Retkikirves vertailu – löydä paras retkikirves käyttötarkoitukseesi

Kunnollisen retkikirveen tarve tulee esille jokaisella eräreissulla, kun halutaan kaataa puita tai tehdä halkoja nuotiota varten. Hyvä retkikirves on myös varsin kätevä lisä riistan käsittelemisessä ja yösijan rakentamisessa.

Yhden päivän vaelluksella retkikirves saattaa olla täysi turhake, mutta etenkin pidemmillä reissuilla se saattaa näyttäytyä yllättävillä tavoilla yhdeksi arvokkaammista esineistäsi, joita kannat mukanasi. Useimmat retkikirveet ovatkin monikäyttöisiä.

Retkikirveen valinta

Sanotaan että ilman kirvestä ei metsälle mennä, mutta väärin valittu kirves voi olla myös turhana taakkana retkelläsi. Vaikka kirves ei sinänsä ole iso investointi, on syytä miettiä minkälaisen kirveen hankkiminen on järkevää.

Kuinka sitten valitsen oikean kirveen?

Retkikirveen valinta helpottuu, kun otetaan huomioon kirveen pääasialliset ominaisuudet. Ominaisuuksia ymmärtämällä on helpompi käsittää millainen on paras retkikirves omaan käyttöösi ja selvittää onko markkinoilla itsellesi sopivia tuotteita.

Kirveen ominaisuudet - kirves paloiteltuna

Kirveen varsi - Varsi toimii kirveen runkona ja perustuksena. Vahva runko on edellytyksenä toimivalle kirveelle, samoin kuin hyvä perustus on laadukkaan talon lähtökohta. Kirveen varsi välittää voiman terälle. Varsiosa on yleensä tehty puusta. Puun syyt asettuvat useimmiten kirveen pituussuunnan mukaisesti, jotta kahvasta saadaan kestämään kovia iskuja ja painetta. Kirveen varsi voi olla myös valmistettu teräksestä tai lasikuidusta. Teräs on materiaaleista kestävin, joskin teräksinen varsi heijastaa lyödessä suuremman osan iskusta käteen takaisin. Lasikuituinen varsi ottaa hyvin iskua vastaan ja on mukavampi lyödessä. Lasikuitu on myös pitkäkestoinen, joskin se on puista tai teräksistä yleensä hintavampi.

Kirveen terä/pää - Tämä on se osa kirveestä, joka iskee puuhun. Laadukkaimmat teräosat valmistetaan taotusta teräksestä, jossa teräosa on valmistettu runsaasti hiiltä sisältävästä terässeoksesta. Runsashiilinen teräs kestää enemmän käyttöä ja terää tarvitsee näin ollen huoltaa harvemmin. Toisaalta vähäisemmällä käytöllä ruostumattomasta teräksestä valmistettu terä kestää paremmin ruostetta. Laadukas, tarpeeksi terävä ja oikein muotoiltu terä uppoaa puuhun pienemmällä voimalla ja mahdollistaa tehokkaamman kirveen käytön.

Kirveen kahva/grippi: Kahva on tärkeä osa kirvestä niin turvallisuuden kuin käytettävyydenkin kannalta. Kun keli on märkä tai hanskat ovat jäässä, hyvä pito kahvassa on tervetullutta. Jos kirves ei pysy kunnolla käsissä - tarpeellisesta työkalusta saattaa tulla hengelle vaarallinen teräase. Takamaastossa haaverin sattuessa hoitoon pääsy saattaa olla vaikeaa ja siksi on viisasta ennakoida tapaturmia hankkimalla työkalu joka soveltuu erilaisiin olosuhteisiin. Hyvä pito kahvassa auttaa myös tuottamaan voimakkaammat heilautukset.

Kirveen käytettävyys/ketteryys: Pieni kirves soveltuu pilkkomisen lisäksi hyvin myös esteiden ja pensaiden raivaamiseen. Retkikirvestä voidaan käyttää vaivatta yhdellä kädellä. Yhden käden heilautus mahdollistaa kirveen monipuolisen käytön. Isomman kirveen heilautusta varten tarvitaan kaksi kättä. Iso kirves sopii paljon voimaa vaativiin suorituksiin esim, pilkkomiseen ja puiden kaatamiseen.

