestekaasuja on saatavilla erilaisia seoksia eri valmistajilta. Tarkista aina minimilämpötila jossa kyseinen kaasu toimii.

RETKIKEITTIMEN TEHO – Retkikeittimen teho on ilmoitettu wateissa ja BTU:ssa (British Thermal Unit). Riittävä teho riippuu siitä kuinka paljon retkikeitin ruokaa valmistat ja kuinka pikaisesti haluat ruokasi valmistuvan. Useimmat retkikeittimet sijoittuvat 8000-20000 BTU:n paikkeille yhtä poltinta kohden. Mitä isompi lukema, sen tehokkaampi keitin on ja sen nopeammin myös ruokasi valmistuu. Muista toki että isompi tehoinen keitin myös kuluttaa polttoainetta nopeammin, tosin tehonsäädöllä polttoainekulutus saadaan tarvittaessa minimoitua. Useimmat retkeilijät valmistavat hyvin simppeleitä ruoka-annoksia. Yksinkertaisten ruokien lämmittämiseen ja peruskäyttöön riittää mainiosti 10000 BTU:n tehoinen laite. Mieti keittimen teho käyttösi ja tarpeesi mukaan.

RUUANLAITTO – Ravintohifistelijät ja täydellistä retkikokemusta tavoittelevat arvostavat kun erämaankin keskellä käytössä on vehkeet, jotka jäljittelevät kunnon keittiökalustoa. Tärkein aspekti ruoanlaiton kannalta keittimissä on kunnollinen tehon säätö, joka mahdollistaa myös monimutkaisempien ruokien valmistuksen. Ilman tehonsäätöä keitinvesi ryöpsähtää usein liiallisen tehon vuoksi ulos kattilasta. Sen sijaan säätimen avulla oikea keittoteho löytyy helposti. Autoretkeilijöillä on mahdollisuus tuoda mukanaan jalallisia, useammalla polttimolla varustettuja retkikeittimiä. Kahdella tai kolmella polttimolla varustetulla retkikeittimellä useammankaan ruokalajin illallinen ei tuota haasteita kokinhattu päässä hääräävälle eränkävijälle.

RETKIKEITTIMEN KOKO JA PAINO – Koon ja painon huomioon ottaminen on tärkeää etenkin jos kannat retkikeitintä rinkassasi tai sinulla on rajallisesti tilaa autossa tai teltassasi. Retkikeittimen koko riippuu myös nälkäisten suiden määrästä. Koko perheen ruoan valmistamiselle on kahdella tai kolmella polttimolla varusteltu keitin parempi vaihtoehto. Yksinäisille susille ja pidemmille vaelluksille yhden polttimon retkikeitin on aivan riittävä. Retkikeitin vie tilaa ja tuo helposti lisäpainoa rinkkaasi, joten valitse keittimesi tyydyttämään vain tarpeesi.

VAKAUS – Kun valmiin sopan tönäisee keittimen jalustalta maahan, nousee hikipisarat otsalle. Jos teet isompia ruoka-annoksia isoissa kattiloissa hanki keitin, jossa on tarpeeksi leveä alusta. Myös letkulla kanisteriin kiinnitettävä keitin on hyvä vaihtoehto tukevuuden lisäämiseksi. Pienillä keittimillä ruoanlaitto onnistuu hyvin kunhan olet hieman huolellisempi ja tarkempi kuin kotikeittiössä työskenneltäessä.

RETKIKEITIN HINTA – Retkikeittimiä on saatavilla laajalti aina kymmenestä eurosta useisiin satoihin euroihin asti. Retkikeittimiä voi myös valmistaa itse pienillä kustannuksilla. Kalliimmat retkikeittimet tarjoavat käyttäjälleen parempaa käyttökokemusta ja toimivuutta. Mieti omaa käyttöäsi ja hanki retkikeitin omien tarpeidesi mukaan.

Retkikeitin tyypit

Kaasu retkikeitin

Kaasutoimiset retkikeittimet ovat olleet jo pidempään todennäköisin valinta retkeilijän rinkassa – eikä syyttä! Kaasulla toimiva retkikeitin on mielestämme paras valinta 3-vuodenajan käyttöön, sillä ne ovat helppokäyttöisiä, nopeita ja käytännöllisiä. Kaasukeitin ei vaadi esilämmitystä tai huoltamista. Keittimen käyttäminen on todella helppoa, ruuvaat keittimen kiinni kaasukanisteriin, sytytät liekin ja valmistat aterian!

