Testissä Hilleberg Akto

Hillebergin Akto on yksi kevyimmistä yhden hengen teltoista neljälle vuodenajalle. Ensimmäisen kerran 1995 markkinoille ilmestyneenä, Akto oli kevyiden vaellustelttojen kultastandardi, johon mukaan vaativiin olosuhteisiin tarkoitettuja yhden hengen telttoja verrattiin yli vuosikymmenen ajan.

Ensimmäisen kerran näin teltan ruotsalaisella kaverillani, kun kiersin Norjan rannikkoa vuonna 2010. Tuolloin tuntui että melkein puolella vastaantulevista vaeltajista oli kyseinen teltta rinkassa. Lopulta päädyin hankkimaan teltan vuonna 2018, kun tarvetta tuli jämäkämmälle ja rankkoja sääolosuhteita kestävälle teltalle. Kokemuksia tästä teltasta löytyy siis parin vuoden reissujen ajalta.

Teltta suunniteltiin alunperin niin, että käyttäjä kykeni kasaamaan teltan pystyyn ilman sisäteltan kastumista. Hilleberg mahdollisti ulkoteltan kokoamisen ensin ja sisäteltan ripustamisen ulkoteltan sisään sen jälkeen. Se oli loistava ratkaisu todelliseen ongelmaan, vaikka kesti aikaa ennenkuin kilpailijat alkoivat ottaa opikseen Hillbergiltä.

Akto tunnetaan myös erinomaisesta hengittävyydestä, joka perustuu erinomaiseen ilmanvaihdon suunnitteluun teltassa. Hillebergin Aktoa voi kutsua oikeastaan pommisuojaksi, mitä tulee sääolosuhteissa kestämiseen.

Teltan suunnittelu

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tietää on että kyseessä on kaksiseinäinen teltta, jossa on ulkoteltta ja sisäteltta erillisinä kankaina. Sisäteltta roikkuu ulkoteltan silmukoista, joten molempien sisäteltta nousee ylös samalla kuin pystytät ulkotelttaa. Voit myös halutessasi kasata sisäteltan ulkoteltan pystyttämisen jälkeen ja kiinnittää sen jälkikäteen.

Sisäteltassa on viisikulmainen lattia, joka tarjoaa reilusti tilaa liikkumiselle ja kohtuullisen suurelle määrälle varusteita. Lisäksi toinen puoli teltasta on kokonaan avattavissa ja rullattavissa ylös tai se on mahdollista jättää myös kiinni, jolloin teltan sivueteinen eristyy sisäteltasta. Sisäteltan sivussa on myös iso verkollinen ikkuna, joka voidaan avata ilmanvaihtoa lisätäkseen tai sulkea eristääkseen lämpöä.

Teltan keskikohta on riittävän korkea, jotta sisällä mahtuu istumaan selkä suorassa. Hirveästi ylimääräistä tilaa pään yläpuolelle ei kuitenkaan jää (185cm henkilölle), joten kyseessä ei ole mikään tilaihme. Teltassa on mukavasti tilaa maata, mutta teltan päätyosat laskevat kohtuullisen alas, tunnelimaisesta rakenteesta johtuen. Loppupeleissä tämä teltta on kuitenkin yksi tilavimmista sooloteltoista, joihin olen vuosikymmenien aikana törmännyt.

Yksi teltan parhaimmista puolista on suuri sivueteinen, jossa riittää tilaa varusteiden säilyttämiselle, tuulensuojalle tai kokkaamiselle. Ylimääräinen tila on myös tarpeen, jos joutuu huonon sään vuoksi viettämään päivän teltan sisällä, tai jättämään märkiä varusteita kuivumaan eteiseen. Eteisen vetoketju on kaksisuuntainen, joten tuuletuksen säätäminen on helppoa. Tuuletusaukkoja löytyy myös edestä ja takaa, siksi ulkoteltan ja sisäteltan välitilankin tuulettaminen onnistuu moitteetta. Hyvien tuuletusominaisuuksien vuoksi tällä teltalla tuntuu että aina pystyy löytämään sopivan sisäilman eri säädöillä, vaikka joutuisikin laittamaan ruokaa sisätiloissa.

Teltan pystyttäminen

Hillebergin Akton pystyttäminen voi olla aluksi hieman haastavaa, ja teltan pystyttämistä tulee harjoitella muutaman kerran ennenkuin pääsee siitä pääsee jyvälle. Harjoitteleminen ennen retkelle lähtemistä auttaa tositilanteessa. Kun telttaa on muutaman kerran pystyttänyt, huomaa että kyseisen teltan pystyttäminen ei ole mitään rakettitiedettä.

Aloita teltan pystyttäminen kiilaamalla tuulta vasten oleva puoli maahan. Seuraavaksi pujotetaan teltan keskeltä kulkeva kaari paikoilleen ja teltta nousee pystyyn. Sen jälkeen kiiloitetaan toinen puoli kahdesta kulmasta kiinni. Yleensä neljä kiilaa riittää pitämään teltan visusti paikoillaan.

Teltta ei periaatteessa ole itsestään seisovaa mallia, mutta se ei myöskään pakosti tarvitse kiilojen kiinnittämistä maahan. Jos telttapaikkasi sijaitsee kallioisella/kivisellä maaperällä, pääset helpolla kun käytät neljää kiveä nurkissa, johon sidot teltan kiinni. Kovin tuulisilla olosuhteilla tosin kannattaa aina turvautua kiiloihin ja kunnolliseen pystyttämiseen.

