SUP-lautailu ja laudan valinta

SUP-lautailu on yksi nopeimmin kasvavista vesiurheilulajeista maailmalla. Suppailuun on helppo hypätä mukaan ja lajin voi aloittaa kuka tahansa. Tämä hauska laji voi tarjota rentoutumista hakevalle unohtumattomia elämyksiä tyynen järven lomassa tai jollekin intensiivisen surffauksen isojen aaltojen kupeessa.

Markkinoilla on paljon erityyppisiä lautoja ja ensimmäisen laudan ostaminen voi tuntua haastavalta. Alla olevasta oppaasta saat kaiken tarvittavan tiedon juuri sinulle oikean laudan valintaan. SUP-lautailun aloittaminen on elämäsi parhaita päätöksiä – usko pois!

SUP-lautojen rakenne

SUP-lautoja löytyy rakenteeltaan kahdenlaisia, ilmalla täytettäviä ja kiinteitä. Molemmilla on omat etunsa, riippuen paljolti käyttötarkoituksesta.

Ilmatäytteiset

Ilmatäytteiset sup laudat ovat tehty vahvasta PVC-muovista ja kuituyhdistelmistä. Laudan mukana tulee pumppu ilman täyttämistä varten. Täyttäminen on nopeaa, kestäen yleensä vain 5-10 minuuttia. Tyhjentäminen käy myös vaivattomasti ja tyhjennetty lauta on helppo rullata takaisin pieneen tilaan säilytyspussiin. Ilmatäytteiset laudat ovat siis erinomaisia kuljetuksen ja varastoinnin kannalta. Rakenteensa vuoksi ilmatäytteiset ovat hieman pehmeämpiä ja joustavampia – siksi painavamman henkilön alla ja vaativimmissa olosuhteissa saattavat tuntua hieman epävakailta.

Harkitse ilmatäytteistä jos:

  • Matkustat: Reissaaminen ilmatäytteisen SUP laudan kanssa on vaivatonta, lauta mahtuu säilytyspussissa mainiosti lentokoneeseen mukaan. SUP lauta voi tuoda uusia ulottuvuuksia matkoihisi, jos matkustat järven tai merimaisemien äärelle.
  • Säilytystila on rajallista: Jos asut pienessä asunnossa ja säilytystila on rajoitettua, ilmatäytteinen SUP lauta on sinun vaihtoehtosi. Kokoontaitettu lauta sujahtaa helposti vaatekaapin pohjalle.
  • Vaellat: Tyhjennettävän laudan kanssa liikkuminen pidemmillä etapeilla on helppoa, jos vaellat vesialueilla.
  • Harrastat koskenlaskua: Mikäli harrastat koskenlaskua laudalla, tulisi sen olla täytettävää mallia. Kiinteät laudat ottavat huonommin iskuja vastaan ja saattavat siksi vaurioitua.
  • Harrastat SUP joogaa: Harrastat SUP joogaa, joten vaihtoehtosi on täytettävä lauta. Ilmatäytettävän laudan pinta on tasainen ja pehmeä. Tämän vuoksi joogaharjoituksesi soljuu asanasta toiseen vaivatta veden päällä kelluessa.

Kovakantiset

Alkuperäiset kovakantiset tai kiinteät SUP laudat juontavat juurensa surffilaudasta. Lauta on yleensä valmistettu lasikuitukuoresta ja EPS-vaahto sisuksesta. Halvemmissa laudoissa saattaa olla muovista tehty kuori ja ontto sisus. Kovakantisten lautojen jäykempi runko soveltuu paremmin lujempaan menoon ja haastaviin vesiolosuhteisiin ilmatäytteisiin verrattuna. Kiinteät laudat myös uivat syvemmin vedessä, tehden niistä vakaampia, etenkin painavammille ihmisille.

Hanki kovakantinen jos:

