Laskettelusiteet | osto-opas

Nykyään useimmat tavalliset rinnesukset tuleva integroiduilla siteillä, jolloin suksiin ei tarvitse erikseen ostaa laskettelusiteitä. Kuitenkin suurin osa twintip suksista ja käytännössä kaikki vapaalaskusukset ovat vielä ”porattavaa” mallia, joihin laskija SAA itse valita itselleen mieluisat laskettelusiteet. Laadukkaita laskettelusiteitä myy muun muassa Scandinavian Outdoor Store.

Laskettelusiteen valintaan vaikuttavat:

  • Suksen käyttötarkoitus
  • Laskijan paino
  • Budjetti

Suksen käyttötarkoitus

Lasketelusiteen valintaan vaikuttaa suksityyyppi, rinnesukset, twintip sukset vai vapaalaskusukset. Rinnesuksissa side tulee lähestulkoon aina valmiina suksen mukana. Twintip suksissa ja vapaalaskusuksissa side täytyy yleensä valita itse. Twintip suksien kohdalla valinta kohdistuu johonkin sukseen ja laskijalle sopivaan alppisiteeseen.

Vapaalaskusuksien kohdalla erilaisia sidetyypppejä ja siten valinnanvaraa on huomattavasti enemmän. Vapaalaskusuksiin voidaan asentaa perinteinen alppiside tai nousukarvojen käytön mahdollistava touring- tai randoside.

Laskijan paino

Laskettelijan paino on erittäin tärkeä huomioon otettava seikka sidettä valittaessa. Kaikki laskettelusiteet omaavat DIN arvot. DIN arvot määrittelevät siteen laukeamisherkkyyden ja DIN arvoilla on aina ala- sekä yläraja. Laskettelusiteen DIN arvo voi olla esimerkiksi 3-11, eli side voidaan säätää DIN arvojen 3-11 välille.

Oikeiden DIN arvojen säätäminen siteeseen on tärkeää, sillä liian pienillä DIN arvoilla side voi aueta vahingossa ja liian suurilla DIN arvoilla side ei välttämättä aukea esimerkiksi kaatuessa ja tämä voi aiheuttaa vakavan polvivamman.

Painon lisäksi oikean DIN arvon valintaan vaikuttavat muun muassa laskijan ikä, fyysinen voima, taitotaso ja monon pohjan pituus. Asiantuntevat myyhjät säätävät uutena ostettut välineet, mutta käytettyjen välineiden ostajan kannattaa viedä välineensä säädettäväksi suksikauppaaan tai laskettelukeskukseen. Jos tämä ei ole mahdollista, niin DIN arvona voidaan käyttää oma paino -1 eli 70kg painoisella laskijalla DIN arvoksi tulisi 6.

Budjetti

Laskettelusiteiden hintaan vaikuttavat useat tekijät. Lasten lasketelusiteet ovat yleensä edullisia. Edulliset siteet ovat materiaaliltaan pääosin muovia kun taas kalliimmissa siteissä on enemmän metalliosia. Rinnelaskuun ei välttämättä kannata hankkia kaikkein kalleimpia siteitä, mutta isokokoinen vapaalaskija voi hyvinkin tarvita usean sadan euron hintaiset siteet pelkästään sen vuoksi, että siteet ylipäätänsä kestäisivät mekaanisen rasituksen.

Twintip suksien pituus
Twintip suksien pituus vaikuttaa merkittävästi laskukokemukseen ja twintip suksien pituuden valinta eroaa tavallisten rinnesuksien pituussuosituksista, joten asiaan kannattaa kiinnittää huomiota[...]
Laskettelusuksien pituus
Laskettelusuksien oikea pituus on tärkeää, jotta sukset toimisivat oikein. Laskettelusuksien pituuteen vaikuttavat laskijan ikä, koko, taitotaso, laskumaasto sekä suksimallin ominaisuudet.Nyrkkisääntönä[...]
Laskettelusukset osto-opas
Laskettelusuksien valintaan liittyy paljon läpi käytäviä asioita, alle on koottu kaikki tarvittava tieto. Katso myös: Laskettelusuksien pituus Twintip suksien pituus[...]