Säänkestävyys

Akto on suunniteltu kestämään käytännössä kaikkia mahdollisia sääolosuhteita. Ulkoteltan vesipilariarvo on 5000mm ja lattian 15000mm. Tämä tarkoittaa käytännössä että teltta kestää rankimmankin kaatosateen, ainakin jos kyse ei ole useiden päivien mittaisesta monsuunisateesta.

Sisäteltta on myös käsitelty vettä hylkiväksi, joten teltan kastumista ei tarvitse pelätä. Voit hyvinkin pärjätä pelkällä sisäteltalla lämpimissä ja kuivemmissa olosuhteissa. Hyvien hengittävyysominaisuuksien puolesta sisäilman kosteus pysyy minimissään kosteissakin olosuhteissa. Kevyt kerlon-kangas myös kuivaa todella nopeasti auringon säteiden osuessa kankaaseen.

Akto on suunniteltu 4-vuodenajan käyttöön ja se kestää hyvin kylmissä ja lumisissa olosuhteissa. Everestille asti tätä telttaa ei ehkä kannata raahata - mutta käytännössä missä tahansa muualla tämä teltta selviää mainiosti. Teltta kestää päälle kasautuvaa lunta, mutta jos yöllä sataa yli metrin verran nuoskaista lunta, voit olla varma että teltan kaari ei sitä kestä.

Ulkoteltta on päällystetty kolmella silikonikerroksella. Hillebergin asiantuntijat kyllä tietävät kuinka pitää huolen yksityiskohdista. Silikonikerros hylkii päälle satavaa vettä, pitää lämmön teltan sisällä ja suojaa UV-säteiden kankaita tuhoavilta vaikutuksilta, toisin kuin halvemmissa teltoissa, joissa pitkäaikainen altistuminen auringolle kuluttaa nopeasti teltan säänkestävyysominaisuudet pois.

Paino ja pakkautuvuus

Vuodesta 1995 lähtien, tämä teltta on ollut tunnetuin yhden hengen ultrakevyt vaellusteltta markkinoilla. Edistyneiden ja hinnakkaiden materiaalivalintojen ansiosta teltasta on saatu tehtyä todella kevyt, sen ominaisuuksiinsa nähden. Painoa teltalla on kiilojen ja pakkauksen ja paikkausvarusteiden kanssa 1700 grammaa.

Teltta pakkautuu niin pieneen tilaan, että saat sen mahdutettua yhteen rinkkasi taskuista tai sidottua sen rinkan etupuolelle huomaamattomasti. Teltan pystyttämiseen tarvitset minimissään 4 kiilaa.

Plussat

Hillebergin Akto päihittää kilpailijansa lähes jokaisella osa-alueella, kun puhutaan versatiilista vaellusteltasta, joka soveltuu monipuolisiin sääolosuhteisiin. Tämä teltta pitää sinut lämpimänä kun elohopea tipahtaa miinuksen puolelle, se kestää rankkasateita ja lumisia olosuhteita, ja keskipäivän auringonpaahteessa se ei muutu saunaksi, kuten useimmat kilpailijat. Teltan saa pystytettyä rankkasateessakin, ilman että sisäteltta pääsee kastumaan. Teltta on myös kooltaan tilava painoisekseen ja sisällä on kivasti liikkumavaraa. Tämä teltta on pomminvarma vaihtoehto ja teltan tuoma turvallisuuden tunne ei ole todellakaan teltan vähäisin vahvuus.

Miinukset

Heikkouksia tässä teltalla on parissa kohtaa. Ensimmäisenä kevyet tukikaaret. Jos kohtelet teltan kaaria hyvin, ne kyllä kestävät ikuisuuksia käytössäsi. Toiseksi, teltta ei muotonsa vuoksi kestä raskaita lumimyrskyjä. Jos telttailet kylmällä rannikkoalueella, jossa märkää lunta tulee todella runsain määrin, harkitse itsellesi telttaa, jossa on raskaammin rakennetut tukikaaret tai katto jyrkemmällä kulmalla.

Yhteenveto

Älä osta Hillebergin Aktoa jos olet matkalla Everestin huipulle, hiekkamyrskyiselle aavikolle tai kuuhun. Missä tahansa muualla tämä teltta varmasti kulkee luotettavana kumppanina. Akto on yksi ensimmäisistä ja parannusten jälkeen vieläkin yksi hinta-laatusuhteeltaan parhaista vaellusteltoista. Ja kyllä, tiedetään että kevyempiä telttoja on olemassa. Ja itsestään seisovia malleja myös. Mutta kilpailijat tekevät uhrauksia, siinä missä Akto ei.

Kaikenkaikkiaan Hillebergin Akto on erittäin vaikuttava ammattiosaamisen taidonnäyte, mitä tulee 4-vuoden ajan soolotelttoihin. Jos sinulla on ollut vaikeuksia yhden hengen vaellusteltan löytämisessä, joka kestää säätä kuin säätä, on mukava ja käyttäjäystävällinen, Akto saattaisi olla täydellinen valinta teltallesi.

  • Yhden hengen vaellusteltta
  • 4-vuodenajan käyttöön
  • Pakkauspaino 1,7kg
  • Minimipaino 1,3kg
  • Vesipilariarvo ulkoteltta: 5000mm
  • Vesipilariarvo pohja: 15000mm

-Vaellusjaretkeily.com