  • Vakaus on ykkösprioriteetti: Kovakantisen laudan jäykempi runko tuo vakaamman tuntuman etenkin isommassa aallokossa. Myös painavemmille ihmisille suosittelemme kovakantisia lautoja – ilmatäytteiset laudat saattavat tuntua liian epävakailta jalkojen alla ja harrastus voi muuttua liialliseksi suorittamiseksi tasapainon kanssa.
  • Pidät pitkistä suppailuretkistä: Kovakantinen SUP lauta kulkee nopeammin vedessä, siksi ehdoton valinta pidemmille ja vaativammille suppailusessioille. Päivän kestävä melonta vaatii lihaskestävyyttä ja kuntoa, suorituskykyisempi lauta on siis paras vaihtoehto.
  • Säilytystilaa on runsaasti: Kiinteä lauta on mainio vaihtoehto jos sinulla on säilytystilaa kotona laudalle. Iso lauta vaatii myös auton tai vastaavanlaisen kulkupelin kuljetusta varten.
  • Harrastat SUP-surffausta: SUP laudalla surffailuun sopii ehdottomasti parhaiten kovakantinen lauta. Ilmatäytteisillä laudoilla on vaikea kääntyä halutusti aallokossa. Kiinteää lautaa sen sijaan on helpompi ohjata aalloissa ja rakenne mahdollistaa myös kääntymisen aallokossa.

Runkotyypit

SUP-lautojen runkomalleja löytyy eri tarkoituksiin. Alla on käyty läpi eri tyyppien ominaisuudet.

Allround SUP-lauta

Nimensä mukaisesti kaikenlaiseen suppailuun tarkoitetut allround-laudat ovat tyypillisesti muodoltaan pyöreitä tylppäkärkisiä ja leveitä. Nämä monikäyttöiset laudat soveltuvat loistavasti ensimmäiseksi SUP-laudaksi, sillä niillä voit kokeilla kaikenlaista suppailua erilaisilla vesialueilla. Mallinsa vuoksi nämä laudat ovat helpoimpia käsitellä ja ovat myös tarpeeksi leveitä vakaaseen melontaan. Niissä on riittävästi liukua ja ohjausta tyynelle vedelle tai avomerelle suppailuun, eikä surffaaminenkaan allround-laudalla ole poissuljettua.

  • Hyvä aloittelijalle – helppokäyttöinen
  • Sopii kaikenlaiseen suppailuun: järvet, joet meret, surffaus
  • Järkevä sijoitus ensimmäiseksi laudaksi – edullinen hinta

Flatwater SUP-lauta

Flatwater-laudat ovat suunnattu hieman vauhdikkaampaaseen melontaan. Malliltaan yleensä allround-lautoja pidempiä ja allround-laudoista poiketen kärki on terävä ja auttaa lautaa ”halkomaan” vettä paremmin ja kulkemaan suoraan. Reunat ovat yleensä pyöreitä vastuksen vähentämiseksi. Nämä rakenteen auttavat sinua kulkemaan pidempiä matkoja ja nopeammin SUP-laudallasi. Flatwater-laudat ovat tarpeeksi leveitä ollakseen vakaita, joten soveltuvat mainosti myös aloittelijoille.

  • Hyvä aloittelijalle ja kokeneelle
  • Kaikenlaiseen käyttöön
  • Terävä kärki lisää nopeutta – pidemmille matkoille

Race SUP-lauta

Kisakäyttöön tarkoitetut laudat ovat runkotyypiltään samankaltaisia kuin flatwater laudat, mutta muotoa on viety vieläkin virtaviivaisemmaksi – tehden kevytrakenteisista laudoista erittäin kapeita ja pitkiä. Näillä laudoilla melot itsesi varmasti järven kuninkaaksi. Aloittelijalle race-laudat saattavat kuitenkin olla hieman haasteellisia, sillä kapea runko vaatii käyttäjältä tarkkaa tasapainoa. Race-mallista lautaa ei siis ensimmäiseksi laudaksi voi suositella, ellet tiedä tarkkaan mitä olet tekemässä.

  • Virtaviivainen ja kapea – kilpailukäyttöön suunniteltu
  • Maksimaalinen nopeus
  • Kokeneemmalle ja harrastajalle

Surf SUP-lauta

Surf SUP-lautaa hankkiessa aaltojen harjojen tavoitteleminen on sinun harrastuksesi. Surf-malleja on markkinoilla paljon erilaisia, onkin hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan, jotta osaat hankkia varmasti sinulle sopivan laudan.

Surf SUP-laudan muoto ja tilavuus vaikuttaa sen käyttöominaisuuksiin. Yleisesti voidaan sanoa mitä tilavampi (litroina) surf SUP-lauta on, sen helpompi ja vakaampi se on käsitellä. Laudan tilavuus on suoraan verrannollinen laudan syrjäyttämään vesimäärään, näin ollen tilavampi lauta kelluu vakaammin veden päällä. Toisissa laudoissa on vakauden lisäämiseksi enemmän volyymiä (tilavuus) laudan perässä. Kevyempi perä taas tekee laudasta ketterämmän, jolloin se käyttäytyy enemmän surf-laudan mukaisesti. Isommalla laudalla on helpompi saada aaltoja kiinni ja päästä niiden päälle. Pienemmällä laudalla jalat väsyvät nopeammin ja pidempään suppailu vaatii kokeneempaa otetta ja enemmän lihasvoimia. Suosittelemme kuitenkin pienempiä lautoja vaativampaan surffaamiseen. Ketterällä laudalla temput ja käännökset onnistuvat vaivattomammin ja saat enemmän surffauksesta irti.

