Mikä ihmeen vesipilariarvo? Katso opas vaatteiden ja teltan materiaaleihin

Vesipilariarvo on yleinen mittari kankaan vedenpitävyydelle. Pelkkien numeroiden lisäksi kannattaa ymmärtää myös erilaisten kalvojen ja pinnotteiden merkitys vedenpitävyydelle ja hengittävyydelle. Pelkkä vesipilariarvo ei aina kerro koko totuutta vaatteiden tai teltan säänkestävyydestä.

Vedenpitävä vs. vettä hylkivä

Vaate on vedenpitävä silloin kun se pitää kovankin sateen. Eri valmistajilla ja erilaisilla kalvoilla sekä kankailla voi olla erilaiset standardit vedenpitävyydelle, mutta pääsääntöisesti kaikilla tunnetuilla merkeillä vedenpitäväksi ilmoitetut vaatteet ovat myös vedenpitäviä.

Vedenpitävyysluokitus

Vedenpitävä / hengittävä: Kun vaate on samanaikaisesti sekä vedenpitävä, että hengittävä niin se sopii aktiiviseen ulkoiluun. Tämän tyyppiset vaatteet pitävät vettä ja hengittävä kalvo auttaa hikeä ja kosteutta siirtymään ulos, jolloin vaate on liikuttaessa paljon miellyttävämpi käyttäjälleen kuin umpinainen sadetakki.

Vettä hylkivä vaate on aina myös hengittävä. Vettä hylkivät vaatteet kestävät hyvin pienen tihkusateen tai lyhyen ajan hieman kovemmassa sateessa.

Vedenpitävä / hengittämätön: Nämä perinteiset sadetakit ovat oiva apu kun sade yllättää nopeasti. Nämä vaatteet ovat halpoja ja menevät yleensä pieneen tilaan. Toimii erinomaisesti esimerkiksi istuessasi ongella veneessä tai katsomossa urheilutapahtumassa sadekuuron yllättäessä.

Vesipilariarvo ja vedenpitävyys taulukko

Vesipilariarvo (mm) Suojaavuus Olosuhteet
0-5000 mm Ei vedenpitävä, kestää korkeintaan tihkusadetta. Kuivat olosuhteet.
6000-9000 mm Kestää tihkusadetta kun sateen voima on heikko. Tihkusade, räntäsade.
10000-15000 mm Kestää kovempaa sadetta, ei kuitenkaan kaatosadetta pitkäkestoisesti. Vesisade.
16000-20000 mm Kestää hyvin myös kovaa sadetta pitkäkestoisesti. Kova vesisade.
Yli 20000 mm Kestää kaikkein kovimmatkin vesisateet, kun sateen voima on erittäin suuri. Erittäin voimakkaat vesisateet.

Mikä on riittävä vedenpitävyys?

Käytännön elämässä 10000mm / 10000g spekseillä varustetut vaatteet riittävät esimerkiksi hiihtokeskuksissa tapahtuvaan lasketteluun. Jos haluat panostaa parempaan, niin 15000-20000mm vedenpitävät laskettelutakit ja lasketteluhousut riittävät hiihtokeskusolosuhteisiin huonommallakin säällä. Mikäli harrastat ulkona liikkumista vaativissa olosuhteissa kuten esimerkiksi patikointia tuntureilla tai vapaalaskua vuorilla, niin silloin 20000+ spekseillä varustetut vaatteet eivät ole turhat.

Kannattaa lisäksi ottaa huomioon, että jos aiot istua märällä alustalla, niin silloin kosteus pääsee tunkeutumaan paljon vesisadetta suuremmalla paineella vaatteen kankaan läpi. Käytännössä vesipilariarvon suuruudesta riippuu kuinka pitkään voit istua märällä alustalla ennen kuin vaate kastuu. Tämä sama ilmiö tapahtuu painavaa rinkkaa kannettaessa kun olkapäiden kohdalla takkiin kohdistuu hyvin suuri vesipilariarvo.

Kuinka hengittävän vaatteen tarvitsen?

Vaatteiden hengittävyyden vaatimukset riippuvat täysin niiden käyttötarkoituksesta. Patikointiin ilman kantamuksia tai lasketteluun hisseillä varustetuissa rinteissä riittää yleensä 10000g hengittävät vaatteet. Mitä aktiivisempaan urheiluun mennnään, niin sitä suuremmat vaatimukset vaatteen hengittävyydelle tulevat. Hyvin hengittävä vaate on paljon vaikeampi toteuttaa kuin hyvin vedenpitävä vaate. Kaikki vedenpitävällä kankaalla varustetut vaatteet myös oikeasti pitävät vettä, mutta kaupan kalleimassa Gore-Tex takissa saattaa silti tulla hiki todella helposti. Käytännössä jos harrastat sellaista ulkona liikkumista missä tulee hiki, niin kannattaa hankkia niin hengittävä vaate kuin budjetti antaa myöten. Kankaan hengittävyysarvojen lisäksi kannattaa huomioida takeissa mahdolliset tuuletusaukot kainaloiden kohdalla.

Miten vedenpitävä vaate saadaan aikaan?

Eri valmistajat käyttävät erilaisia kalvo- sekä pinnoiteratkaisuja vaatteiden vedenpitävyyden aikaansaamiseksi. Tunnetuimpia kalvoja ovat useiden vaatevalmistajien hyödyntämä Gore-Tex, eVent, Sympatex, NeoShell, Columbia sportswearin käyttämä Omni-Dry, The North Face:n HyVent sekä Patagonian H2No.

Kaikilla valmistajilla on kuitenkin sama idea: Tarkoitus on, että kalvo on niin tiheä, että vesipisara ei mahdu siitä läpi, mutta vesipisaraa huomattavasti pienempi vesihöyrymolekyyli mahtuu läpi.

Kalvo vs. pinnoite

Kalvo

Pinnoite

Valmistettu:

polytetrafluorieteeni (ePTFE), polyuretaani (PU) tai polyesteri

polyuretaani (PU)

Vedenpitävyys:

Paras

Hyvä

Hengittävyys:

Paras

Hyvä

Kestävyys:

Paras

Hyvä

Paino:

Kevyt

Erittäin kevyt / kevyt

Hinta:

Kallis
Halpa

Kestävä vedenpitävä pinnoite (DWR)

Useat valmistajat ovat lisänneet vaatteiden pintaan DWR-viimeistelyn. DWR-pinta hylkii vettä, jolloin vesipisarat yksinkertaisesti vierivät pois vaatteen päältä. DWR-pinnoite vaatii säännöllistä ylläpitoa, sillä se kuluu helposti pois vaatteen pinnalta.

2, 2.5 ja 3-kerroksiset kalvot

Kalvoasuja on olemassa kolmea eri tyyppiä: 2-kerros, 2.5 kerros ja 3-kerros. 2-kerroksinen kalvo toimii hyvin melkein kaikkialla. Teknisesti 2-kerrosrakenteessa kalvo on laminoitu suoraan päällyskankaaseen. 2.5 kerroksinen kalvorakenne on kevyin ja halvin. 3-kerrosrakenne on kaikkein paras ominaisuuksiltaan, mutta myöskin kallein.

2-kerros 2.5-kerros  3-kerros
Vedenpitävyys: Hyvä Hyvä Paras
Hengittävyys: Hyvä Hyvä Paras
Kestävyys: Better Hyvä Paras
Paino: Keskiraskas Erittäin kevyt Kevyt
Hinta: Keskihintainen Halvin Kallein