Untuvamakuupussit vertailu | Löydä itsellesi paras untuvamakuupussi

​Etenkin kylmemmissä olosuhteissa yöpyneet tietävät laadukkaan makuupussin merkityksen. Untuvamakuupussi tarjoaa omistajalleen teltan suojassa kaivattua lämpöä, vaikka ulkona piiskaava jäinen tuuli rummuttaisi teltan seinämiä. Olemme ottaneet vertailuun markkinoiden kilpailukykyisimmät untuvamakuupussit ja paloitelleet niiden vahvuudet ja heikkoudet.

​Perinteisesti untuvamakuupussien etu synteettisiin/kuitupusseihin on ollut untuvan parempi eristävyys. Parempi eristävyys tarkoittaa kuluttajalle ominaisuuksiltaan parempaa makuupussia, samoilla lämpöarvoilla varustettu untuvapussi on miltei poikkeuksetta kuitukollegaansa kevyempi.

​Untuvamakuupusseissa käytetään täytteenä joko hanhen- tai ankanuntuvaa. Untuvan laatua kuvataan ”fill power”-termillä, jolla tarkoitetaan ​yhden gramman untuvan käyttämää tilavuutta per neliösenttimetri. Korkeampi laatuinen untuva esim. (fill power 900), käyttää enemmän tilavuutta, eristäen enemmän ilmaa sisälle, kuin keskilaatuinen (fill power 550). Tämän ymmärtäminen helpottaa untuvamakuupussien erottelua, joskin kannattaa kuitenkin lähtä liikkeelle lämpöarvojen katsomisesta.

​5 Parasta Untuvamakuupussia

​Rab Neutrino 400 – ​Huippuluokan Kolmen Vuodenajan Makuupussi

Paino: 805g

​Fill Power: 800

Mukavuuslämpötila (M): ​-3°C

Mukavuuslämpötila (N): +2,5°C

​Ensimmäisenä vertailussa on Rabin Neutrino 400, untuvatäytteinen kolmen vuodenajan makuupussi. Pelkästään ominaisuuksia katsomalla tietää että kyseessä on varsin laadukas tekele Rabilta. ​Eristys on viimeistelty Rabin fill power 800-arvon hanhenuntuvalla. Kyseinen untuva on vieläpä käynyt Nikwaxin kosteudenhylkimis-käsittelyn, tämän pitäisi minimoida kosteuden kerääntymisen untuvan sisään. Niinkuin mitä tahansa untuvapussia, tätäkin kannattaa tarpeen mukaan suojata sateelta. Kuljetusta onneksi helpottaa mukana tuleva vedenpitävä pussi. Painoakaan ei ole makuupussiin jätetty kuin vaivaiset 805 grammaa. Voisi ajatella kyseessä olevan lähes täydellinen tekele.

​Vuoden pussia käyttäneenä voin sanoa, että aika lähellä täydellistä ollaan. Pussi pakkautuu todella pieneen tilaan ja kevyt näppituntuma laittaa ihmetyttämään, onko tämä todella kolmen vuodenajan makuupussi? Olen ​​käyttänyt tätä pussia pakkaslukemissa ja täytyy todeta että se tuntuu joka kerta todella lämpimältä ja mukavalta. Samaa palautetta olen kuullut muiltakin kyseisen makuupussin omistajilta.

Rabin Neutrino 400:aa voi huoletta suositella kaikille laadukasta kolmen vuodenajan untuvapussia hakeville. Pussi on ominaisuuksien puolesta huippuluokkaa, tarkkaan viimeistellyt materiaalit eivät jätä paljoa valittamisen varaa.

​Rab Expedition 1400 – Järeä talvimakuupussi äärioloihin

Paino: 2090g

Fill Power: 850

Äärilämpötila: -40°C 

​Kuten nimikin kertoo, Rabin Expedition 1400 sisältää huimat 1400 grammaa hanhenuntuvaa! Laadukkaasta untuvasta johtuen talvimakuupussiksi Expedition 1400 painaa vaivaiset 2090 grammaa.Untuvasisus on käsitelty kosteudenhylkimistä varten. Nikwaxin suorittamat käsittelyt ovat täysin fluorivapaita, joten voit huoletta nukkua yösi Expeditionin sisällä.

Ääriolojen turvasatamana toimiva Expedition 1400 on sisältä hieman tavallisia talvimakuupusseja tilavampi. Tilava sisätila on suunniteltu, jotta voit pukea tai riisua talvivarusteesi mukavasti makuupussin sisällä. Kylmimmissä tapauksissa mahdut myös nukkumaan useammankin vaatekerraston kanssa. Kiitosta saa myös hyvin suunniteltu niska/huppuosuus. Niskan ja kaulan kohdalta untuvaa on hyvin tiiviisti ja istuva huppu takaa että koko kehosi pysyy lämpimänä. Lisäksi kaikki saumat ovat vesitiiviisti viimeistelty.

Expedition 1400 on talvikeleille suunniteltu, joskin sitä voi myös käyttää syksyn ja kevään keleillä mainiosti. Ominaisuuksistaan järeää makuupussia voi silti kutsua kevyen luokan kantamukseksi, 2 kiloa pysyy hyvin matkassa pidemmilläkin vaelluksilla. Kaikenkaikkiaan tämä makuupussi tarjoaa laatua, kestävyyttä ja taatusti toimivaa suunnittelua talvipussia hakevalle. Materiaaleihin nähden hintakin on enemmän kuin kohdillaan.

