Parhaat eväät päiväretkelle

Ruoka on olennainen osa päiväretkeä. Retkilounaan pakkaaminen päiväretkelle voi olla helppoa ja vaivatonta, jos noudatat näitä vinkkejä. Mieti ensinnäkin, mikä ruoka kestää kuljetuksen. Voileivät ovat aina hyvä vaihtoehto, mutta kaikki sellainen, joka on pidettävä kylmänä tai joka on altis puristumaan, on luultavasti parasta jättää kotiin. Mieti, kuinka helppoa välipalojen syöminen matkalla on. Jos aiot kävellä tai patikoida paljon, haluat jotain, jota on helppo kuljettaa mukanasi ja jonka syöminen ei vaadi liikaa vaivaa. Välipalojen osalta on tärkeää valita jotain sellaista, joka ei väsytä. Hyvä sekoitus proteiinia ja hiilihydraatteja antaa energiaa koko päiväksi. Juomat ovat välttämättömiä nesteytyksen ylläpitämiseksi, ja niitä kannattaa aina ottaa mukaan enemmän kuin luulet tarvitsevasi. 

Mitä on otettava huomioon kun suunnittelet eväitä?

  • Millainen sää tai vuodenaika on? Talvella ruoka säilyy helpommin, kun taas kesän kuumuus altistaa pilaantumiselle. Lämpötila vaikuttaa myös siihen millaista ruokaa saatat päivän aikana haluta. Kylmällä lämmin ruoka ja juoma maistuvat hyvältä ja myös lämmittävät. Kesällä saatat tarvita jotain raikasta ja virkistävää.
  • Kuinka fyysisesti vaativa reitti on? Kuluttavalla reitillä tarvitset enemmän energiaa ja nestettäkin kuluu hikoillessa enemmän.
  • Kuinka paljon ruokailuun voi käyttää aikaa? Jos tarkoitus on oleskella ruokailupaikassa pidemmän aikaa, voi ruokakin olla sen mukaista. Silloin voi harkita vaikka nuotiolla valmistettavaa tunnelmallista ruokaa. Jos taas ruoka pitää pysty nauttimaan kävelyn aikana on mukaan otettava helposti esiin otettavia valmiita ruokia, kuten välipalapatukoita tai pähkinöitä.
  • Kuinka paljon ruoka saa painaa ja viedä tilaa repussasi? Eväät on saatava mahtumaan reppuun ja jaksettava myös itse kantaa. Joudutkin tasapainoilemaan sen välillä, mitä kaikkea haluat ottaa mukaan ja onko se painon tai tilan puolesta mahdollista?
  • Onko käytössäsi on ruokatermospullo? Silloin voit ottaa mukaasi helposti lämpimiä ruokia. Ruokatermoksessa kulkee myös esimerkiksi kylmä rahka tai jogurtti välipalaksi. 
  • Joskus joku ruoka tai herkku vain kuuluu retkelle ja luo osan sen tunnelmasta. Jollekin se voi olla kahvihetki rakkaan kuksan kanssa, suklaapala maisemaa ihastellessa tai paistettu makkara nuotion tuoksuineen. Mikäli tunnistat itselläsi jonkun tällaisen asian, niin muista ottaa se mukaan.
  • Muista aina pakata mukaan roskapussi mahdollisten roskien kotiin tuomiseen.

Tässä kolme erinomaista retkievästä

  • Perinteiset voileivät voi tehdä jokaiselle omien mieltymysten mukaan. Voileivät on myös mahdollista tehdä erittäin ruokaisiksi lisäämällä täyttäviä täytteitä (kanaa, kalaa, kananmunia,kasviksia). Voit myös kokeilla valmistaa nuotiolla ja parilalla lämpimiä voileipiä.
  • Tortillat on helppo täyttää valmiiksi kotona ja kääriä odottamaan herkullista ruokailuhetkeä. Tortilla maistuu monelle ja mahdollistaa yksilöllisten toiveiden huomioimisen. Tarvittaessa voit pakata tortillat vaikka pieneen kylmälaukkuun.
  • Kun käytössäsi on ruokatermos, niin hyviä vaihtoehtoja on lukemattomia. Helpoiten lämpimistä ruuista säilyy kuumina ruuat, jotka sisältävät nestettä ja jotka saadaan kuumennettua erittäin kuumiksi ennen termokseen laittoa. On makukysymys haluatko mukaan kasvissosekeittoa vai herkullista pastaruokaa?