Kun tarkastellaan eri vaihtoehtoja koon ja painon puolesta, kaasutoiminen keitin on rakenteellisesti kaikkein pienimmästä ja kevyimmästä päästä. Tyhjä kaasupullo painaa vain noin 100 grammaa. Et tarvitse erillistä jalustaa tai tuulensuojaa ja kaasu on taloudellisempi vaihtoehto tabletteihin tai alkoholiin verrattuna. Kaasukäyttöisen systeemin tehoa on helppo säätää sopivan lämmön aikaan saamiseksi. Jos tähtäimessäsi on kevyt ja käytännöllinen retkikeitin, kaasukeitin on ehdoton ykkönen!

3-vuodenajan käytössä kaasukäyttöinen keitin toimii kuin unelma, mutta kovemmilla pakkasilla sen toiminta heikkenee kaasun höyrystymisen ollessa vähäisempää.

Plussat:

  • Kevyt ja käytännöllinen
  • Nopea kiehautus
  • Helppokäyttöisyys
  • Ei hajua polttoaineen palamisesta
  • Ei huoltotarvetta
  • Oikean kaasun saatavuus ulkomailla saattaa olla välillä todella hankalaa, tosin saatavuus on helpottunut viime vuosina

Miinukset:

  • Polttoainekulut hieman korkeammat
  • Toimii huonommin kylmässä kuin nestekaasu retkikeitin

Nestekaasu retkikeitin / Monipolttoainekeitin

Jos aiot kokkailla paljon tai tarvitset keitintä veden sulattamiseen, nestemäisellä polttoaineella toimivaan keittimeen kannattaa perehtyä tarkemmin. Monipolttoainekeittimet ovat painavampia ja kookkaampia muihin keittimiin verrattuna ja siksi niiden suosio on hiipunut viime vuosina. Ne vaativat myös omistajaltaan enemmän huoltoa kaasukeittimiin verrattuna, mikä lisää käyttäjän työtaakkaa. Kuitenkin niillä on omat etunsa, jotka tulevat esiin etenkin talvella ruokaa tehdessä ja isommalle porukalle ruokaa laitettaessa.

Monipolttoainekeitin toimii erittäin hyvin kovemmilla pakkasillakin ja retkikeitin bensa, jota yleisesti käytetään on kaasua halvempaa. Talvikäytössä myös tarvitaan enemmän polttoainetta, siksi hintaero voi kasvaa suurestikin polttoainekulujen osalta. Monipolttoainekeittimiä toimivat nimensä mukaisesti eri polttoaineilla, kuten nestekaasulla, lyijyttömällä bensiinillä ja kerosiinilla. Tämä voi olla eduksi kun retkeillään ulkomailla retkeilykauppojen isobutaanilla varustetuttujen hyllyrivien ulottumattomissa.

Monipolttoainekeitin on hyvä valinta jos haet varmasti toimivaa keitintä talviolosuhteisiin. Jos et juurikaan retkeile talvella, älä satsaa monipolttoainekeitimeen.

Plussat:

  • Polttoainekulut pienemmät
  • Toimii hyvin talvella
  • Uudelleen täytettävät kanisterit
  • Polttoainetta lähes aina saatavilla

Miinukset:

  • Painava ja kookas
  • Kalliimpi
  • Vaatii esilämmitystä ja huolellisempaa käyttöä
  • Vaatii huoltoa

Retkikeitin alkoholi / sprii

Alkoholilla toimivat retkikeittimet ovat kevyitä ja yksinkertaisia toiminnaltaan. Ennen kaasukeittimien yleistymistä ne olivat suosituimpia vaihtoehtoja retkikeittimille erityisesti hinnan, kevyen painon ja polttoaineen helpon saatavuuden vuoksi. Alkoholikeitin on edukas ostos ja halutessaan myös helppo valmistaa itse. Painoa näillä keittimillä ei ole juuri nimeksikään, siksi alkoholi / spriikeitin on mainio vaihtoehto kun halutaan pudottaa painoa rinkasta. Kaasukeitin on kuitenkin keitinominaisuuksiltaan ja luotettavuudellaan syrjäyttänyt alkoholikeittimien valta-aseman.

Suurimpana heikkoutena spriikeittimillä voidaan pitää niiden hitautta ruoan valmistuksessa. Spriikeitin kärsii myös eniten tuulisista ja kylmistä olosuhteista. Siksi spriikeittimen käyttö vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä käyttäjältään.

