Vaellus on erinomaista virikettä niin ruumiille kuin sielulle: se vähentää tutkitusti stressiä ja auttaa rauhoittumaan kiireisen arjen keskellä. Suomen luonto antaa puhtautensa ja vaihtelevan maastonsa ansiosta oivalliset puitteet pidempienkin vaellusreissujen teolle, ja maamme kansallispuistoverkosto on todistetusti verrattain kattava – täten hyvin monella ihmisellä on myös suora pääsy luonnon pariin.
Hyvät varusteet ovat avainasemassa luontoon lähtiessä, vaikka etenkin lyhyelle vaellusretkelle voi lähteä melko vaatimattomallakin varustetasolla: tärkeintä on huolehtia reippailuun sopivista jalkineista ja sääolosuhteisiin soveltuvista vaatteista. Myös rinkka on eräs vaellusretken tärkeimmistä varusteista, ja sen valinta kannattaa tehdä vaellusretken pituuden mukaan. Rinkan painoa ei kannata kerryttää liikaa, joten ruokahuollon puolesta on järkevintä pitää varalta vain yhdeksi ylimääräiseksi päiväksi ravintoa varattuna, ettei huomaamattaan tee vaellusretkestä turhan rankkaa.
Vaikka luonnon kauneudesta nauttiminen ja omaan hyvinvointiin keskittyminen onkin patikoinnin pääasia, voi oikeanlainen teknologia saada vaellusreissun vielä uudelle tasolle. Kuten kaikessa, myös erilaisten elektronisten laitteiden käytöllä on omat kääntöpuolensa, ja lähdemmekin purkamaan aihetta mahdollisimman monesta eri näkökulmasta. Voivatko elektroniset laitteet täydentää ja parhaimmillaan parantaa vaelluskokemusta, vai vievätkö ne lähinnä huomion luontokohteiden ihailusta?
Miten teknologia voi parantaa vaelluskokemusta?
Jos ajattelemme teknologian ja elektronisten laitteiden tärkeintä funktiota, auttavat ne monissa vaellusretken käytännön asioissa. Suunnistaminen on näistä kenties olennaisin, sillä nykyajan älypuhelimet ja tabletit voivat paikantaa vaeltajan erittäin suurella tarkkuudella.
Vaikka kartta ja kompassi ovat yhä tänä päivänä äärimmäisen käteviä apuvälineitä vaellusreissulle, on kuitenkin tilanteita, jolloin niiden avulla suunnistaminen on hankalaa: vaeltaja voi kohdata vaikka tiheäkasvuisen metsikön, tai keliolosuhteet voivat huonontua niin, että näkyvyys on huono. Älypuhelimet ja tabletit astuvat tässä vaiheessa erittäin tärkeään rooliin vaeltajan paikantaessa sijaintiaan.
Puhelimiin on asennettavissa myös erillisiä karttasovelluksia, jotka auttavat paikantamaan sijainnin, vaikka internet-yhteys olisikin huono. Kehnoissa tai hämärissä keliolosuhteissa tulee nopeasti tarve myös taskulampulle, joka löytyy tätä nykyä liki kaikista älypuhelimista.
Toisaalta on hyvä huomioida myös teknologian tuoma viihdearvo, sillä jokaisella patikointireissulla on pidettävä myös taukoja – muuten voimat loppuvat helposti kesken. Mikä olisikaan mukavampaa kuin vaikkapa selailla päivän tapahtumat tai silmäillä, millaisia pelinimikkeitä uudet nettikasinot ovat laittaneet tarjolle. Sosiaalisen median, uutisten luvun ja pelaamisen lisäksi oiva tapa rentoutua on tietysti musiikin kuuntelu, ja liki jokaiselta löytyy jo jokin Spotifyn kaltaisista digitaalisista musiikkipalveluista älylaitteiltaan.
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: vaellusretkillä pääsee nauttimaan luonnon tarjoamasta ainutlaatuisesta silmänruoasta, joten monilla patikoitsijoilla voi käydä mielessä hienoiksi koettujen hetkien tallentaminen. Koska älypuhelimissa on tänä päivänä jo erittäin suorituskykyiset kamerat, onnistuu luontokuvien ja muistojen tallentaminen näppärästi niiden avulla.
Muista hetkessä eläminen ja luonnon rauhasta nauttiminen
Monet ovat varmasti sitä mieltä, ettei älylaitteille ole jalansijaa vaellusretkillä, mikä on varmasti osittain tottakin: monille vaeltaminen on nimenomaan tapa irtautua arjesta, ja elektronisten vimpainten piippailu voi pahimmillaan häiritä kokonaisvaltaista luonnosta nauttimista. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan mennä esimerkiksi päivittämään sosiaalista mediaa ja olla kollegoiden tavoitettavissa vaan nimenomaan nauttia hetkestä – vaeltaminen voi auttaa keskittymään moniin peruselementteihin elämässä, mihin arki ei aina anna riittävästi ajallisia resursseja.
Jokaisen vaeltajan on myös lähtökohtaisesti osattava suunnistaa karttaa ja kompassia käyttäen – vaikkei niitä käyttäisikään ensisijaisena suunnistusvälineenä, on ne fiksua aina napata vaellusretkelle mukaan. Loppupeleissä älylaitteet ovat kaikista hienoista ominaisuuksistaan huolimatta kuitenkin teknisiä vempeleitä, jotka saattavat kärsiä esimerkiksi sääolosuhteiden tai mekaanisten iskujen vuoksi. Jos älylaitteen GPS pettää tai sen ohjelmisto lopettaa muuten vain toimintansa, astuvat kartta ja kompassi kuvaan tärkeinä suunnistusvälineinä.
Elektronisten laitteiden kanssa vaeltaessa tulee aina huomioida myös akun kestävyys ja etenkin sääolosuhteiden vaikutus akkuun: jokainen on varmasti huomannut etenkin pakkasilmalla, ettei älylaitteiden akku kestä yhtä pitkään kuin lauhkeana kesäpäivänä. Akunkesto vaikuttaa omalta osaltaan nimenomaan suunnistamiseen, sillä jos älylaitetta on käyttänyt ensisijaisena suunnistusvälineenä, on vaeltaja toimintakyvytön virran romahduttua.
Tiivistetysti voidaankin sanoa, että teknologian tuomat edut näkyvät etenkin hyvän mielen ja taukoviihteen tarjoamisessa, miksei myös unohtumattomien luontokuvien ja muistojen tallentamisessakin. Elektronisilla laitteilla on tärkeä rooli myös suunnistamisessa ja hämärässä ympäristössä selviytymisessä, mutta vaeltajien on fiksua ylläpitää myös luonnossa liikkumisen perustaitoja.