Retkieväät – pelkkää polttoainetta, vai uskomaton makumatka?

Kuvittele mielessäsi upea kesäyö. Linnut visertävät öisen hentoa lauluaan ja käki kukkuu hiljaa – ilmeisesti kilometrien päässä. Tästä ei ole varmuutta, sillä lähellä oleva järvi kantaa jokaisen äänen yön hiljaisuudessa. Lähellä virtaava puro liplattaa pienissä kuohuissaan. Voit vain kuulla, kun lintuparvi räpyttelee siipiään vedestä ilmaan pyristellessään. Istut nuotion äärellä, sinulla on lämmin ja teltta on jo valmiiksi kasattuna vieressäsi. 

Edellä kuvattu tilanne on täydellinen kuvaus monen retkeilijän kokemuksista ja kertoo siitä, miksi retkeily luonnossa on niin koukuttavaa. Yhtenä tärkeänä osana retkiä on tietenkin myös ravinto. Mutta se, syötkö joka päivä makkaraa ja kuivalihaa vai oletko valmis tekemään himpun verran enemmän työtä kokkaamisen eteen ja saada ravintolamaisia kokemuksia luonnon äärellä nautiskellen – on sinun valintasi.

Keittiötarvikkeet nuotiolla ovat kokkaamisen perusta

Kokkaamisen perusta nuotion äärellä ovat tietysti kokkausvälineet. Nykyään on kehitetty mitä uskomattomampia materiaaleja, jotka kestävät kuumuutta ja, jotka saa mielettömän kompaktiin tilaan omaan rinkkaan. Retkikeitintä hankkiessa on hyvä ottaa huomioon oma tarve eli minne on retkeilemässä ja mitkä ovat omat tarpeet keittimessä. 

Jos retkeilyä harrastaa kolmena vuodenaikana, ei keittimeltä vaadita niin paljoa mitä talvella ja pitkillä talvireiteillä. Jotkut haluavat pärjätä pussiruolilla, joihin lisätään vain kuuma vesi, mutta yhä useammat tekevät mitä upeimpia kokkauksia luonnon helmassa. Tuolloin myös kattila, paistinpannu tai kahvipannu voivat olla hyviä hankintoja.

Retkikaasulla toimiva retkikeitin on hyvä ja monipuolinen vaihtoehto. Se on kevyt ja sillä saa valmistettua ruokaa monella eri ruoanlaittoastialla. Lisäksi kaasu painaa vähän ja se on tehokas tapa lämmittää esimerkiksi vesi nopeasti ja tehokkaasti. Lisää retkikeittimistä voit lukea esimerkiksi Partioaitan retkioppaasta.

Nykyaikana retkeilyvälineistöt ja -vaatteet ovat todella kehittyneitä. Materiaaleja on kehitelty parhaimmillaan vuosikymmeniä ja eri valmistajilla on olemassa upeita eri vaihtoehtoja eri tarpeisiin. Myös eri vuodenajat luovat lisähaasteen pukeutumiseen sekä kokkaamiseen. Hintalappu nousee välillä korkeaksi, jolloin esimerkiksi turvallinen pikalaina voi olla hyvä vaihtoehto nopeaan lisäansioon retkeä varten, nopealla takaisinmaksuajalla.

Upea makumatka metsän siimeksessä

Pitkän vaellus urakan jälkeen on upea hetki kasata teltta pystyyn ja alkaa miettimään illan menuta. Nykyään on olemassa lukemattomia eri vinkkejä ruoanlaittoon retkeillessä ja tuommekin esiin nyt muutaman mahtavalta maistuvan ja helpon vinkin ruuanlaittoon nuotion äärellä tai matkan aikana:

Tortillat
Varsinkin jos kyseessä on päivä- tai yhden yön retki, ovat tortillat herkullinen ja monipuolinen vaihtoehto isollekin porukalle. Pakatkaa valmiita tortillapohjia rinkkaan ja ottakaa mukaan erilaisia tölkkitäytteitä kuten papuja, maissia, lihaa, salsaa, tonnikalaa tai mitä mieleen juolahtaa. Halutessanne voitte lämmittää sekä täytteitä, että tortillapohjia paistinpannulla.

Nuudelit
Vaikka nuudelit ehkä kuulostavat äkkiseltään tylsältä ja “perus retkiruualta”, voi niistä tehdä eri variaatioita. Pilko tuoreita vihanneksia valmiiksi pakastepussiin ja ota mukaan retkelle, syö vihannekset lisukkeena nuudelin kanssa ja laita nuudeleiden sekaan myös purkki tonnikalaa. Näin saat monipuolista ja ravintorikasta evästä käden käänteessä!

Köyhät ritarit

Nam! Matkaan käy kuivahtanut pulla, painepullossa oleva kermavaahto ja pieni hillopurkki. Mikä voisi olla helpompaa ja parempaa?

Kasvissosekeitto

Laita kotona lämmitetty, valmis sosekeitto termariin ja nauti keitto lämpimänä retkellä. Voit uusiokäyttää termaria ja keittää siihen kahvia matkalle taukojen iloksi.

Erilaiset välipalat

Snacksit ovat tärkeänä osana varsinkin pitkiä vaellusretkiä. Tähän sopivat mainiosti esimerkiksi erilaiset proteiini- tai myslipatukat, tuorepuuro, rasiassa olevat leivonnaiset, kuivatut elintarvikkeet kuten hedelmät tai vihannekset sekä pähkinät.