Puukon valinta vaelluskäyttöön – löydä käyttöösi sopiva puukko

Puukko vaellukselle? Kun olet erämaassa vaeltamassa tai retkeilemässä, yksi selviytymisen kannalta tärkeimpiä varusteita mukanasi on luotettava eräpuukko tai monitoimityökalu (multitool). Yleisesti puukkoa käytetään eräillessä ruoan valmistamiseen ja narujen tai köysien leikkaamiseen. Pidempään puukon omistaneena kuitenkin huomaat että retkiveitsi on yksi monikäyttöisimmistä työkaluista, joka voi tarpeen vaatiessa toimia myös hengenpelastajana.

Puukkoja ja monitoimityökaluja on saatavilla kaikenmallisina ja kokoisina joten valikoima saattaa pistää pään pyörälle. Puukon ostaminen on helppoa ja usein myös kukkarolle edullista. Hyvän puukon valinta vaatii kuitenkin jo asiaan perehtymistä. Perehtymällä oikeanlaisen veitsen hankkimiseen säästät rahaa kun ostat itsellesi riittävän välineen - samalla voit olla varma että puukkosi toimii tarvittaessa juuri niinkuin pitääkin. Ymmärtämällä puukkojen eri käyttötarkoituksia olet jo askeleen edellä kauppaan astuessasi ja todennäköisesti astut ulos kaupasta sopivan puukona kera.

Monitoimityökalu vai puukko?

Eräkäyttöön soveltuvia puukkoja löytyy aina paksuimmasta leathermaneista - josta löytyy pullonavaajaa myöten kaikki hilavitkuttimet - simppeliin käsintehtyyn puukkoon asti. Varsinaisesti ei voida suoraan sanoa kumpi näistä kahdesta on parempi vaihtoehto, mutta muutamaa seikkaa katsottaessa valinta yleensä kääntyy selkeästi toiselle puolelle.

Jos tarkoituksenasi on vaeltaa rinkan kanssa minimaalisella kantamuksella, hanki puukko. Voisinpa melkein väittää että monitoimityökalua kantavista eräilijöistä harva käyttää yli 10% sen ominaisuuksista. Ja jos alunperinkin ajatuksenasi on tarve puukolle eräilyä varten, edelleen hanki puukko.

Monitoimityökalu voi toki olla kätevä kapistus sen monipuolisuuden vuoksi. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi teltan pystyttämisessä tai vaikkapa tölkkiruoan avaamisessa. Autoilevalle retkeilijälle multitool saattaa olla viisaampi valinta puukon sijasta, mitä enemmän tavaraa on mukana, sen enemmän tulee myös tarvetta erilaisille työkaluille.

Taittopuukko vai kääntöveitsi?

Ensiksi kannattaa miettiä mihin käytät puukkoa ja mihin haluat että se kykenee? Tarvitsetko puukon pakkauksien avaamiseen ja ruuanlaittoon vai kenties haluatko edellämainittujen lisäksi käsitellä ja pilkkoa puukolla puuta? Yleisesti sanottuna kiinteäteräinen veitsi soveltuu paremmin vaikeisiin ja voimaa vaatiivin tehtäviin kuten puiden käsittelyyn ja metsästykseen. Sen sijaan kevyet toimet kuten pakkauksien avaaminen ja siiman katkominen onnistuu vallan mainiosti taittoperäisellä veitsellä. Tämä sanottuna, markkinoilla on toki myös kestäviä, vaativaan käyttöön valmistettuja taittopuukkoja, joilla onnistuu myös esimerkiksi puutyöt.

Kiinteäteräinen veitsi

  • Hyvä vaativampaan ja voimaa tarvitsevaan käyttöön
  • Varmasti toimiva
  • Turvallinen veistettäessä

Taittoteräinen veitsi/ Kääntöveitsi

  • Helppoihin ja simppeleihin toimiin
  • Kevyt ja näppärä kuljettaa
  • Kulkee turvallisesti myös taskussa
  • Turvallisempi lasten kanssa retkeiltäessä

Puukon terä

Eri mallisia puukkoja löytyy kaupan hyllyliltä tuhansittain ja niin myös teriä. Alla yleisimmät terämallit ja niiden parhaimmat käyttötarkoitukset:

Kaareva puukko eli drop point puukko on ehkäpä kaikista teristä kaikkein monikäyttöisin. Soveltuu voimaa vaativiin toimiin ja kaikenlaiseen yleiskäyttöön.

Clip point puukko on tasaisen terän ja kaarevan terän yhdistelmä, kärjen ollessa ohut ja terävä. Clip point puukot soveltuvat hyvin tarkkaa työtä vaativiin toimiin, mutta eivät sovellu voimaa vaatiivaan käyttöön kaarevan puukon tavoin.

Tanto puukko on loistava puukko tuhoamaan tai kaapimaan puuta. Kolmion muotoinen kärki auttaa myös kampeamista ja vääntöä vaativissa tehtävissä.

Neulakärkinen tai keihäskärkinen puukko on joko symmetrinen tai melkein symmetrinen ja terä on usein kaksipuolinen. Ideaalinen puukko selviytymistilanteisiin ja metsästykseen.

Puukon koko

Onko koolla väliä? Kyllä, mutta isompi puukko ei välttämättä aina ole parempi. Puukon oikea koko riippuu sen käyttötarkoituksesta. Liian iso puukko voi olla kömpelö riistan käsittelemisessä tai tarkkuutta vaativissa vuolenta-töissä kuten vaikkapa ansojen virittämisessä. Pieni puukko ei vie paljoa tilaa ja riittää useimmille peruskäyttöön.

