Kiilopään tapahtumia vaelluksesta ja retkeilystä kiinnostuneille

Joko vaellus Kiilopään maisemissa on sinulle tuttua? Kiilopää tarjoaa unohtumattomia elämyksiä kaikille retkeilyn ja vaelluksen harrastajille.

Matkaan voi lähteä niin kesällä kuin talvellakin, ja Kiilopäässä järjestetään ympäri vuoden myös kiinnostavia tapahtumia.

Tässä artikkelissa esittelemme Kiilopään vuoden 2024 tapahtumat. Kaikki kurssit ja retket eivät varmastikaan olleet vielä kirjoitushetkellä tiedossa, joten muista käydä katsomassa tapahtumakalenteria myöhemmin uudestaan!

Mikä ihmeen Kiilopää?

Kiilopää on Saariselällä sijaitseva tunturi, jolla on korkeutta 546 metriä. Sen lähistöltä löytyy Urho Kekkosen kansallispuisto, eikä Inariin ja Sodankylään ole kovin pitkä matka. Kiilopää tunnetaan ennen kaikkea erinomaisena vaellusten lähtöpisteenä.

Jos et satu asumaan Lapissa, joudut matkustamaan melkoisen matkan päästäksesi Kiilopäälle. Onneksi matkalla voi esimerkiksi pelata parhaita pelejä, ja hyvien internetyhteyksien ansiosta niitä voi jatkaa perilläkin.

Voit asua mukavasti Suomen Latu Kiilopää -hotellissa. Hotellin omistaa Suomen Latu, joka on yleishyödyllinen kuntoliikunta-, ulkoilu- ja terveysliikuntajärjestö. Niinpä Kiilopään hotelli palveleekin kaikkia ulkoliikunnasta kiinnostuneita, ei vain hiihtäjiä.

Kiilopään tapahtumat 2024

Kiilopäässä järjestetään joka vuosi monenlaisia tapahtumia vaeltajille, retkeilijöille ja hiihtäjille. Kaunis tunturimaisema soveltuu täydellisesti myös erilaisten jooga- ja rentoutuskurssien pitopaikaksi. Esittelemme seuraavaksi Kiilopään vuoden 2024 tapahtumat.

Kiilopään tunturihiihtoviikot 18.3.-29.3.

Hiihtäminen on tunturimaastossa haastavampaa kuin tavallisilla laduilla. Varsinkin ensikertalaisten kannattaa aloittaa tunturihiihto turvallisesti oppaan seurassa. Kiilopään tunturihiihtoviikoilla opastettuja hiihtoretkiä tehdään useita kertoja päivässä.

Oppaat auttavat tarvittaessa esimerkiksi varusteiden valinnassa, ja retken aikana he esittelevät kauneimmat maisemat reitin varrelta. Osa reiteistä on uusia, joten kokeneillekin hiihtäjille on luvassa jotain ennen kokematonta.

Lumiturvallisuuskurssi talvivaeltajalle 22.3.-23.3.

Hiihtovaellus on mahtava laji, mutta siihen liittyy vakavia riskejä. Nykyään hyvin harvat suomalaiset osaavat etsiä maastosta lumivyörystä varoittavia merkkejä. Kiilopään lumiturvallisuuskurssilla harjoitellaan tätä taitoa, ja osallistujat oppivat myös suunnittelemaan itselleen turvallisia vaellusreittejä.

Lisäksi kurssilla harjoitellaan kaveripelastuksen perusasioita ja lumivyörylähettimen käyttöä. Opit myös arvioimaan sään vaikutusta lumivyöryvaaraan.

Levähdä, hengähdä ja voimaannu -joogakurssi 8.6.-13.6.

Kesäkuun alussa Kiilopään luonto herää uuteen eloon, ja sinäkin voit tehdä samoin. Joogakurssilla tehdään rentouttavia ja kehoa vahvistavia harjoituksia, ja hengitys- ja meditaatioharjoitukset auttavat sinua saamaan elämäsi hallintaan.

Tietenkin kurssilaiset pääsevät myös ulkoilemaan luonnossa. Kunnon tunturiretken jälkeen on ihanaa päästä saunan lämpöön.

Rakastu retkeilyyn -kurssi 14.6.-15.6.

Tämä kurssi sopii kaikille retkeilystä kiinnostuneille aikuisille. Ei haittaa, vaikka sinulla ei olisi minkäänlaista kokemusta tunturiretkeilystä. Opit tällä kurssilla kaiken tarpeellisen ja olet pian valmis lähtemään omille retkillesi.

Kurssilla käydään läpi kaikki retkeilyn perustaidot. Kuten kurssin nimi kertoo, tulet todennäköisesti rakastumaan retkeilyyn!

Kiilopään tunturihaaste 14.6.-20.6.

Tunturihaasteen voi suorittaa Urho Kekkosen kansallispuistossa monella eri tavalla. Voit lähteä elämäsi ensimmäiselle vaellukselle tai kokeilla uudenlaista reittiä.

Tällä vaeltajien juhlaviikolla voit liikkua samanhenkisessä seurassa. Voit valita joko vaativan 7 päivän vaellusreitin tai hieman kevyemmän 5 päivän retken. Liikkeelle lähdetään luonnollisesti Suomen Latu Kiilopää -hotellilta.

Joogaa tunturissa 28.6.-3.7.