Laadun suhteen alkoholikeittimiä löytyy laidasta laitaan. Pidä huoli että spriikeittimen luotettavalta valmistajalta kuten Trangialta.

Plussat:

  • Kevyt ja simppeli
  • Edullinen sijoitus
  • Helppo valmistaa itse
  • Helppo löytää polttoainetta – halvalla
  • Vähäinen huoltotarve
  • Hiljainen

Miinukset:

  • Ruoanvalmistus hidasta
  • Polttoaineen kulutus suurta
  • Toiminta tuulisella säällä – vaatii usein tuulensuojan
  • Toiminta talvella
  • Liekin säätö

Esbit / kiinteäpolttoaine retkikeitin

Esbit on suosittu vaihtoehto etenkin ultrakevyiden ja minimalistisien retkeilijöiden joukossa. Jotkin mallit ovat jopa taskuun mahtuvia. Kiinteän polttoaineen mini retkikeitin toimii useimmiten tableteilla, jotka palavat pitkään. Liekin säätömahdollisuutta näissä laitteissa ei luonnollisestikaan ole, joten ruoan valmistus ominaisuudet eivät ole huippuluokkaa.

Plussat:

  • Halpa
  • Kaikkein kevyin vaihtoehto
  • Pieni koko
  • Helppo käyttää

Miinukset:

  • Ruoan valmistaminen hidasta
  • Tabletit saattavat haista poltettaessa
  • Saattavat sotkea kattilan pohjaa

Risukeitin / Retkikeitin puulla

Puulla palava risukeitin on ekologinen ja tunnelmallinen vaihtoehto retkikeittimeksi. Risukeittimet taittuvat kasaan ja vievät vain vähän tilaa repustasi. Myöskään polttoainetta ei tarvitse kantaa mukanaan, sillä metsästä sitä löytyy riittämiin. Hyvä vaihtoehto pidemmille ja kevyemmille retkille.

Katso myös artikkelimme: Kokemuksia risukeittimen käytöstä vaellusreissuilla.

Plussat:

  • Kevyt ja simppeli käyttää
  • Ekologinen
  • Ei huoltotarpeita
  • Ilmainen polttoaine

Miinukset:

  • Kuivan polttoaineen löytäminen sateisella säällä
  • Hidas ruoan valmistus

Retkikeitin vertailu

MSR Windburner – Laadukas Retkikeitin

  • Paino 430g
  • Tilavuus 1L
  • Tuulensuoja, nopeakäyttöinen

MSR windburner on suunniteltu toimimaan vuorenvarmasti – nälkäistä retkeilijää piinaavasta tuulesta huolimatta. Ominaisuuksia ovat muun muassa täydellisesti tuulta suojaava rakenne, jämäkkä rakenne ja vähäinen polttoaineen kulutus. Tuulelta suojaava rakenne vähentää merkittävästi tuulen aiheuttamaa hävikkiä kaasun suhteen. Windburner myös kiehuttaa veden lyhyehkössä ajassa, kiehumiseen mennessä noin 5 minuuttia 30 sekuntia.

Heikkoutena voisi pitää windburnerin painoa. 430 gramman painoinen windburner sijoittuu kaasukeittimen sijasta enemmänkin monipolttoainekeittimien luokkaan painon suhteen.

Painosta huolimatta voisi silti sanoa, että kyseessä on yksi parhaimmista, joka ei taatusti jätä kylmäksi yhtään retkeilijää.

Primus OmniLite Ti – Kevyt monipolttoainekeitin

  • Paino 341 g
  • Todella kevyt monipolttoainekeitin

Monipolttoainekeittimeksi Primus Omnilite Ti on poikkeuksellisen kevyt ja laadukas monipolttoainekeitin. Polttoaineena toimii esimerkiksi bensiini, kaasu, diesel, kerosiini, polttoöljy ja lamppuöljy. Laaja polttoaineen saatavuus tekee omnilite ti:sta todellisen löytöretkitason keittimen. Tämä voi olla eduksi etenkin ulkomailla matkustettaessa. Primuksen insinööritiimi saa myös kiitosta, sillä tämä keitin on todella helppo puhdistaa ja pitää toimintakunnossa.

Keitinnopeus ei ole omnilite titaniumissa aivan monipolttoainekeittimien nopeimmasta päästä, mutta se kuitenkin toimii luotettavasti.

