Paras retkityyny? – Valintaopas ja vertailu

Paras varustesetti nukkumiseen vaelluksella ja retkellä sisältää makuupussin, makuualustan ja hyvän retkityynyn. Tämän yhdistelmän avulla pääset käsiksi mahdollisimman lähelle sen oman kotoisan sängyn tuntua, kun koti on kaukana ulottumattomissa.

Vaikka monesti retkityynyä pidetään ylenkatsottuna varusteena, se on ainakin itselle tärkeä varuste, jonka avulla levottoman ja ahdistuneen kääntyilyn sijasta saan nukkua sikeät yöunet. Tämän kevyen varusteen avulla huonojen yöunien seurauksena tulevat iltapäivätorkut jäävät vähäisemmiksi. Siksi sanoisin että käyttäjälle sopiva retkityyny onkin yksi tärkeimmistä retkeilyvarusteista. Lue lisää niin kerron hieman mitä sopivan retkityynyn valitsemisessa täytyy ottaa huomioon.

Retkityynyn valinta – tärkeimmät kriteerit

Hinta – Monesti retkeilyyn ja vaellukseen tarkoitettuja tyynyä voisi pitää hinnakkaana varusteena, mutta kympin tai parin lisääminen budjettiin kunnollisen tyynyn hankintaan kannattaa aina. Hyvät yöunet maksavat aina varusteen hinnan takaisin käyttäjälle – tavalla tai toisella. Useimmat retkityynyt sijoittuvat 20-60 euron välille. Parilla kympillä saa jo kelvollisen tyynyn, mutta sen edullisempiin ei kannata rahaa sijoittaa.

Mukavuus – Retkityynyn mukavuus korreloituu paljolti tyynyn hinnan kanssa. Materiaalien laatu ja tyynyn rakenne vaikuttaa tyynyn tuntumaan. Tyynyn sopivuus on toki myös henkilökohtaisten mieltymysten mukaista ja kannattaa ottaa huomioon tarvitsetko paksua vai ohuempaa tyynyä itsellesi. Myös leveys ja syvyys mitat tulee ottaa huomioon, sillä tyynyjä on saatavilla eri kokoisina. Ilmatäytteisissä tyynyissä ilman määrää säätämällä saa myös säädeltyä tyynyn napakkuutta ja useimmiten tyynyä ei kannatakaan täyttää aivan täyteen, jotta tyynystä saa pehmeämmän tuntuman. Paksumpaa tyynyä hakevalle Sea To Summit Aeros Premium on hyvä valinta, kun taas kevyempää tyynyä hakevalle sopiva vaihtoehto on Cocoon Air-Core Hyperlight.

Paino – Monelle meistä jokainen gramma merkitsee, kun mietitään rinkkaan pakattavia varusteita, mutta yöunia mietittäessä kannattaa satsata aina hieman enemmän varusteiden laatuun. Useimmat retkityynyt ovat ilmatäytteisiä ja painavat alle 100 grammaa. Ultrakevyttä retkityynyä harkitsevalle kannattaa katsoa seuraavat tyynyt: Sea To Summit Aeros UltralightCocoon Air-Core Hyperlight.

Pakkautuvuus – Kun halutaan karsia tilaa vievistä varusteista, kannattaa hankkia ilmatäytteinen tyyny, joka pakkautuu pieneen tilaan. Luksusta ja mukavuutta hakevalle untuva retkityyny voi olla kätevä vaihtoehto. Ilmatäytteisen retkityynyn tyhjennys on helppoa – avaa vain venttiili ja purista ilmat ulos. Esimerkiksi Sea To Summit Aeros Ultralight pakkautuu vain nyrkinkokoiseen pakettiin.

Parhaat retkityynyt – Testi ja vertailu

Cocoon Air-Core Ultralight S – Kevyt retkityyny kahdella lämpöpinnalla

Cocoon Air-Core Ultralight retkityyny on mielenkiintoinen tuote, sillä tyynyssä on kaksi eri materiaaleilla päällystettyä puolta, joita voi käyttää eri olosuhteissa. Nylonilla päällystetty puoli on mukava ja viileä nukkua lämpiminä öinä, kun taas mikrokuidulla vuorattu puoli on mukavan lämmin viileinä öinä. Tyyny tuntuu jämäkältä ja mukavalta täyteen puhallettuna. Vajaaksi täytettynä tyyny pitää yllättävän hyvin rakenteensa, mutta aivan löysäksi tyynyä ei voi jättää, silloin tyyny tuntuu epävakaalta. Tämä retkityyny ei ole painolla pilattu ja pakkautuu sopivan pieneen kasaan – voisi sanoa että loistava vaihtoehto keskihintaiselle tyynylle. Tyynystä on saatavilla sekä pieni että iso versio.

  • Hinta 39,90 euroa
  • Laadukas ultrakevyt retkityyny
  • Kaksi lämpöpintaa eri olosuhteisiin

-Vaellusjaretkeily.com

Sea to Summit Aeros Premium – Ultrakevyt retkityyny pehmustetulla pinnalla

Sea to Summit Aeros Premium on Sea to Summit Aeros -retkityynysarjan suosituin tyyny. Lyhyesti sanottuna tyyny on tasapainoisesti suunniteltu – se on mukava ja silti todella kevyt. Premium versio ei ole yhtä iso kuin Aeros Ultralight -malli, mutta rakenteeltaan se on todella tukeva ja soveltuu siksi myös kyljeltään nukkuville loistavasti. Tämä puhallettava retkityyny on helppo täyttää ja tyhjentää. Tyynyn päällinen on todella pehmeää ja mukavaa kangasta ja päällisen ja rungon välissä on pehmustekerros, joka lisää tyynyn mukavuutta ja hengittävyyttä. Mainio valinta ultrakevyttä ja mukavan pehmoista tyynyä hakevalle.

  • Hinta ​44,90 euroa
  • ​Tukeva tyyny sopii myös kyljeltään nukkuville
  • ​Laadukas, ultrakevyt ja mukava tyyny

-Vaellusjaretkeily.com

​Thermarest Compressible pillow – ​Retkityyny mukavuudenhaluiselle

​Therm-a-Restin compressible -retkityyny on kaikkein mukavin tyyny, jota markkinoilla on vastaan tullut. Se tuntuu lähes identtiseltä kotisängyn tyynyyn verrattuna, mutta se on kompaktimpi ja pinta ei likaannu kodin untuva- tai polyesterityynyjen tavoin. ​​​Se on jonkin verran kookkaampi ja muhkeampi moniin muihin retkityynyihin verrattuna, ja tyynyn muhkeus tuntuu taivaalliselta pään alla. Tähän tyynyyn ei voi olla rakastumatta. Tämä tyyny ei ole ultrakevyen vaeltajan valinta, vaan tyyny sille joka haluaa maksimaalista mukavuutta. Compressible -tyyny soveltuu retkeilyyn, vaeltamiseen ja ​autoretke​ilyyn. Tästä tyynystä on saatavilla kolmea eri kokoa. Pienintä kokoa voi suositella yleiseen käyttöön​ ja isompia kokoja autoretkille.

  • Hinta ​​29,90 euroa
  • ​Todella mukava tyyny retkeilyyn
  • ​​Likaa hylkivä pinta

-Vaellusjaretkeily.com