Tänä vuonna Joogaa tunturissa -kurssi järjestetään jo kymmenennen kerran! Huippusuosittu kurssi on täydellinen yhdistelmä joogaa ja luontoretkeilyä. Kiilopään kesä on kauneimmillaan, joten voit ihastella kasveja ja lintujen laulua.

Aamuisin tehdään lempeitä joogaharjoituksia, jotka valmistavat kehoa päivän retkiin. Päivittäin kävellään noin 10-13 km, ja iltaisin tehdään palauttavia Yin-joogaharjoituksia. Luonnon helmassa meditointi saa sinut tuntemaan maan energian.

Perhe tunturiin -viikko 13.7.-20.7.

On tärkeää opettaa lapset liikkumaan luonnossa. Kiilopään Perhe tunturiin -viikolla se onnistuu hauskalla tavalla, sillä lapset löytävät varmasti osallistujien joukosta uusia kavereita.

3-12-vuotiaille suunnatussa Muumien retkeilykoulussa opitaan retkeilytaitoja, ja Lapin luontokin tulee tutuksi. Päivä- ja yöretkien välissä ehditään myös uida tunturipurossa.

Kiilopään polkujuoksuviikko 20.7.-27.7.

Suomen Ladun kokeneet ohjaajat johdattavat niin aloittelevat kuin kokeneetkin polkujuoksijat turvallisesti tunturimaastoon. Matkan saat valita itse, ja tarjolla on myös perheille sopivia reittejä.

Hurjimmat polkujuoksijat vetäisevät maratonin mittaisen lenkin, mutta vähempikin riittää. Lisäksi kurssilla tehdään tekniikkaharjoitteita ja rentoudutaan savusaunassa.

Irti stressistä -joogakurssi 9.11.-12.11.

Kiilopään rentouttava joogakurssi antaa sinulle mahdollisuuden päästä eroon stressistä. Tunturiretkille otetaan mukaan joko sukset tai lumikengät, ja iltaisin harrastetaan avantouintia.

Joogatunneilla tehdään syvärentoutus- ja luontoyhteysharjoituksia sekä äänimaljarentoutuksia. Välillä joogaharjoituksia tehdään savusaunassa.

Kiilopäähiihto 14.12.

Vuosittainen Kiilopäähiihto on odotettu tapahtuma, sillä se avaa hiihtokauden. Myös talvipyöräilijät pääsevät vihdoin vauhtiin metsäpoluilla. Kiilopäähiihtoon osallistuu monen tasoisia hiihtäjiä, ja kilpahiihtäjille on oma sarja.

Tapahtumaan kuuluvissa työpajoissa opit täydellisen hiihtotekniikan ja suksien voitelun salat. Viikon aikana järjestetään monenlaista ohjelmaa talviliikunnan ystäville.

Tapahtumien rahoitus

Osa Kiilopään tapahtumista on niin suuria, etteivät osallistumismaksut mitenkään voi kattaa kaikkia kustannuksia. Kiilopää saa tukea Euroopan aluekehitysrahastolta, ja lisäksi retkeilykeskuksessa työskentelee monia vapaaehtoisia.

Veikkaukselta Kiilopää ei saa sponsorirahoja. Tällä hetkellä Veikkaus sponsoroi näitä tahoja:

 1. F-liiga ja F-liiga-seurat
 2. Hiihtoliitto, maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maajoukkueet
 3. Jalkapallosarjat (Kansallinen Liiga, Miesten Ykkönen, Miesten Kakkonen, Futsal-Liiga, Suomen Cup)
 4. Jalkapallon pelaajayhdistys
 5. Jääkiekkoliitto (Leijonat, naisten maajoukkue, U20 maajoukkue, Mestis)
 6. Jääkiekon pelaajayhdistys
 7. Suomen Koripalloliitto, Korisliiga ja Korisliiga-seurat
 8. Lentopalloliitto (miesten ja naisten lentopallomaajoukkue)
 9. Lentopallon Mestaruusliiga
 10. Liiga ja Liiga-seurat
 11. Olympiakomitea
 12. Olympiastadion
 13. Palloliitto
 14. Paralympiakomitea
 15. Pesäpalloliitto, Superpesis ja Ykköspesis
 16. Salibandyliitto
 17. Suomen Urheilugaala
 18. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO
 19. Suomen Urheiluliitto
 20. Urheilumanagerit
 21. Veikkausliiga ja Veikkausliiga-seurat

Listalla on muutamia nimiä, jotka ovat varmasti retkeilyn ja vaelluksen harrastajille tuttuja. Hiihtoliitto järjestää usein tapahtumia lumilajien harrastajille, ja Suomen urheiluliitto vastaa yleisurheilun ohella myös maastojuoksusta.

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO tunnettiin aiemmin nimellä Urheilumuseo, joten sekin on aktiiviliikkujille tuttu paikka.

Yhteenveto

Saariselällä sijaitseva sijaitseva Suomen Latu Kiilopää -hotelli tarjoaa monipuolisia retkeily- ja liikuntapalveluita.

Upeiden vaellusreittien lisäksi tarjolla on kiinnostavia tapahtumia. Rahapeliyhtiöt eivät markkinoi Kiilopään talvitapahtumissa, vaan toimintaa tukee Euroopan aluekehitysrahasto.