Syysvaellus varusteet – Mitä pitää ottaa huomioon

Kun suunnittelet syysretkeä, on tärkeää valita oikeat varusteet. Viileämpien lämpötilojen ja lyhyempien päivien vuoksi sinun on varmistettava, että sinulla on oikeat varusteet, jotka pitävät sinut lämpimänä ja turvassa. Seuraavassa on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun valitset varusteita syysvaellukselle.

Miten pukeutua syysvaellukselle?

Jotta vaelluksella pysyisit lämpimänä, on tärkeää pukeutua kerroksittain. Useiden vaatekerrosten käyttäminen sitoo lämpöä ja auttaa pitämään sinut lämpimänä. Muista ottaa mukaan vedenpitävä päällysvaatekerros siltä varalta, että joudut sadekuuroon. Käytä vaatteita, jotka johtavat hikeä pois ja hengittävät hyvin, kuten villaa tai synteettisiä kankaita. Vältä puuvillaa, sillä se eristää huonosti märkänä.

Lämpimät vaatteet ovat olennaisen tärkeitä syysvaelluksella. Lämpötila voi laskea nopeasti auringon laskettua, joten kerrospukeutuminen on tärkeää. Viileämmällä säällä tarvitset myös takin tai liivin, joka antaa lämpöä. Muistathan pakata varavaatteesi vedenpitäviin pusseihin. Varmista myös, että vaatteesi ovat kirkkaat ja näkyvät, jotta muut retkeilijät ja metsästäjät näkevät sinut helposti.

Muita vinkkejä vaellukselle syyskuukausina

  • Ota mukaan tarpeeksi ruokaa ja juomaa. Patikointi voi herättää ruokahalun, joten muista pakata mukaan runsaasti välipaloja ja juomia. Kylmä sää voi saada kehosi polttamaan enemmän kaloreita, joten on tärkeää, että sinulla on riittävästi polttoainetta, jotta kehosi jaksaa pysyä liikkeessä. Kuuma tee tai kahvi termospullossa, myös lämmittää sinua kylmänä päivänä.
  • Tarkista sää. Ennen kuin lähdet liikkeelle, tarkista sääennuste. Kova tuuli ja jäiset olosuhteet voivat tehdä patikoimisesta vaarallista, joten on tärkeää tietää, mihin olet ryhtymässä.
  • Kun suunnittelet syysvaellusta, on tärkeää ottaa huomioon päivänvalon lyheneminen. Tärkeintä on aloittaa ajoissa ja suunnitella reitti sen mukaan. Suunnittele vaelluksesi etukäteen ja varmista, että sinulla on riittävästi aikaa päästä perille ennen auringonlaskua. Muista myös pakata mukaan taskulamppu tai otsalamppu siltä varalta, että joudut pimeään. Auringonlasku voi myös saada aikaan lämpötilan äkillisen laskun.
  • Lämmin makuupussi ja syyssäihin sopiva vedenpitävä teltta ovat olennaisen tärkeitä mukavan ja turvallisen kokemuksen kannalta. 
  • Lisäksi on tärkeää olla tietoinen kylmän sään vaikutuksista varusteisiin. Kylmä sää voi esimerkiksi aiheuttaa sen, että akku menettää virtaa nopeammin. Siksi on tärkeää, että sinulla on mukanasi vara-akku tai aurinkolaturi siltä varalta, että ensisijainen akkusi loppuu.

Syysvaelluksen etuja

Yksi syksyn parhaista puolista on sään muuttuminen. Kun päivät lyhenevät ja lämpötilat alkavat viilentyä, retkeilystä tulee houkuttelevampi vaihtoehto. On monia hyviä syitä lähteä telttailemaan syksyllä. Syitä ovat muun muassa mahdollisuus nauttia syksyn lehdistä, viileämpi sää ja vähemmän hyönteisiä. Ruska ovat yksi syksyn kauniimmista puolista, eikä ole parempaa tapaa nauttia siitä kuin viettää muutama päivä luonnossa. Viileämpi sää sopii myös erinomaisesti retkeilyyn, sillä ei ole liian kuuma eikä liian kylmä. Ja kun hyönteisiä on vähemmän, on pienempi mahdollisuus puremiin tai pistoksiin. Syksyllä tähdet näyttävät kirkkaammilta ja nuotio loimuaa entistä kauniimmin. Syksyllä telttailu on loistava tapa olla yhteydessä luontoon ja nauttia vuodenajan rauhasta ja hiljaisuudesta. Harva asia on virkistävämpää kuin herääminen teltassa raikkaan syysilman ympäröimänä. Pakkaa siis retkeilyvarusteet ja lähde tänä syksynä ulkoilemaan. Saat varmasti nautinnollisen ja ikimuistoisen kokemuksen.