​Marmoth Sawtooth – Rahalle vastinetta

​Paino:​ 1120g

​Fill Power: ​650

​Mukavuuslämpötila (M): ​-9,1  

Mukavuuslämpötila (N): ​-2,7°C

​Seuraavana vuorossa hieman kohtuuhintaisempi Marmotin Sawtooth makuupussi kolmen vuodenajan käyttöön. Kyseessä on lämmin, 665 gramman 650-untuvatäytteellä varustettu makuupussi. Untuvatäytteellä on kosteu​tta hylkivä käsittely, joka auttaa pitämään pussin kuivana. Painoa on täytteineen kertynyt 1120 grammaa, joten makuupussia voidaan pitää kevyehkönä, joskaan ei aivan yhtä kevyenä kuin kalliimpien verrokkien.

Käytössä Sawtooth tuntuu mukavalta, plussaa tulee hyvin suunnitellusta jalkatilasta ja istuvasta hupusta. Jalat pääsevät liikkumaan tarpeeksi, eikä makuupussista tule ahdistavaa tunnetta. Hupussa on lipan kaltainen tukevoittava rakenne ja se estää huppua tippumasta ​inhottavasti niskan taakse. Retkeilijän mieliksi se myös pakkautuu kohtuullisen pieneen tilaan eikä ahmi tilaa rinkastasi liiaksi.

Makuupussista jää yleisesti hyvä tuntuma. Materiaalit eivät ole kalleimmasta päästä, siksi makuupussi on tuhdimpi ja painavampi esimerkiksi Rabin Neutrino 400:aan verrattuna. Hintaisekseen Marmothin Sawtooth on kuitenkin todella hyvä. Heille jotka haluavat säästää hieman rahaa hankkiessaan 3 vuoden ajan makuupussia, Sawtooth on erinomainen valinta!

​Vaude Cheyenne 500 – Kätevä 3 vuodenajan makuupussi

Paino:​ 1200g

Mukavuuslämpötila (M): ​-3°C

Mukavuuslämpötila (N): +2,0°C

Vaude Cheyenne 500 on vertailukelpoinen kolmen vuodenajan makuupussi budjettiluokassa. Täytteen virkaa toimittaa saksalainen 80/20-untuva. Painoa on 1200 gramman verran, joka on kahden sadan euron hintaiselle kolmen kauden makuupussille varsin vähän.

​Sisäpinnan materiaali tuntuu ihoa koskettaessa pehmeältä ja mukavalta. Usealla valmistajalla käytössä oleva, toimivaksi todettu muumioleikkaus pitää makuupussin samaan aikaan tilavana ja tiiviinä. Tilaa on juuri siellä missä pitääkin, ilman että lämpö karkaisi harakoille. Pitkä vetoketju auttaa avaamaan tarpeen tullen myös jaloille pientä vilvoitteluaukkoa – tämä ominaisuus olisi toivottua kalliimmissakin makuupusseissa kesähelteiden iskiessä. Materiaalien käytössä Vaude pyrkii ympäristöystävälliseen toimintaan ja ajaa markkinoita oikeaan suuntaan.

Makuupussi on tarpeeksi lämmin ja toimii kolmen vuodenajan käytössä hintaisekseen hyvin. Cheyenne 500 on hintaluokassaan ​siis oiva valinta. Se voisi tosin pakkautua hieman pienempään tilaan. Tämän hinnan makuupussia hankkiessa se on kyllä liikaa toivottua.

Rab Ascent 300 – Kahden/Kolmen Vuodenajan Kevyt Makuupussi

Paino: 840g

​Fill Power: ​650

Mukavuuslämpötila (M): +​​1,5°C

Mukavuuslämpötila (N): +6,5°C

​Rab Ascent 300 on ascent-sarjan pienin sisarus. Kevytrakenteinen makuupussi pitää sisällään kosteutta hylkivää 650-luokan untuvaa. Rakenteeltaan makuupussi on hieman kevyempi ja tarkoitettu käytettäväksi kesähelteistä aina syyshallaan. Painoa tällä kaverilla on 840 grammaa, se käy sopii hyvin painotietoisenkin vaeltajan reppuun.

​Materiaalit ovat ascent-sarjan pusseille tyypillisesti todella laadukkaita, lopputuloksena todella mukavantuntuinen makuupussi, jossa nukkuu yönsä kissanlailla kehräten. Rabin makuupusseille tyypillistä on​ kestävät pintamateriaalit, tätä pussia voi huoletta käyttää niin paljon kuin sielu sietää. Muotoilusta Rab saa jälleen kerran kiitosta. Sisällä tuntuu sopusuhtaisella vartalolla olevan liikkumatilaa riittämiin. Hupun rakenne tuntuu fiksusti suunnitellulta, reunukset eivät hankaa ja hupun reunat saa kiristettyä sopivasti kylmempiä kelejä varten.

Lämpöluokituksensa puolesta Ascent 300 toimii mainiosti viileilläkin keleillä. Talvikäyttöön tätä pussia ei voi suositella. Rabilla on ollut selkeästi laatutietoisuus ensisijassa ascent-sarjaa suunniteltaessa, eikä tämä joukon kevytrakenteisin pussi tee asiassa poikkeusta. Kenelle tahansa kevyempää kolmen vuodenajan makuupussia hakevalle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *