Suksien pituus

Tässä artikkelissa käsitellään perinteisen hiihtotavan suksien valintaa. Katso luistelusuksien valintaopas tästä. Maastohiihtosuksien valinta ei ole rakettitiedettä, mutta kaksi asiaa pitää saada oikein, suksien pituus ja suksien jäykkyys. Kannattaa heti ottaa huomioon, että kaupassa myytävien suksien jäykkyys kasvaa yleensä pituuden lisäntyessä, mutta osasta suksimalleja on saatavilla samalla pituudella eri jäykkyisiä versioita. Tämä pitää paikkaansa erityisesti mitä kalliimpiin välineisiin mennään.

Maastohiihtosuksien pituus

Perinteisen hiihtotavan sukset saavat olla noin 15-30cm hiihtäjää pidemmät. Lasten ja alottelevien hiihtäjien kannattaa valita mielummin lyhyemmät sukset. Pidemmät sukset sopivat paremmin kokeneille sekä painavimmille hiihtäjille. Suksen pituus vaikuttaa myös suksen kantavuuteen jos lumi on pehmeää.

Suksien kokotaulukko

Huom! Alla oleva kokotaulukko on suuntaa-antava, eikä ota huomioon jos suksea on saatavilla samalla pituudella eri jäykkyyksiä. Yleensä harrastajatason suksissa jäykkyydet kasvavat suksen pituuden mukaan, mutta mitä kalliimmista välineistä puhutaan, sitä enemmin valmistajat tarjoavat useampia jäykkyys / pituus kombinaatioita.

hiihtäjän painomaastohiihtosuksen pituus
20-30kg145cm
25-35kg155cm
30-40kg165cm
35-50kg175cm
40-55kg185cm
45-60kg190cm
55-70kg195cm
65-80kg200cm
75-90kg205cm
90+ kg210cm

Suksien jäykkyyden valinta

Toisin kuin luistelusuksissa, perinteisen hiihtotavan suksissa suksen keskiosan on painuttava latuun kiinni kun jalalla ponnistetaan lisää vauhtia. Liian jäykillä suksilla ei ole pitoa ja liian löysät sukset eivät ole kimmoisat ja luistavat huonosti kun suksen keskiosa osuu latuun muulloinkin kuin ponnistusvaiheessa. Sopivan jäykkä suksi valitaan ns. paperiliuskatestillä. Asiantuntevat jälleenmyyjät tekevät aina testin ennen suksien myymistä asiakkaalle. Voit toki selvittää suksien sopivuuden itsekin alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Näin teet paperiliuskatestin suksille

Paperiliuskatestiä käytetään suksen sopivan jäykkyyden selvittämiseksi. testiä varten tarvitset sukset, tasaisen alusta ja paperinpalan.

  1. Laita sukset vierekkäin tasaiselle alustalle
  2. Pistä paperiliuska suksien keskikohdan alle
  3. Seiso suksien päällä niin, että ison varpaan kärki on suksen tasapainopisteen kohdalla
  4. Seiso tasapainoisesti kummankin suksen päällä, kun paino on jakautunut tatsaisesti molemmille suksille on paperiliuskan päästävä liikkumaan noin 20-30cm tasapainopisteen etupuolelle sekä noin 20-25cm tasapainopisteen takapuolelle. Lisäksi paperiliuska ei saa liikkua kun paino laitetaan kokonaan yhdelle sukselle. Kun edellämainitut ehdot täyttyvät on suksen jäykkyys on sopiva.

Pohjamateriaalin valinta perinteiseen sukseen

Perinteisen hiihtotavan suksia saa perinteisellä pitovoideltavalla pohjalla ja sen lisäksi markkinoilla on erilaisia pitopohjaratkaisuja, joita hiihtäjän ei tarvitse voidella. Perinteisen pitovoideltavan suksen etuna on se, että voitelua voidaan muuttaa aina kuhunkin keliin sopivaksi. Pitovoideltavan suksen huono puoli onkin se, että voitelu vaatii osaamista ja monet kokevat voiteiden kanssa puuhaamisen työlääksi. Pitopohjasukset ovatkin helppoutensa vuoksi hyvä valinta aloittelevalle hiihtäjälle ja satunnaisille harrastajille.

Pitopohjasuksia on olemassa kolmea tyyppiä, kuvioidulla pohjalla sekä zero ja nano tekniikoilla. Kuviopohjaiset pitopohjat ovat yleisiä varsinkin pienten lasten suksissa, step pitopohjasukset ovat esimerkki kuviopohjaisista suksista.

Zero pitopohjasuksi toimii erinomaisesti nollakelillä ja kostealla kelillä. Zero-pitopohjan pitävä materiaali ei juurikaan kulu käytössä. Zero-pitopohjan huono puoli on sen heikompi pito kovilla pakkasilla. Zero suksien pitopohjan voi kuitenkin voidella tavallisten suksien tapaan, jos pito ei muutoin riitä.

Nano pitopohjasukset ovat helppoutensa vuoksi oikea harrastajan unelma. Nanogrip pohjaa ei tarvitse käsitellä mitenkään ja suksi toimii hyvin melko laajalla lämpötilaalueella plussakeleistä kunnon pakkasiin. Nano-suksien heikkous on niiden hieman huonompi luisto, joka korostuu kovemmilla pakkasilla. Kokonaisuudessaan nano sukset toimivat kuitenkin hyvin kaikissa keleissä.