Kirveen koko - Suurin ero mökin puuliiteristä löytyvälle halkomiskirveelle ja retkikirveelle on sen koko. Vaeltaessa kirveen on oltava kompaktin kokoinen ja painoinen - metsurin kirvestä on turha raahata mukana vaelluksella. Retkelle mukaan soveltuu hyvin noin 20-60 senttinen kirves.  Joissakin kirveissä on mahdollista ottaa teräosa irti varresta, tämä toimenpide helpottaa kirveen kuljettamista. Kirveen kokoa kannattaa punnita käytön mukaan, useimmille pieni retkikirves ajaa saman asian kuin pidempivartinenkin kirves. Pitkävartinen kirves taas tuo kirveen käyttöön lisää voimaa - tehokasta kirvestä tarvitsevalle survivalistille voi olla kohdallaan kantaa mukanaan isompaa kirvestä.

Kirveen paino: On hyvä tietää kirveesi paino, jota kannat mukanasi retkillä. Etenkin pidemmillä etapeilla ylimääräistä painoa on raskasta raahata mukana. Huomioi kirveen paino ja mieti haluatko kantaa sitä retkilläsi mukana. Kevyttä kirvestä on myös käytössä helpompi käsitellä. Painava kirves ei ole "tehokkaampi" tai parempi käytössä, vaan kirveen painon tulisi olla pääosin terässä. Kirveen varsi tulisi olla sen sijaan olla mahdollisimman kevyt, jotta nopea iskuvauhti tuottaisi enemmän voimaa käytössä.

Kirveen laatu: On turhauttavaa kantaa kirveen painoista esinettä mukanasi, kun tajuat ensimmäistä halkoa pilkkoessasi kahvan pettävän. Kirves on työkalu, jonka tulee kestää kovaa painetta ja iskuja. Kestääkseen rajua käyttöä, on materiaalien oltava laadultaan sen mukaisia. Laadukkaan kirveen kahva voi olla valmistettu ruostumattomasta teräksestä, lasikuidusta tai sopivasta puusta. Kahvan tuntumaa kokeilemalla saa jo yleensä hyvää osviittaa tekeleen laadusta. Kahvan ja terän painon välillä tulee olla hyvä tasapaino, joka selviää pitelemällä kirvestä kädessä. Yleensä yksiosaiset, metalliset kirveet ovat pidemmässä käytössä kestävempiä kuin kaksiosaiset, irrotettavalla terällä varustetut kirveet.

Kirveen hinta: Niinkuin missä tahansa tuotteessa, myös retkikirveen hankkimisessa pätee sama vanha virsi - saat mistä maksat. Kannattaa sijoittaa kirveeseen sen verran, että se riittää käyttötarpeisiisi ja kestää riittävästi käyttöä. Jos olet aktiivinen retkeilijä tai metsästäjä, suosittelen sijoittamaan kirveeseen tarpeeksi, jotta se palvelee sinua uskollisesti ja pitkään.

Vertailu - 5 erilaista retkikirvestä

Outdooredge wood devil - paholainen kirveeksi

 • Kokonaispituus: 25.1cm
 • Terän pituus: 10.2cm
 • Paino: 524g
 • Plussat: Kevyt ja kestävä kirves kaikenlaiseen käyttöön. Hyvä kahvapito.

Viiden kympin hintaluokkaan asettuva wood devil on hieman hassusta ulkonäöstään huolimatta toimiva työkalu. Rakenteeltaan se on kevyt ja todella vankan tuntuinen. Kuminen grippi istuu käteen hyvin, heilautettaessa kahva tuntuu pitävältä ja kestävältä.

Yksiosainen kirves on valmistettu 3Cr13 ruostumattomasta teräksestä ja se on pinnoitettu mustaksi. Neljätuumainen teräosa on kookas ja tekee mittavaa tuhoa haloille, terän perä sen sijaan soveltuu muodoltaan huonosti vasaroimiseen.

Pettymykseksi terällä ei saa kipinöitä aikaiseksi eikä se täten sovellu tulentekoon. Kaikenkaikkiaan tämä pieni puupirulainen on toivottu työkalu mukana retkellä ja monikäyttöisyytensä vuoksi siitä saa varmasti toimivan kirveen tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Roselli retkipiilu - huippulaadukas kotimainen retkikirves

 • Kokonaispituus: 37 cm
 • Terän pituus: 9 cm
 • Paino: 750 g
 • Plussat: Kauniisti muotoiltu, silti erittäin toiminnallinen ja suorituskykyinen kirves. 