  • Päätavoitteena surffaus SUP-laudalla
  • Longboard-tyyliset surf SUP-laudat vakaampaan menoon
  • Shortboard-tyyliset surf SUP-laudat agressiivisemmin surffaaville

Jooga SUP-lauta

Jooga SUP-laudat on suunniteltu joogaan ja soveltuvat hyvin myös erilaisiin fitness-harjoituksiin. Laudoilla voi myös aivan hyvin suppailla helpommissa vesiolosuhteissa. Jooga laudat ovat pinnaltaan tasaisia jotta joogaharjoitus onnistuu vaivattomasti. Leveä rakenne tuo tilaa laudan päälle ja takaa vakaan tuntuman.

Joogaaminen SUP-laudan voi viedä harjoituksesi aivan uudelle tasolle – useimmat tätä harrastusta kokeilleet vannovat lajin nimeen!

  • Veden päällä joogaamista varten
  • Soveltuu myös fitness-harjoituksiin ja tyynille vesille

Lasten SUP-laudat

Suppailu on yksi mahtavimmista koko perheen harrastuksista. Miksipä et siis ottaisi lapsia mukaan suppailemaan. Lasten SUP-laudat ovat kooltaan pienempiä ja kevyempiä, jotta lapsesi pystyy vaivattomasti ohjaamaan ja melomaan lautaa. Kokosuositus menee yleensä iän tai pituuden mukaan.

  • Lapsille

SUP laudan tilavuus ja kantavuus

Toimiakseen SUP-laudan tulee olla sinun kokoisellesi suunniteltu. Liian heppoinen lauta ei kanna tarpeeksi painoa ja tuntuu epävakaalta veden päällä. Laudan tilavuus ja painokapasiteetti määrittävät kuinka vakaalta lauta tuntuu allasi.

Tilavuus: Jokaisen laudan tilavuus ilmoitetaan litroina, tilavuus kertoo laudan kyvystä kellua veden päällä. Mitä suurempi tilavuus, sen enemmän painoa lauta kestää pysyen samalla vakaana. Ulkomuodon ei kannata antaa hämätä, leveä ja paksu lyhyt lauta saattaa olla tilavampi kuin pitkä lauta joka vastoin on kapea ja ohut. Aloittelijalle sopii paremmin tilavammat, vakaammat laudat.

Kantavuus: SUP-laudoissa ilmoitetaan maksimikapasiteetti painolle. Tämä on tärkeää tietää, sillä liian kevyt lauta on epävakaa ja sen lisäksi sillä on vaikea meloa eteenpäin – liian kevyt lauta yleensä sukeltaa syvällä vedessä. Liian suurta maksimipainoa laudoissa ei tarvitse pelätä. SUP-lauta toimii kunhan painat ilmoitettua maksimipainoa vähemmän.

Voit käyttää alla olevaa kaavaa oikean tilavuuden selvittämiseksi:

  •  Aloittelijat – painosi kiloina x 2 (esim. 80kg x 2 = 160 litraa)
  • Harrastelijat – painosi kiloina x 1,7
  • Kokeneet – painosi kiloina x 1,3

SUP laudan pituus

SUP-lautojen moninaisista käyttötarkoituksista johtuen lautoja on saatavilla hyvinkin eri pituisina. On tärkeää tietää minkä pituista lautaa juuri sinä tarvitset omaan käyttöösi. Lyhyesti sanottuna pidemmät laudat ovat nopeampia ja vakaampia kun taas lyhyet laudat ovat helpompia ohjata ja hallita. Useimmiat valmistajat antavat omat suosituksensa lautojen oikeisiin pituuksiin, jotka näet lautaa ostaessasi tai valmistajan sivuja katsoessasi.

Otathan huomioon laudan pituuden myös säilytyksen ja kuljetuksen kannalta!

Lyhyet laudat (alle 2,7 metriä): Lyhyet laudat ovat helposti hallittavia – nopeat käännökset onnistuvat vaivatta. Siksi ne sopivat etenkin surffaukseen ja lasten laudoiksi.

