Vaellus lasten kanssa: Mitä ottaa huomioon?

Vaellus lasten kanssa: Mitä ottaa huomioon

Aiotko ottaa lapset mukaan seuraavalle vaelluksellesi? Mikäpä sen mukavampaa, sillä perheen yhteiset luontoretket ovat lapsille upeita elämyksiä. Edellyttäen tietenkin, että reissu sujuu hyvin ja lapset nauttivat vaeltamisesta.

Aina näin ei käy, sillä lasten kanssa vaeltamiseen liittyy monenlaisia riskejä. Jos lapset väsyvät ja ikävystyvät jo alkumatkasta, tulee vaelluksesta silkkaa piinaa koko perheelle. Pahimmassa tapauksessa huonosti suunniteltu vaellus voi aiheuttaa lapsille jopa elinikäisiä traumoja.

Siksi onkin tärkeää valita reitti lasten ehdoilla ja pakata mukaan kaikki tarvittavat varusteet. Tässä artikkelissa kerromme, mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon, kun olet lähdössä lasten kanssa patikoimaan.

Valitse lapsille sopiva reitti

Matkakohteet pitää valita lasten ehdoilla, eikä esimerkiksi sen perusteella, onko vaelluskohteessa nopeilla kasinoilla pelaamisen mahdollistava nettiyhteys tai pääseekö vaelluksen jälkeen baareihin.

Jos aiotte käydä vaellusreissun yhteydessä jossakin turistikohteessa, sen tulee olla lapsille mieluinen. Esimerkiksi huvipuistopäivä on useimpien lasten mielestä sopiva palkinto kovasta patikointiurakasta.

Vaellusreitin pituus tulee mitoittaa perheen pienimmän jäsenen jaksamisen mukaan. Vauvaa voi tietysti kuljettaa kantorepussa pitkiäkin matkoja, mutta omin jaloin käveleviltä pikkulapsilta ei voi vaatia valtavia kilometrimääriä. Useimmille leikki-ikäisille viisikin kilometriä on jo pitkä matka.

Ensimmäiset retket on hyvä tehdä omassa lähimetsässä, jotta lapset tottuvat kulkemaan maastossa. Kokeneemmille pikkuvaeltajille sopivat esimerkiksi:

  1. Saariselän luontopolut Lapissa
  2. Kolin vaellusreitit Pohjois-Karjalassa
  3. Seitsemisen kansallispuisto Pirkanmaalla

Monet lapsiperheet vaeltavat mieluiten kotiaan lähimmässä kansallispuistossa, jotta pitkä ajomatka ei tee reissusta liian raskasta.

Hanki lapsille kunnon varusteet

Kokeneet vaeltajat tietävät, että vääränlaiset varusteet voivat pilata koko reissun täydellisesti. Märissä vaatteissa ja hankaavissa kengissä on vaikea riemuita luonnon kauneudesta, ja lapsille nämä harmit voivat olla ylipääsemättömiä vastoinkäymisiä.

Siksi onkin tärkeää hankkia lapsille vähintään yhtä hyvät retkeilyvarusteet kuin itselläsi on. Saattaa tuntua tuhlaukselta ostaa nopeasti kasvaville lapsille kalliita vaelluskamppeita, mutta ilman niitä he eivät ehkä pysty nauttimaan matkasta.

Hanki siis tenaville ainakin kunnon kengät, jotka tukevat jalkaa riittävästi. Vaatteiden tulisi olla vedenpitävät mutta hengittävät, ja mukaan on syytä ottaa ainakin yksi ylimääräinen vaatekerta.

Varaa tarpeeksi evästä – myös herkkuja

Sanonta ”armeija marssii vatsallaan” koskee ehdottomasti myös patikoivia lapsia. Muriseva vatsa tekee pienen kävelijän olon epämukavaksi, ja seurauksena voi olla kunnon känkkäränkkä. Ruokailutaukoja onkin syytä pitää tiheään tahtiin, jotta kaikkien mielenrauha on taattu.

