Retkipyyhkeen valinta – Parhaat retkipyyhkeet

Perinteinen retkipyyhe on huono valinta vaeltamiseen, retkeilyyn tai reppureissaamiseen, sillä tavalliset pyyhkeet ovat painavia, tilaa vieviä ja hitaasti kuivuvia. Toisinaan retkipyyhettä ei ehdi kuivaamaan, ja pyyhe joudutaan pakkaamaan märkänä reppuun. Tämä ei ole tietenkään suositeltavaa, koska tiiviit ja kosteat ympäristöt ovat omiaan erilaisten bakteerien kasvuun. Retkipyyhkeet tosin kestävät märkänä pakattuna hieman pidempään ilman bakteerien aiheuttamaa voimakasta "tuoksua", jonka jokainen on varmasti kokenut unohtaessaan märän pyyhkeen kassiinsa, salilta tai uimahallilta tullessaan.

Matka- ja retkipyyhkeet eroavat tavallisista pyyhkeistä materiaalien suhteen. Perinteiset kylpyhuonepyyhkeet ovat valmistettu puuvillasta ja ne kuivuvat hitaasti polyesteristä ja nylon-kankaasta valmistettuihin mikrokuitupyyhkeisiin verrattuna. Etuna näille mikrokuiduille on myös niiden keveys ja pakkautuvuus pieneen tilaan. Mikrokuiduista valmistetut retkipyyhkeet eivät tietenkään ole yhtä hyvin vettä imeviä tavallisiin pyyhkeisiin verrattuna, mutta pyyhe yksi perinteinen pyyhe vie helposti tilaa teltan, makuupussin ja makuualustan verran rinkastasi. Siksi retkipyyhe on käytännössä pakollinen valinta vaeltajille, retkeilijöille ja reppureissaajille.

Tässä artikkelissa käydään läpi retkipyyhkeen valintaa ja alhaalta löytyy Vaellus & Retkeilyn suosittelemat retkipyyhkeet.

MItä sinun tulee ottaa huomioon retkipyyhettä hankkiessa?

Materiaali

Pyyhkeen materiaali vaikuttaa sen kuivumiseen, painoon ja pakkautuvuuteen. Retki- ja matkapyyhkeet valmistetaan yleensä erilaisista mikrokuiduista, kuten nylonista tai polyesteristä, jotka ovat pieneen tilaan pakkautuvia, kevyitä ja nopeasti kuivuvia. Polyesterin ja nylon-kuitujen sekoituksesta valmistettu pyyhe sulkee vettä eri kuitujen väliin, jolloin vesi on helposti puristettavissa pois märästä pyyhkeestä.

Mitat

Retki- ja matkapyyhkeitä on saatavilla eri kokoisina. Valitsemasi malli riippuu paljolti omista mieltymyksistäsi, mutta kannattaa myös huomioida pyyhkeesi käyttötarkoitusta. Vaelluksille kannattaa yleensä hankkia kohtuullisen pieni pyyhe, alle 50 x 100cm kokoinen.

Paino

Vaelluksilla rinkka täyttyy helposti erilaisista varusteista, joten jokaisen varusteen tulee olla riittävän kevyt. Retkipyyhkeet ovat yleensä alle 200 gramman painoisia.

Antimikrobiset ominaisuudet

Jotkin retkeilyyn ja matkailuun tarkoitetuista pyyhkeistä on antimikrobisesti suojattua, esimerkiksi polygiene-käsittelyn avulla. Antimikrobiset käsittelyt estävät hajua tuottavien bakteerien kasvua, eli käytännössä pyyhe säilyy raikkaampana pidemmälläkin reissulla. Huomioi toki että vuosien kuluessa tämä käsittely kuluu pois - ei ole olemassa täysin permanenttia käsittelyä.

Parhaat retki- ja matkapyyhkeet

Sea To Summit TEKTOWEL - Retkipyyhe mukavuudenhaluiselle

Sea to Summitin Tektowel on paras valinta niille, jotka haluavat nopeasti kuivuvan, mutta puuvillan tapaan mukavan pyyhkeen. Tektowel-pyyhe on erittäin imukykyinen ja todella pehmeä koskettaa. Pyyhkeen tilavuuspaino on 400g/m2, joten se ei ole aivan ultrakevyestä päästä. Pyyhe on siis hieman kookkaampi ja painavampi kuin muut pyyhkeet tässä listassa. Pyyhettä on saatavilla useassa eri värissä ja koossa, ja se tulee vetoketjullisessa, reiällisessä ja hengittävässä säilytyspussukassa.

-Vaellusjaretkeily.com

Packtowl Personal - Kevyt ja suosittu matkapyyhe

Packtowl personal -matkapyyhkeellä on pehmeän tasainen pinta ja se se imee itseensä vettä jopa nelinkertaisesti painoonsa nähden. Siksi tämä pyyhe on erittäin mukavakäyttöinen ja suosittu retkeilijöiden sekä matkaajien keskuudessa. Kangas on myös polygiene-käsitelty, joten hajua tuottavat bakteerit pysyvät kurissa. Polygiene hyödyntää maaperässä esiintyvää hopeaa ja suolaa, jotka estävät turvallisest erilaisten bakteeri- ja sienilajien kasvun. Polygiene-käsittely on siis turvallinen tapa pysyä raikkaana, ilman haittoja itsellesi tai luonnolle. Pyyhe on saatavilla viidessä eri koossa ja värissä. Mukana tulee silmukallinen kuljetuspussukka, jonka saa roikkumaan rinkkaasi.

  • Face 25-35cm
  • Hand - 42x92cm
  • Body -  64x 137cm
  • Beach -91x150cm
  • Paino 20g, 80g, 180g, 280g
  • Vaeltamiseen, retkeilyyn, kiipeilyyn, reppureissaamiseen, matkailuun ja pyöräilyyn

-Vaellusjaretkeily.com

Biwak matkapyyhe - Edullinen ja kevyt mikrokuitupyyhe

Biwakin suosittu matkapyyhe on mikrokuidusta valmistettu kevyt, ja todella pieneen tilaan pakkautuva tekele. Se imee itseensä jopa seitsenkertaisesti vettä omaa painoonsa nähden. Pyyhe on hypoallergeeninen, eikä se sisällä kemikaaleja. Antibakteriaalinen materiaali on ohutta ja pehmeää, ja se kestää todella hyvin kulutusta. Pyyhe on pakattu vetoketjulliseen säilytyspussiin, jossa on kätevä kiinnityssilmukka. Mainio pyyhe kaikenlaiseen käyttöön.

  • 60x120cm
  • Paino 160g
  • Vaeltamiseen, retkeilyyn, kiipeilyyn, reppureissaamiseen, matkailuun ja pyöräilyyn

-Vaellusjaretkeily.com

Sea to Summit Airlite - Ultrakevyt retkipyyhe

Sea to Summitin Airlite imee itseensä jopa kolme kertaa vettä painoonsa nähden, ja kuivaa todella nopeasti. Se kuivuu täysin alle tunnissa, ja joissakin olosuhteissa puolessa tunnissa, riippuen ilmankosteudesta. Tämä pyyhe pakkautuu alle nyrkin kokoiseen tilaan ja painoa pyyhkeellä on koosta riippuen vain 12-70 grammaa. Kyseessä on ultrakevyt retkipyyhe, joten pinta on karheampi hieman painavampiin retkipyyhkeisiin verrattuna. 

-Vaellusjaretkeily.com