Lasten makuupussi – Makuupussit ja vinkkejä valintaan

Kannattaa muistaa että lapset eivät ole minikokoisia aikuisia, ja lasten makuupussia hankkiessa kyse ei ole vain makuupussin koosta. Lapsien asenne luonnossa on paljon enemmän kiinni hyvin nukusta yöstä kuin meillä aikuisilla. Siksi lasten yöunista huolehtiminen retkeillessä on tärkeä prioriteetti, jotta perheen kanssa retkeily pysyisi vaivattomana ja hauskana koko päivän marisemisen sijasta. Kokemuksen perusteella voin sanoa, että väsyneet lapset tekevät retkeilystä ankaraa touhua.

Parhaat lasten makuupussit

Hagflöfs Ara +14

Hinta: 79,90€

Paino: 1060g

Mukavuuslämpötila: +6°C

Koko: 120-150cm käyttäjille

Mainittavaa: Laadukas synteettinen kesämakuupussi junioreille

Deuter Starlight

Hinta: 89,00€

Paino: 900g

Koko: Max 170cm käyttäjille

Mainittavaa: Nuorten kesämakuupussi

Halti Family Teen RC

Hinta: 69,90€

Paino: 1200g

Koko: 140-170cm käyttäjille

Mainittavaa: Kolmen vuodenajan makuupussi nuorille

Jack Wolfskin Grow up star

Hinta: 84,95€

Paino: 910g

Koko: 100-160cm käyttäjille

Mainittavaa: Synteettinen lasten makuupussi jatkopalalla

Deuter Little Star

Hinta: 89,90€

Paino: 650g

Koko: 95-130cm käyttäjille

Mainittavaa: Mukava ja lämmin kesämakuupussi perheen pienimmille

Tärkeimmät kriteerit lapsen makuupussin valinnassa

Lämmönpitävyys – Makuupussi on joko synteettisellä- tai untuvatäytteellä vuorattu. Untuvamakuupussi antaa paremman eristävyyden painoonsa nähden, mutta on todella kallis ja vaatii tarkempaa huoltoa. Synteettisellä täytteellä varustettu makuupussi on helppohoitoinen, edullinen ja paremmin kosteutta kestävä. Useimmat lasten makuupussit ovat synteettisellä eristeellä täytettyjä, sillä lapset kasvavat nopeasti ja ei ole järkeä laittaa tuhatta euroa lyhytikäiseen makuupussiin.

Paino ja pakkautuvuus – Hyvän makuupussin tulee olla kohtuullisen kevyt ja pieneen kokoon pakkautuva, etenkin jos sitä kannetaan rinkassa tai repussa mukana. Kevyt makuupussi auttaa lasta liikkumaan ja näkemään enemmän, eikä luonnossa oleilu tunnu niin raskaalta.

Materiaalit –  Makuupussin pintamateriaali tulisi olla jämäkkää, jotta pussi kestäisi käyttöä riittävän hyvin. Myöskin vedenpitävä pinnoite estää makuupussin kastumisen sateella tai kostealla ilmalla.

Koko – Makuupussin koko tulisi sopeuttaa lapsesi pituuteen. Esimerkiksi yllä oleva Jack Wolfskinin Grow up star -makuupussi on säädeltävissä jatkopalalla. Nettikaupoissa sopivan koon näkee tuotetiedoista, yleisesti ottaen lasten makuupussit ovat hieman väljempiä ja ne kokohaarukka on isompi aikuisten makuupusseihin verrattuna.

Lämpöarvo – Makuupusseissa yleensä ilmaistu lämpöarvostandardi ei päde lasten makuupusseihin. Yleensä pussin käyttötila ilmaistaan celsius-asteikolla makuupussin tuotetiedoissa. Kannattaa ottaa myös huomioon että myös lapsilla on yksilökohtaisia eroja, jos lapsesi palelee herkästi, kannattaa hankkia lämpimämpi makuupussi tai varata lämpimät aluskerrastot retkelle mukaan.