Anna lasten osallistua ruoanlaittoon, sillä retkikeittimen käyttö on heistä varmasti jännittävää. Retkimuonan lisäksi lapsille voi tarjota herkkuja, sillä ne piristävät mieltä ja antavat energiaa kävelyyn.

Keksi tauoille kivaa ohjelmaa

Olipa maisema miten kaunis tahansa, lapset tarvitsevat ennen pitkää muitakin virikkeitä kuin luonnon ihastelun. Etenkin taukopaikoilla aika voi tulla nopeasti pitkäksi. Mukaan kannattaa siis ottaa ainakin lapsen lempilelu, pelikortit tai vaikkapa puuhakirja.

Myös yhteiset leikit virkistävät koko perhettä. Kun on levon aika, satukirja saa pikkuväen rauhoittumaan nopeasti.

Anna lasten harjoitella teltassa nukkumista

Teltassa yöpyminen saattaa kuulostaa jännittävältä seikkailulta, mutta tosipaikan tullen se voi olla pienelle lapselle kova koettelemus. Jos lapsesi ei ole tottunut nukkumaan muualla kuin omassa sängyssään, saattavat kova alusta ja ulkoa kantautuvat äänet estää nukahtamisen.

Ennen pitkälle vaellukselle lähtemistä on hyvä antaa lasten tutustua telttaan turvallisissa olosuhteissa. Pystyttäkää siis teltta ensin omalle tai vaikkapa mummolan pihalle ja kokeilkaa, kuinka siellä nukkuminen sujuu.

Opeta lapsillesi, miten luonnossa käyttäydytään

Luonto on kaupunkilaislapsille täysin uusi ja erilainen ympäristö. Pienet retkeilijät eivät siis voi tietää, miten heidän tulee retkeillessään käyttäytyä ja toimia.

Muista selittää ainakin nämä asiat:

  1. Luontoon ei saa jättää minkäänlaisia roskia
  2. Vaeltajat eivät saa häiritä eläimiä
  3. Nuotion voi sytyttää vain virallisille tulentekopaikoille tai maanomistajan luvalla
  4. Tuli täytyy sammuttaa huolellisesti
  5. Tuntemattomia marjoja tai sieniä ei pidä syödä

Erämiestaitojen ja jokaisenoikeuksien opettamiseen kannattaa panostaa, sillä uusien asioiden oppiminen tekee vaeltamisesta mielekkäämpää. Erilaisten kasvien ja eläinten tunnistaminen on lapsista hauskaa, tulenteosta puhumattakaan.

Mustikoiden syöminen suoraan varvuista piristää pientä kulkijaa kummasti, ja esimerkiksi hillojen etsintä suolta voi olla yllättävän mieleenpainuva kokemus.

Yhteenveto

Lasten kanssa vaeltaminen on taitolaji, joka edellyttää huolellista valmistautumista. Vaellusreitti täytyy suunnitella lasten ehdoilla, jotta kävelymatkasta ei tule heille liian raskas.

Lapset tarvitsevat kunnolliset vaellusvarusteet voidakseen nauttia patikoinnista. Monet äkisti rikastuvat luonnonystävät käyttävätkin rahansa jälkikasvunsa vaellusvaatevaraston täydentämiseen.

Evästauko on muksujen mielestä patikkapäivän ehdoton kohokohta, ja siksi retkimuonan laatuun kannattaa panostaa. Maistuva ruoka ja mieltä ilahduttavat herkkupalat tekevät retkestä yhtä juhlaa.

Vaikka vaeltaminen onkin jo itsessään jännittävää, kaipaavat useimmat lapset pitkille reiteille muutakin ohjelmaa. Leikkiminen, kasvien ja eläinten bongailu sekä erämiestaitojen opettelu pitävät taatusti tylsyyden loitolla.