Testissä Thermarest ProLite Apex makuualusta

Prolite Apex on erittäin kevyt makuupatja, joka yhdistää ilmakanavien hyödyntämisen itsestään täyttyvän vaahtokehyksen kanssa – lopputuloksena on lämmin, pakattava ja mukava makuualusta. Kyseisen patjan olen omistanut puolen vuoden ajan ja viimeviikkoisen karhunkierroksen vaellusreissun jälkeen päätin kirjoittaa tästä makuualustasta puolueettoman arvostelun teille.

Prolite Apex on rakennettu Thermarestin StrataCore-teknologian pohjata. Tämä teknologia hyödyntää vaahtoydinkerrosta, joka on kerrostettu kahden ilmakanavan väliin. Vaahtomuoviydin tarjoaa lämpöä ja mahdollistaa patjan itsestään täyttymisen, kun ilmakanavat tuovat patjalle paksuutta ja ekstra-mukavuutta. Makuualusta on valmistettu 50D-polyesteristä, ja sen R-arvo on jopa 3,8, painon ollessa vain 620 grammaa. Alustan myyntihinta pyörii noin 139 euron tietämillä.

Mitä tykättävää tästä makuualustasta jäi mieleen?

Ennen kaikkea hyvän makuualustan tulee olla mukava nukkua, ja sitä totisesti tämä makuualusta onkin. Tarkoituksella nukuin hieman epätasaisella alustalla, jossa oli muhkuraisia kiviä (ei teräviä tietenkään), ja kokkareista maa-ainesta. Täytyy sanoa että patja hälvensi epätasaisen maan tuntumaa todella hyvin, ja maan epätasaisuutta ei helposti huomannutkaan. Ilmatäytteiset kanavat mukautuvat todella hyvin myös vähemmän tasaisiin maanpintoihin.

StrataCore-eristevaahdon ja ilmakanavien yhdistäminen tuntuu toimivan todella hyvin. Jokaisena aamuna heräsin levänneenä ja ilman kivun tuntemuksia. Alusta tuntuu todella jämäkältä jopa minun 90-kiloiselle ruholleni. Huomasin etten juurikaan joutunut kääntelemään ja vaihtelemaan asentoa yön aikana tällä alustalla, useisiin aiempiin ilmatäytteisiin alustoihin verrattuna – seurauksena oli mukavat yöunet. Testasin alustaa mahallani, selälläni ja sivuttain ja alusta tuntui ajavan asiansa kaikkissa asennoissa.

Lämmönpitävyys

Pehmeä ja tukeva rakenne ei auta kovinkaan paljoa jos et kylmiltäsi pysty nukkumaan. Onneksi se ei ole ongelma tämän alustan kanssa. Prolite Apex 3.8 -R-arvolla tarjoaa lämpöä vielä kevyisiin pakkaslukemiin asti. Vaelluksellani yölämpötila oli noin 3-5 asteen tienoilla, ja tuolloin alusta säilytti kehon lämmön ilman mitään ongelmia. Alusta ei myöskään tuntunut mitenkään liian kuumalta tai tukalalta nukkua. Alusta tuntuu nukkuessa kehon lämpöiseltä.

Rakenteen laatu

Rakennelaatua täytyy myös kehua. 50D-polyesteri kuori tuntuu käsitellessä todella jämäkältä ja se on toiminut tähän mennessä erinomaisesti. Kuluneen puolen vuoden aikana en ole havainnut patjassa yhtään vuotoja yön aikana. Saumat on viimeistelty huolella ja materiaalit tuntuvat todella laadukkailta. Venttiili on jämäkästi kiinnitetty alustaan ja sen ympärys on vahvistettu. Useita Thermarestin alustoja omistaneena voin sanoa että tämäkään alusta ei ole laadun suhteen poikkeus aiempiin. 

