Miten tuoda retkeily kotiin? – Parhaat vinkit retkeilytunnelman luomiseen

Retkeily ja luonnossa oleskelu on paitsi mukavaa, mutta myös rentouttavaa. Aina retkeilylle ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, sillä toisinaan vastaan voi tulla yllättäviä työkiireitä tai vaikkapa äärimmäisen huono sää. 

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä retkeilytunnelmaa pystyy luomaan helposti myös kotiin. Siinä apuna toimivat julisteet, lyhdyt, makuupussi, pieni teltta ja monet muut retkeilyaiheiset koriste-esineet.

Miten retkeily oman katon alla sitten käytännössä onnistuu? Tässä jutussa annetaan siihen parhaat vinkit.

Tarvikkeet, joita tarvitset sisäretkeilyyn kotona

 • Tekokuusi ja erikokoisia ruukkukasveja
 • Teltta tai tiipii
 • Makuupussi tai matto
 • Peittoja ja tyynyjä
 • LED-kynttilät
 • Lyhdyt

Miten luoda retkeilytunnelma kotiin?

 1. Valitse turvallinen ja viihtyisä tila

Valitse kodista sellainen paikka/alue, johon voi helposti pystyttää tekokuusen ja pienen teltan ilman, että ne häiritsevät. Sen on siis hyvä olla jokin hieman erillinen paikka esimerkiksi olohuoneen sijaan. Lisäksi alueen pitää olla mukava, kotoisa ja sopiva aktiviteetteihin.

 1. Erota alue visuaalisesti muusta kodista

Seuraavaksi tulee pyrkiä siihen, että leirintäalueen saa tuntumaan erilliseltä tilalta muuhun kotiin verrattuna. Alueen voi rajata esimerkiksi maton avulla ja ympäröidä sen sitten pienillä tekokuusilla ja erilaisilla sisäkasveilla. Apuna voi käyttää myös esimerkiksi lyhtyjä korostamaan sisääkäyntiä ja sen lumoavaa vaikutusta.

Tekokuusia voi puolestaan olla erilaisia ja -kokoisia, ja oikeanlaisella asettelulla alueeseen saa hieman lisää kontrastia.

 1. Pystytä teltta

Retkeily ei olisi mitään ilman oikean teltan tai tiipiin pystyttämistä. Ja jos sellaista ei omista, pystyy sellaisen luomaan helposti peiton ja vaikkapa tuoleista tehdyn rungon avulla.

Teltta kannattaa ympäröidä puumaisilla elementeillä, kuten pienellä polttopuukasalla. Lisäksi teltan taakse kannattaa asettaa isompi puu visuaaliseksi ankkuriksi. Puiden eri korkeudet ja asettelut luovat tasapainoisen tunnelman koko huoneeseen.

 1. Ota mukaan pehmusteet

Kun teltta on pystytetty, tulee seuraavaksi huolehtia tyynyistä, makuupussista ja peitoista. Laita osa niistä telttaan, mutta jätä muutamia myös teltan ympärille. Näin tilaan saa luotua pehmoisen, kotoisan ja kutsuvan tunnelman.

 1. Muuta tilaa teemaan sopivilla erikoisuuksilla

Jos oman retkeilyn kanssa haluaa olla hieman leikkisä, voi alueen herättää ihan uudella tavalla eloon jollakin tietyllä teemalla. Jos pitää esimerkiksi Narniasta, voi sitä tuoda mukanaan huoneeseen erilaisin keinoin. Esimerkiksi pelkät hassut otukset, vintage-kirjat ja unenomaiset maalaukset tekevät huoneesta todellisen seikkailujen maan.

 1. Luo kodikas tunnelma lämpimillä valoilla

Telttailu tähtien alla onnistuu kotonakin, kunhan vain hyödyntää valonauhoja, lyhtyjä ja LED-kynttilöitä. Valonauhoja voi asettaa esimerkiksi kattoon tai vaikkapa teltan seinille. Lyhdyille ja LED-kynttilöille löytyy oikeastaan paikka mistä tahansa päin huonetta.

Aktiviteetteja sisäretkeilyyn

Nyt, kun oma retkeilyalue on rakennettu, on aika alkaa pohtimaan, mitä siellä voi oikein tehdä. Tässä muutamia ideoita:

 • Sytytä nuotio: Tee kotiretkeilystä hauskempaa “sytyttämällä nuotio”. Tietenkään kyseessä ei pidä olla oikea nuotio, vaan sen tulee olla tekonuotio. Sellaisen voi luoda esimerkiksi paperirullien pahviputkista tai rullatuista pahvipusseista. Järjestä  ne kuten aidossakin nuotiossa ja herätä se eloon asettamalla LED-kynttilöitä keskelle.
 • Lue kirjaa tai katso elokuvia: Suuntaa kaikkien retkeilijöiden voimin telttaan lukemaan tai katsomaan elokuvia taskulampun tai lyhdyn valossa.
 • Kokkaile retkiruokaa: Mitä olisikaan retkeily ilman retkiruokaa? Kotona ei ole pakko tyytyä pussiruokiin, vaan ne voi korvata esimerkiksi hot dogeilla ja muilla herkuilla. Ne voi tehdä keittiössä valmiiksi, mutta niiden valmistusprosessin voi tietenkin esittää tapahtuvan nuotion ääressä vartaiden voimin.

Hauskasta ja rentouttavasta retkeilystä nauttiminen onnistuu siis myös kotona!