Keskipitkät laudat (2,7 – 3,6 metriä): Soveltuvat kokonsa vuoksi vähän kaikkialle. Näitä käytetään kaikenlaiseen suppailuun, aina surffauksesta vähän pidemmänkin matkan melontaa varten. Juuri sinulle joka haet hyvää yleislautaa!

Pitkät laudat ( 3,7-4,2 metriä): Pitkät SUP-laudat kulkevat lyhyitä lautoja nopeammin ja suoremmin vedessä. Niitä käytetään etenkin kisakäyttöön ja pidemmille matkoille. Pitkälle laudalle myös mahtuu enemmän tavaraa, jos harrastat pitkiä suppausretkiä. Harkitse siis pitkää lautaa, jos tiedät tekeväsi pidempiä reissuja.

SUP-laudan leveys

Kuten aiemmin tuli ilmi, leveys vaikuttaa laudan vakauteen. Leveämpi runko on tasapainoisempi ja keinuu maltillisemmin melojan alla.

Leveä lauta (78cm tai leveämpi):Leveät laudat ovat vakaampia kuin kapeammat, tosin leveys tuo lisää vastusta meloessa, siksi nopeimmat laudat ovat aina kapeampia. Aloittelijalle ja yleislaudaksi suositelemme yli 78 senttistä lautaa.

Kapea lauta (60-78cm): Kapeat laudat ovat nopeampia kuin leveät, mutta vaativat käyttäjältä hyvää tasapainoa ja mielellään myös pidempää kokemusta suppailusta.

SUP-laudan paksuus

Myös laudan paksuus vaikuttaa vakauden tuntumaan. Yleisesti ottaen paksumpi lauta on tilavempi ja siten myös vakaampi. Ohuempi lauta on taas ketterämpi ohjata, toki vaatii myös käyttäjältä enemmän jalkojen koordinaatiokykyä. Valmistaja ilmoittaa aina laudan paksuuden, aloittelijan on parempi lähtä liikkeelle paksummista laudoista.

SUP laudan evät

SUP-lautojen pohjissa evät tuovat helpotusta ohjaukseen ja laudan vakauteen. Yleisesti voidaan sanoa, että isommat ja leveämmät evät auttavat melojaa pitämään lautaa suorassa ja tuovat vakautta lautaan. Pienemmillä evillä taas lauta on vaivattomampi ohjata ja pienet, nopeat käännökset onnistuvat helpommin. Evien koon lisäksi niitä voidaan asettaa eri tavoin laudan pohjaan, näin saadaan lauta käyttäytymään halutulla tavalla. Alla olemme koonneet yleisimmät tavat kiinnittää evät:

Yksi iso evä: Useimmissa laudoissa tulee mukana yksi evä, joka kiinnitetään ruuvilla ja mutterilla laudan pohjassa olevaan uraan, jossa evää voidaan liikuttaa edes ja taakse. Yksi evä vähentää laudan vastusta vedessä ja sopii hyvin vesialueille, joilla ei ole isoja aaltoja tai vahvoja virtauksia.

Kolme evää: Tämä asetelma tuo lisää vakautta isommissa aalloissa ja auttaa lautaa kulkemaan suorempaan tasaisilla vesillä, yhteen evään verrattuna. Evät ovat keskenään samankokoisia.

Yksi suuri evä ja kaksi pienempää evää: Tässä asetelmassa on laudan keskellä yksi iso evä ja reunoilla kaksi pienempää. Idea on lainattu surffauksesta, siksi sopiikin mainiosti SUP-laudalla surffailuun.

Kisa-eväät: Vaativaan käyttöön tarkoitetuissa laudoissa eväät ovat suunniteltu virtaviivaisiksi, jotta vastus olisi mahdollisimman pieni. Kisa-eväisiin käytetyt materiaalit ovat kalliimpia, joten varaudu myös maksamaan näistä korkeampaa hintaa.

Evät ilmatäytteisiin lautoihin: Ilmatäytteisiin SUP-lautoihin voidaan asettaa evät samalla tavalla kuin kiinteisiinkin. Evät ovat yleensä irroitettavia tai taipuvat tarpeeksi, jotta lauta on helppo rullata pieneen tilaan säilytystä ja kuljetusta varten.

SUP-melan valinta

Meloja löytyy markkinoilta melkein yhtä paljon kuin lautojakin, hintojen asettuessa 80-300 euron välille. Kuvista katsottuna melat saattavat näyttää hämmästyttävän samanlaisilta – sopii kysyä mistä hintaero sitten johtuu?