Tämä primus retkikeitin on monipuolista ja varmaa retkikeitintä hakevalle varteenotettava vaihtoehto.

Jetboil MiniMo 1,0L – Pieni retkikeitin kaasulla

  • Paino 415 g
  • Tilavuus 1,0L
  • Mini retkikeitin, varmatoiminen

Pieneen tilaan mahtuva Jebtoilin MiniMo on todella helppokäyttöinen ja luotettava kaasukeitin. Pienestä koostaan huolimatta Minimosta löydät muun muassa jämäkän kahvan, sytytysnapin, loistavat haudutusominaisuudet ja vankan kattilan. Fiksusti suunnitellut metalliset käämit pohjapuolella auttavat minimoimaan polttoaineen kulutusta ja nopeuttavat keitinaikaa. Helppokäyttöisyys, pieni koko, nopea keittoaika ja vankka rakenne tekevät minimosta lähes täydellisen kaasukeittimen.

Heikkoja puolia minimolla ei juurikaan ole, mutta pieni paidonpudotus ja hinnanalennus ei olisi pahitteeksi.

Jetboilin minimo on täydellisyyttä hipova pienikokoinen retkikeitin, joka tyydyttää taatusti vaativankin retkeilijän tarpeet.

Trangia 27-3 UL – Kevyt spriikeitin keitinsarjalla

  • Paino 740 g
  • Tilavuus 1L
  • Simppeli ja varmasti toimiva

Trangian 27-3 Ultralight keitinsarja on todellinen klassikko ja yksi parhaista keitinsarjoista markkinoilla. Mukana keitinsarjassa tulee oikeastaan kaikki tarpeellinen aina kattiloista ja pannuista alkoholikeittimeen, liekinsäätäjään ja tuulensuojaan. Sarja painaa vain reilu 700 grammaa, mikä on todella vähän spriipolttoiselle keittimelle. Kuitenkin kun lasketaan polttoaine mukaan, spriikeittimelle ja varusteille tulee helposti enemmän painoa verrattuna esimerkiksi kaasukeittimeen. Trangian spriikeitin on sijoitus joka kestää varmasti monta kymmentä vuotta.

Kyseessä on mainio systeemi jos pidät simppelistä ja varmasta ruuanlaitosta.

Savotta Happy Stove – Kevyt ja tukeva risukeitin

  • Paino 250 g
  • Kevyt, simppeli, kokoontaitettava

Savotta Happy Stove on rosteriteräksestä valmistettu kokoontaitettava kotimainen risukeitin. Painoa löytyy vain 250 gramman verran ja kokoontaitettuna happy stove ei vie kovinkaan paljoa tilaa rinkasta. Siksi keitin sopii myös ultrakevyeen retkeilyyn. Käyttö on todella yksinkertaista, joskin ei sateisella kelillä niin varmaa.

Puulla palava happy stove on hyvä ja edullinen valinta pienikokoista risukeitintä hakevalle.

Optimus unleaded petrol Hiker – Retkikeitin autoon

  • Paino 1590 g
  • Klassikko, mahtuu pieneen tilaan

Jo pidempään mainetta niittänyt Optimus unleaded retkikeitin on loistava valinta mukaan veneeseen tai autoretkeilyyn. Bensalla tai dieselissä käyvässä keittimessä on 2500 watin teho, joka takaa nopean ruuan valmistuksen perheelle tai isommalle porukalle. Polttoainetta on saatavilla jokaiselta huoltoasemalta, joten keitin pysyy takuuvarmasti kuumana kun sitä tarvitaan. Bensakäyttöisyys tekee tästä keittimestä myös ideaalin valinnan mannerten väliseen automatkailuun. Ulkomitoiltaan tämä retkikeitin ei ole liian iso ja mahtuu mukaan pienempäänkin tilaan.

Hintaa keittimellä voisi olla hiukkasen vähemmän ja muotoilua olisi voinut uudistaa vuosien varrella hieman käytännöllisemmäksi. Siitä huolimatta tämä keitin pysyy edelleen yhtenä markkinoiden myydyimmistä autokäyttöön suunnitelluista keittimistä.

Kaikenkaikkiaan jämäkkä laatikkomallinen retkikeitin, jolla valmistuu ateriat isommallekin joukolle.

Katso myös:

Retkikirves vertailu – Löydä paras retkikirves käyttötarkoitukseesi

Makuualustan valinta | Opi valitsemaan käyttötarkoitukseesi sopiva tuote

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *