Luistelusuksien pituus

Luistelusukset saavat olla noin 5-20cm hiihtäjää pidemmät. Luistelusuksissa pituuden ohella myös suksen jäykkyys on vähintäänkin yhtä tärkeä tekijä suksen valinnassa. Hiihtäjän pituus, paino, hiihtotyyli sekä omat mieltymykset vaikuttavat suksen pituuden ja jäykkyyden valintaan.

Luistelusuksivalikoimia voi selata muun muassa Scandinavian Outdoor Storen sivustolla.

Luistelusuksen pituuden valinta

Kokeneella hiihtäjällä luistelusuksen pituus perustuu ennen kaikkea omiin mieltymyksiin, mutta alla on lueteltu muutama nyrkkisääntö pituuden valintaan. 

  • Aloittelijalle / kevyelle hiihtäjälle 5-15cm hiihtäjää pidemmät sukset
  • Kokeneelle hiihtäjälle jopa 15-20cm hiihtäjää pidemmät sukset hiihtotyylin ja mieltymysten mukaan
  • Kaupassa kannattaa selvittää onko suksesta saatavilla samaa pituutta eri jäykkyyksillä

Luistelusuksen jäykkyyyden valinta

Luistelusukset ovat perinteisen hiihtotavan suksia huomattavasti jäykemmät. Luistelusuksen keskiosa on hiihdettäessä koko ajan irti ladusta. Luistelusuksien oikea jäykkyys saadaan helpoimmin selville asiantuntevan jälleenmyyjän toimesta testilaudalla ja paperitestillä.

  • Suksen keskiosan tulee hiihdettäessä olla koko ajan irti ladusta
  • Liian löysä suksi ei luista, koska suksen keskiosa osuu latuun
  • Liian jäykkä suksi ei jousta ja suksi lipsuu hiihdettäessä

Luistelusuksen kokotaulukko

Huom! Alla oleva kokotaulukko on suuntaa-antava, eikä ota huomioon jos suksea on saatavilla samalla pituudella eri jäykkyyksiä. Yleensä harrastajatason suksissa jäykkyydet kasvavat suksen pituuden mukaan, mutta mitä kalliimmista välineistä puhutaan, sitä enemmin valmistajat tarjoavat useampia jäykkyys / pituus kombinaatioita.

hiihtäjän painoluistelusuksen pituus
20-30kg140cm
25-35kg150cm
30-40kg160cm
35-50kg165cm
40-55kg170cm
45-60kg175cm
55-70kg180cm
65-80kg185cm
75-90kg190cm
90+ kg195cm

Näin teet paperiliuskatestin luistelusuksille

Paperiliuskatestiä käytetään suksen sopivan jäykkyyden selvittämiseksi. testiä varten tarvitset sukset, tasaisen alusta ja paperinpalan.

  1. Laita sukset vierekkäin tasaiselle alustalle
  2. Pistä paperiliuska suksien keskikohdan alle
  3. Seiso suksien päällä niin, että ison varpaan kärki on suksen tasapainopisteen kohdalla
  4. Kun laitat koko painosi yhden suksen päälle on paperiliuskan päästävä liikkumaan 10 cm kantapään taakse ja kärkiosassa 30-50 cm ison varpaan etupuolelle, tällöin suksen jäykkyys on sopiva.
Hiihtosauvan pituus
Oikeanpituisten sauvojen valinta on tärkeää, jotta hiihto olisi mahdollisimman tehokasta ja miellyttävää. Maastohiihtosauvojen pituuden valintaan vaikuttaa hiihtotyyli, perinteinen tai luistelu[...]
Suksien pituus
Tässä artikkelissa käsitellään perinteisen hiihtotavan suksien valintaa. Katso luistelusuksien valintaopas tästä. Maastohiihtosuksien valinta ei ole rakettitiedettä, mutta kaksi asiaa pitää[...]