Ensiksi katsotaan millainen mela sinulle sopii. Valintaasi vaikuttaa: SUP-melan pituus, lavan koko ja lavan materiaali.

SUP-melan pituus: Sinun tulisi valita mela joka on noin 20-30 seisomapituuttasi pidempi (kun laitat seisoessasi melan viereesi). Hieman lyhyempi mela (20cm) on helpompi käyttää ja siksi mainio valinta aloittelijalle ja helpommille vesille. Pidempi mela (30cm) taas tuo lisää voimaa ja suorituskykyä vaativammalle käyttäjälle, vaativimpiin olosuhteisiin.

Lavan koko: Lavan koko ilmoitetaan yleensä vaatteiden tapaan: S, M, L ja XL. Isommalla lavalla saat enemmän työntövoimaa, toisinsanoen isompi lapa vaatii lihaksiltasi enemmän energiaa per työntö. Suosittelemme pienempiä lapoja aloittelijoille ja tasaisille vesille. Isommissa aalloissa kuten surffauksessa ja suuremmissa virroissa taas isot lavat näyttäytyvät edukseen. Varren pituus ja lavan koko ovat kuitenkin mieltymysten mukainen valinta, joten voit hyvin ostaa haluamasi mallin.

SUP-melan materiaali: Yleisimmät melan materiaalit ovat:

  • Alumiini: Suhteellisen kevyt ja kestävä, edullinen hinta. Mainio valinta aloittelijalle.
  • Lasikuitu: Alumiinista melaa kevyempi, jäykkä rungoltaan. Hinta myös hieman alumiinista kalliimpi.
  • Hiilikuitu: Kaikkein kevyin ja suorityskykyisin materiaali. Kestävä ja jäykkä materiaali takaa parhaan lopputuloksen. Hiilikuituiset melat ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia, jos tiedät viettävästi paljon aikaa vesillä, hiilikuituinen mela on taatusti rahanarvoinen sijoitus!
  • Puinen mela: Meloja on saatavilla myös puusta tehtynä. Puu on materiaalina painava ja raskas käyttää mutta tuo tyyliä harrastukseesi.

Varusteet ja lisätarvikkeet

SUP-lautoihin on saatavilla paljon erilaisia lisävarusteita. Alla on käyty läpi yleisimpiä:

SUP-karkuremmi/turvaköysi: Remmi on erittäin hyödyllinen ja pitää sinut laudan lähettyvillä jos satut putoamaan veteen. Iso lauta katoaa helposti vahvoissa virtauksissa kauas ulottumattomiin. Karkuremmejäkin on suunniteltu erikseen eri käyttöjä varten surffaus, flatwater-suppailu jne. Huomioi siis että ostat tarkoitukseesi oikean tuotteen.

Kiinnitysnauhat: Nämä löytyvät yleensä laudan etu- tai takaosasta. Nauhoihin voit kiinnittää helposti irrallisia varusteita kuten vaatteita ja laukkuja. Tavarat pysyvät siistist laudan päällä putoamatta veteen.

Kiinnityskohdat: Joissakin laudoissa on valmiina kiinnityskohtia, joihin voi halutessaan kiinnittää istuimia, kalastusvavan pidikkeitä, kameroita ja niin edelleen.

Pinnoitteet: Joissakin laudoissa pinnoitteita voi vaihtaa mieltymyksesi mukaan. Pitävä ja muotoiltu pinnoite toimii hyvin esimerkiksi surffauksessa.

Asianmukainen vaatetus: Viileämmissä olosuhteissa kannattaa hypotermiaa välttääkseen käyttää märkä- tai kuivapukua. Kesäisillä keleillä tavallinen ranta-asustus kuten uimapuku tai shortsit ja t-paita toimii aivan mainiosti. Kastuessaan ne kuivavat nopeasti, eivätkä haittaa liikkumista.

Autoteline: Kiinteille SUP-laudoille tarvitset kuljetusta varten autoon asianmukaisen telineen. SUP-laudoille on saatavilla omia telineitä jotka kiinnittyvät samoihin kattotelineisiin kuin suksiboksit yms.

Mistä ostaa SUP lauta?

Suomesta voit tilata SUP-lautoja kotiovellesi useammasta nettikaupasta. Monet valmistajat myyvät lautoja myös suoraan kuluttajille, ulkomailta tilattaessa kannattaa huomioida kuljetuskustannukset.