Käyttäminen

Patjan täyttäminen on simppeliä puuhaa. Ensiksi avataan venttiili, annetaan patjan rullautua auki, ja annetaan eristevaahdon tehdä suurin osa työstä. Sisärakenteen eristevaahdon laajetessa patja vetää ilmaa sisäänsä itsestään ja patja on käytännössä käyttövalmis ilman että patjaa täytyisi itse täyttää. Patjaa käyttäessä olen kyllä yleensä lopuksi lisännyt muutaman puhalluksen venttiilin kautta, jolloin patjasta on tullut omaan mieltymykseeni sopivan napakka. Jokatapauksessa itsestääntäyttyvä patja säästää huomattavasti aikaa, jota voi hyödyntää leirintäalueen pystyttämiseen.

Patjan tyhjentäminen on myöskin kohtuullisen helppoa. Tyhjentämisessä tarvitsee vain avata patjan venttiili ja alkaa rullata patjaa venttiilin vastakkaisesta päästä, jolloin ilma pääsee tyhjentymään venttiilistä ulos. Patjan itsestääntäyttyvä rakenne tuo vastusta makuualustaa kasaan rullatessa, joten sopiva voimankäyttö on tässä kohtaa tarpeen. Omaa kehonpainoa hyödyntämällä saa rutistettua viimeisetkin ilmat ulos, kun polvilla astelee patjan päällä.

Patjan heikkoudet – mistä en tykännyt

620 gramman painoisena patjaa voisi sanoa keskisarjalaiseksi. Se ei ole älyttömän kevyt, joskaan ei missään nimessä liian painavakaan. Prolite Apex on riittävän kevyt pitkälle vaellukselle ja useamman päivän retkille, mutta patjaa ei voi kuitenkaan sanoa ultrakevyeksi. Olen kuitenkin tyytyväinen patjan painoon, ottaen huomioon että patjalla on ollut mukavampi nukkua, kun kaikki kevyemmät patjat, joita olen kokeillut. Jokatapauksessa patja on painavampi kuin monet muut uutuudet, joita retkeilykauppojen hyllyiltä löytyy. Mukavuus tuppaa tulemaan uhrauksien kera.

Oikeastaan tämän makuualustan ainoa heikkous on ongelma, joka esiintyy kaikissa itsestääntäyttyvissä patjoissa – alustan kasaaminen takaisin rinkkaan. Pakkaaminen on hieman työläämpää ja hitaampaa ilmatäytteisiin alustoihin verrattuna. Täysin ilmakanava-rakenteiset patjat säästävät kyllä enemmän tilaa rinkasta kuin tämä patja. Patjan rakenne myöskin tuottaa hieman vastusta patjaa kasaan rullatessa, ja patjaa täytyy rutistaa kehon painolla, jotta se kasautuu pieneen tilaan. Loppupeleissä kyse ei ole mistään järjettömästä kikkailusta, enkä ole koskaan itse kokenut patjan rullaamista ja ilman tyhjentämistä haasteellisena, mutta itsestääntäyttyvät makuualustat vaativat vähän enemmän työstämistä, jos patjan haluaa saada pieneen pakettiin kasaan.

Yhteenveto

Thermarestin Prolite Apexia voin suositella mukavuudenhaluiselle retkeilijälle, joka etsii laadukasta ja kompaktia makuualustaa. Korkeat ilmakanavat tuovat lisäpehmusta ja nostavat alustaa sopivasti irti maasta, kun eristevaahtokerros mukauttaa patjaa kehon muotoja myötäillen säilyttäen samalla patjan lämpimän tuntuisena. Prolite Apex pakkautuu kohtuullisen pieneen tilaan ja on riittävän kevyt useimmille vaeltajille, poislukien ultrakevyille sellaisille. Heille jotka suosivat mukavuutta grammoista nipistämisen sijaan, Prolite Apex tarjoaa vaikuttavan ja ehkäpä markkinoiden mukavimman ja kestävimmän makuualustan, jota olen ikinä kokeillut.

  • Teknologisesti kehittynyt, laadukkaat materiaalit
  • Käyttömukavuus
  • Lämmönpitävyys
  • Hieman työläs pakata

-Vaellusjaretkeily.com