Toisaalta voimaa vaativassa käytössä kuten pilkkomisessa tai isompien puiden käisttelemisessä tarvitaan isompaa terää. Isommalla puukolla voi osakseen korvata rinkasta uupuvan retkikirveen. Myös kaikenlaiset raivaustyöt onnistuvat vain isokokoisella puukolla.

Yleispuukoksi sopiva koko puukolle on noin. 20-28 senttiä puukon kokonaismitassa, terä ja kahva mukaanlukien.

Puukon paino

Laadukasta ja toimivaa puukkoa hankkiessa kannattaa unohtaa kikkailu painon säästämiseksi rinkasta. Retkipuukon paino vaihtelee malleittain sen materiaalista ja materiaalien kuten terän paksuudesta riippuen.

Jos käytät puukkoa toimiin, jotka eivät vaadi voimaa kuten pakkauksien avaus ja vuolenta, kannattaa hankkia pieni ja kevyt puukko, mahdollisesti taitettava sellainen

Sen sijaan, jos aiot käyttää puukkoa todellisen erämiehen ottein, kannattaa huomioida pari seikkaa. Käytännössä samalla materiaalilla varustettu, paksumpi ja painavampi terä on aina kevyempää kolleegaa vahvempi ja kestävämpi. Puukon terä/metalliosa kannattaa myös olla sen kahvasta koko kahvan halkaisijan mittainen sen vahvuuden lisäämiseksi.

Puukon kahva / pää

Puukon kahvan materiaali vaikuttaa sen käsituntumaan ja kestävyyteen.

Puinen kahva on todella kaunis ja antaa hyvän pidon, mutta pinnoituksesta riippuen saattaa pidemmällä aikavälillä kärsiä vedelle altistumisesta.

Muovinen kahva on kestävä ja edullinen vaihtoehto, mutta joskus liukkaan tuntuinen.

Kuminen kahva antaa puukolle erittäin hyvän pidon jopa märissä olosuhteissa, mutta saattaa kulua ajan myötä.

Teräksisen / alumiininen kahva on todella kestävä valinta, mutta kylmillä ilmoilla kylmän tuntuinen ja liukas kädessä.

Luinen puukon kahva on kestävä ja antaa puukolle kauniin ilmeen, joskin tuntuma saattaa olla hieman liukas.

Myös veitsen kahvan päällä on suuri merkitys sen toimivuuteen. Tutki tarkkaan millainen perä kahvassa on, tasapintainen perä luo vakaan pinnan kun puukon päätyä hyödynnetään vasaroimisessa ja hakkaamisessa. Kahvalla päällä voi hakata esimerkiksi teltan kiilat näppärästi maahan. 

Puukon metalli

Ideaalitilanteessa puukon terän tulisi kestää käytössä ruostumasta ja säilyttää terävyytensä päivittäinkin käytettynä - tietenkin terän täytyisi vielä olla helposti teroitettavissa. Käytännössä kuitenkin yhden ominaisuuden ollessa vahva terän laadussa, toinen ominaisuus kärsii. Kovapintainen teräs kestää terävänä pitkään ja kärsii ruosteesta, mutta sitä on myös selkeästi työläämpää saada teräväksi. Pehmeää terästä on taas helpompi teroittaa ja se kestää ruostetta pidempään, tosin terä tylsyy käytössä nopeammin.

Ruostumaton teräs: Useimmat terät valmistetaan ruostumattomasta teräksestä, sekoituksesta, joka kestää käytössä hyvin ruostumatta. Kolme yleisintä sekoitusta/laatua, joita käytetään puukon terän valmistuksessa:

  • 420HC: Edullinen sekoitus, joka kestää hyvin ruostetta vastaan, on helposti teroitettavissa ja kohtuu hyvin käyttöä kestävä.
  • 154CM: Hinnakkaampi ja korkealaatuisempi sekoitus, joka sisältää enemmän hiiltä terän kovuuden ja kestävyyden lisäämiseksi.
  • S30V: Erittäin korkealaatuinen sekoite, joka sisältää suuria määriä vanadiumia, tehden terästä todella kestävän käyttöä ja ruostetta vastaan.

Korkeahiilinen teräs: Ruostumatonta terästä selkeästi kalliimpi vaihtoehto. Korkeahiilinen teräs on laadultaan huomattavasti ruostumatonta terästä kovempaa ja terä kuluu käytössä hitaammin. Heikkoutena korkeahiiliset teräkset tuppaavat ruostumaan herkemmin verrattuna ruostumattomaan teräkseen.

Puukon hinta

Laadukkaan puukon ostaminen on mahdollista yhtälailla parilla kympillä kuin satasellakin, joskus myös lähimmästä urheiluliikkeestä. Tiedä mihin olet puukkoa tarvitsemassa ja valitse sopiva artikkeli sen mukaisesti. Paras eräpuukko on se joka palvelee tarpeitasi parhaiten. Säästät rahaa kun et maksa kahtasataa käsintehdystä puukosta, kun saat saman ajan asiavan laatuveitsen kolmella kympillä. Toki silmiä hivelevää, pari kymppiä ajateltua kalliimpaa puukkoa kuolatessa kannattaa muistaa että puukon ostaminen on hyvin pitkä sijoitus. Hanki siis mieleisesi puukko, jota haluat taatusti pitää mukanasi vaeltaessasi tai retkeiltäessäsi! 

Jos puukon valinta vielä askarruttaa, laita ihmeessä kommenttia niin autamme parhaamme mukaan!

Katso myös: