Vaeltajan turvavälineet

Vaeltaminen on parhaimmillaan mahtavaa puuhaa ja Suomessa lajia voi harrastaa onneksi ympäri vuoden. Lyhyelläkin retkellä kannattaa kuitenkin muistaa turvallisuus ja ottaa huomioon mahdolliset vaaratilanteet. Jo pienellä varustautumisella ja panostukselle vaeltajan turvavälineisiin vältät ikävät yllätykset.

Tärkeimmät varusteet: suunnistusvälineet ja ea-pakkaus

Retkeilijän ja vaeltajan kannattaa tutustua varustelistaan ja tehdä myös oma listaus tarvikkeista, jotka ovat aivan välttämättömiä onnistuneen retken kannalta.

Jokaiselle retkelle kannattaa ensinnäkin napata mukaan kartta vedenpitävässä kotelossa sekä kompassi. Vaikka nykyaikainen tekniikka mahdollistaakin suunnistamisen kännykän ja erilaisten gps-laitteiden avulla, voi tekniikka kuitenkin joskus tehdä oharit, ja tällöin perinteiset suunnistusvälineet tulevat enemmän kuin tarpeeseen.

Opettele myös ennen vaellusta ja retkiä perustaidot suunnistamiseen liittyen. Tällaisia ovat esimerkiksi karttamerkit, korkeuserot sekä kompassin käyttö. Suunnistustaito on retkeilijän tärkein henkivakuutus! Näiden varusteiden merkitystä ei kannata vähätellä tutuissakaan maastoissa, sillä tuttuunkin metsään voi eksyä.

Retkellä voi sattua myös kaikenlaisia vahinkoja. Tyypillisimpiä haavereita ovat erilaiset hiertymät ja rakot, mutta esimerkiksi nyrjähdykset ja kompastumiset voivat myös aiheuttaa kevyen ensiavun tarvetta. Tästä syystä ea-laukku tai ea-pakkaus on tärkeimpien turvavälineiden listalla. Kunnolliseen ensiapupakkaukseen kannattaa pakata ainakin laastareita, rakkolaastareita, särkylääkettä sekä esimerkiksi urheiluteippi yleisimpien vammojen hoitoa varten.

Kun suunnistus on hallussa ja ea-pakkaus plakkarissa, reppuun on syytä pakata ainakin pimentyviä iltoja varten toimiva taskulamppu, varaparistot sekä luotettavat tulentekovälineet. Turvallisuuden kannalta on myös tärkeä selvittää mahdolliset metsäpalovaroitukset ja avotulen tekoon liittyvät säännöt.

Muita tärkeitä turvavälineitä

Kun tärkeimmät varusteet on pakattu, on aika miettiä muita retkeilijän turvallisuutta parantavia tekijöitä. Suomen olosuhteissa sateen mahdollisuus on aina enemmän kuin todennäköinen, joten vedenpitävä reppu on ehdottomasti hyvä hankinta. Tärkeimmät tavarat, kuten kartat ja tulentekovälineet kannattaa tietysti pakata vielä erikseen vedenkestäviin pusseihin. 

Vaihtovaatteet on hyvä aina napata mukaan, ja huolellinen retkeilijä pakkaa vaihtokamat erilliseen kuivapussiin. Kuivapussi on vesitiivis paketti, jossa varusteet pysyvät taatusti kuivana. Kuivapusseja saa helposti hyvinvarustelluista retkeilytarvikeliikkeistä ja hinnaltaan pussit ovat hyvin edullisia ja parantavat vaeltajan mukavuutta huomattavasti.

Nämä tavarat on hyvä pakata mukaan vaellukselle:

  • GPS-laite vaellukselle on hyvä lisä tarpeellisten turvavälineiden joukkoon. Vaikka kännykät ovatkin monelle vaeltajalle ensisijainen navigointiväline, erillinen gps-laite luo lisää turvallisuudentunnetta varsinkin pidemmillä reissuilla.
  • Vara-akku tai lisäakku kannattaa pakata mukaan etenkin, jos suunnistat kännykän avulla. Erilaiset sovellukset kuluttavat akkua huomattavasti, ja vara-akun avulla voit viihdyttää itseäsi retken tauoilla esimerkiksi suosikkisarjasi parissa. Hyvää taukopuuhaa on myös testata parhaat kasinot ilman rekisteröitymistä juuri nyt. Pikku pelit metsäreissun keskellä antavat varmasti lisäenergiaa vaelluksen loppukilometreille.
  • Otsalamppu on yö- tai talvireissuja tekevän vaeltajan ehdoton turvallisuusvaruste. Taskulamppuun verrattuna otsalamppu jättää kädet vapaaksi, joten voit samalla tehdä leirissä pieniä askareita, kuten vaikkapa hakata polttopuita riittävän lampun loisteessa.

Muista myös nämä turvavarusteet pidemmälle vaellukselle

Retkeilijä ja vaeltaja pääsee turvallisuuden kanssa jo todella pitkälle, kunhan muistaa napata jo esittelemämme tavarat mukaan. Jos suunnittelet pidempää, useamman päivän kestävää vaellusta, on tavaroiden joukkoon syytä pakata vielä muutamia tärkeitä tarvikkeita.

Jos maasto on kovasti vaihtelevaa, kiipeilyvarusteet ovat turvavälineiden parhaimmistoa ja pitkälle reissulle kannattaakin napata mukaan kevyttä, pieneen tilaa mahtuvaa köyttä sekä esimerkiksi erilaisia kiipeilylenkkejä ja koukkuja. Vaikka kiipeily ei olisikaan vaelluksen ohjelmassa, tällaiset varusteet ovat hyödyllisiä esimerkiksi hankalassa maastossa tai oman majoituspaikan turvavarusteina.

Puhtaan veden saanti on retkeilijän kannalta elintärkeä asia. Suomessa vesistöt ovat onneksi sen verran hyvässä kunnossa, että luonnosta löytyy usein täysin juomakelpoista vettä esimerkiksi puroista ja lähteistä.

Todella pitkille vaelluksille on syytä kuitenkin varautua siihenkin, että puhdasta vettä ei ole saatavilla reitin joka etapilla. Vedenpuhdistuksessa tarvittavia välineitä ovat esimerkiksi vedenpuhdistustabletti tai vedenpuhdistin. Tabletti on yksinkertaisin ja kevyt kantaa, mutta varmimman ja puhtaimman lopputuloksen saa laadukkaalla vedenpuhdistimella.

Lopuksi

Vaeltaminen ja retkeily ovat todella hienoja harrastuksia, joiden parissa sielu ja mieli lepää. Huolellinen suunnittelu ja turvavälineisiin tutustuminen parantavat aina reissua ja vähentävät yllätysmomenttien määrää. Pidä siis lyhyttäkin reissua suunnitellessa mielessä ainakin ne tärkeimmät turvallisuusvälineet.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että luontoreissulla pitäisi olla aina sen verran tarvikkeita mukana, että pärjää hyvin useammankin tunnin ongelmatilanteissa. Kuten vanha sanontakin sanoo, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!