Roselli retkipiilu on huippulaadukas kotimaista tekoa oleva retkikirves. Kirves on kokoisekseen erittäin suorituskykyinen ja sen halkaisuvoima jaksaa yllättää aina uudelleen. Kirveen mukana tulee erittäin tyylikäs parkkinahkasuojus ja kun tyylipisteistä puhutaan, niin Rosellin kirves on eittämättä yksi kauneimmista retkikirveistä.

Sog Hand Axe - Hyvä retkikirves

 • Kokonaispituus: 28,2cm
 • Terän pituus: 6,1cm
 • Paino: 528g
 • Plussat: Yksiosainen, kestävä ruostumaton teräsrakenne. Kevyt ja funktionaalinen kirves.

Tämä 28-senttinen kirves painii selkeästi kokoansa isommissa sarjoissa. Ensituntumasta huomaa heti että kyseessä on laadukas tekele. Kirves on valettu yksiosaiseksi ja tuntuukin vankan varmalta kädessä. Puolen kilon kohdille asettuva paino tekee kirveestä ketterän käyttää, kuitenkaan kestävyydestä tinkimättä. Grippi tuntuu pitävän todella hyvin, joskin olisin toivonut hieman parempaa muotoilua.

Pitkään käytettäessä kirves toimii hyvin hanskojen kanssa. Terä leikkaa hyvin halkoja ja kapea profiili sopii myös mainiosti tarkempaan veistämistyöhön. Terän takaosa on kuitenkin niin kapea ettei kirveestä ole telttakiilojen upottajaksi.

Tämä kirves on monipuolinen ja sillä onnistuu niin voimaa vaativat askareet kuin veistäminen ja pienriistan käsittelykin. Hintalaatusuhdekin on kohdillaan, Sogin Hand Axe-retkikirves on varma sijoitus. Mukana tulee nylon-suojus. 

Morakniv Camping Axe - Eräkirves hyvällä hintalaatusuhteella

 • Kokonaispituus: 32,2cm
 • Terän pituus: 11,5cm
 • Paino: 500g
 • Plussat: Mukava käyttää, varsi vaimentaa iskut. Kevyt ja simppeli ulkonäkö.

Morakniv Camping Axe on jämäkkä retkikirves vahvalla maineella. Ruotsalaista alkuperää kantava kirves on varustettu epoksipinnoitetulla booriteräksisellä terällä, joka on kiinnitetty kevyeen polypropyleeniseen varteen.

Varren materiaali toimii hyvin vaimentaessaan terästä käteen heijastuvat iskut. Kahva on muotoiltu erittäin hyvin ja takaa lujan otteen kirveestä. Keveyden vuoksi kirvestä on mukava käyttää ja kantaa. Puuta kirves halkoo moitteettomasti kokoisekseen.

Ulkomuodoltaan kirves on erittäin simppeli, joskin se hoitaa erinomaisesti juuri sen mihin se on tarkoitettukin. Mukana tulee nahkainen teräkotelo.

Hultafors Mini Classic - Pieni retkikirves vaativaan käyttöön

 • Kokonaispituus: 23,5cm
 • Paino: 500g
 • Plussat: Kompaktikokoinen, silti suorituskykyinen. Laadukas viimeistely.

Käsityönä taottu ruotsalainen hultafors mini classic on kompaktikokoinen pikkukirves, varren ollessa vain 23,5 senttimetrin mittainen. Koon vuoksi sitä on mukava kantaa mukana ja se sujahtaa rinkkaan huomaamattomasti.

Terä on ruostumattomasta teräksestä valmistettu ja leikkaa puuta kuin kuuma veitsi sulaa voita. Iso kaareva terä tekee myös tarkemmasta vuolemisesta nautinnollista. Laadukas teräksinen terä ja hikkoripuinen varsi takaa tälle kirveelle käyttöikää vuosikymmeniksi. Pienikokoista retkikirvestä hakevalle hultafors tarjoaa uskollisen kirveen. Mukana teräsuojus.