Teltta vertailu – Testissä 2- ja 3-hengen teltat

Uuden teltan hankkiminen täytyy tehdä harkitusti, sillä kyseessä on ehkäpä suurin yksittäinen varusteinvestointi retkeilyyn. Vuotava, heiluva ja epäkäytännöllinen teltta pilaa helposti vaellusreissun. Kunnollinen teltta sen sijaan pitää sinut ja kumppanisi kuivana, mukavissa ja kotoisissa oloissa teltan sisällä.

Meillä on yli vuosikymmenen kokemus varusteisiin perehtymisestä, ja olemme koonneet tärkeitä vinkkejä helpottaaksesi teltan hankintaasi. Teltta vertailuun on otettu mukaan erilaisia kahden ja kolmen hengen telttoja - ideana oli ottaa markkinoiden tärkeimmät mallit tähän testiin.

Telttoja on vertailtu käyttöhelppouden, kestävyyden, tilan, sääominaisuuksien, mukavuuden, hinnan ja lisäpiirteiden perusteella.

Tämä vertailu keskittyy siis kahden ja kolmen hengen retkeily- ja vaellustelttoihin. Mikäli haet kevyempää vaellustelttaa, katso toki aiempi vertailumme vaellusteltoista.

Teltta vertailu - katso parhaat 2-3 hengen teltat

Hilleberg Anjan 2 GT - Kahden hengen teltta laatutietoiselle

Hillebergin Anjan 2 GT -vaellustunneli on monen retkeilijän ehdoton vaihtoehto äärimmäisiin sääolosuhteisiin - tämä teltta saa testissämme erityismaininnan säänkestävyydestä. Kyseessä on ehdottomasti vankin teltta myrskyltä suojautumiseen, johon olen retkeilyvuosinani törmännyt. Teltan toimivuus perustuu erinomaiseen suunnitteluun, huippulaatuisiin materiaaleihin, runkoon ja tunnelirakenteeseen. Tämä teltta toimii mainioisti pidemmillä pyörävaelluksilla, vaelluksilla tai missä tahansa reissussa, jossa vaaditaan paljon tilaa varusteille teltan sisällä.

Painoa Anjan 2 GT -mallista löytyy 2,10kg verran. Teltta ei ole keveimmästä päästä, mutta silti tätä telttaa voisi kutsua kevyeksi teltan materiaaleihin ja säänkestävyyteen nähden. Ulkoteltan vesipilariarvo on 5000mm ja sisäteltan 12000mm eli toisinsanoen teltta kestää säällä kuin säällä. Teltta kasautuu kohtuullisen hyvin, mutta kyseessä ei ole mitenkään pieneen tilaan pakkautuva teltta. Markkinoilla on reilusti muita vaihtoehtoja kevyille ja pieneen tilaan pakkautuville teltoille - toki joudut silloin uhraamaan teltan sääominaisuuksista ja materiaalien kestävyydestä.

Kaikista näistä ominaisuuksista joutuu maksamaan hieman pidemmän pennin. Monelle retkeiljälle tässä teltassa on ehkä ylimääräisiä ominaisuuksia mistä maksaa. Kalliista hinnasta huolimatta Anjan 2 GT on todella lujatekoinen teltta, joka maksaa käyttäjälleen takaisin pitkäaikaisena sijoituksena - tämä teltta taatusti kestää sinulla pitkään. Tätä telttaa kannattaa myös testata teltan kasaamista kotipihalla pariin otteeseen, ennenkuin viet sen tositoimiin. Kasaaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hieman harjaantuneisuutta.

Teltasta saatavilla myös 3-hengen versio.

 • Hinta 965€
 • 2-hengen teltta
 • Kolmen vuodenajan käyttöön
 • Paino 2,10kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta: 5000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 12000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Jack Wolfskin Eclipse 3 - Kolmen hengen teltta hyvällä hinta-laatusuhteella

Jack Wolfskinin Eclipse 3 kupoliteltta on loistava kustannustehokkaan suunnittelun esimerkki - hinnasta huolimatta teltan ominaisuudet pitävät käyttäjänsä turvassa kovemmallakin sateella. Teltta on tarkoitettu kaikenlaiseen retkeilykäyttöön ja soveltuu hyvin esimerkiksi ensimmäiseksi teltaksi. Itsestään seisova teltta on helppo kasata ja purkaa.

Rakenteeltaan teltta on hyvin suunniteltu, eteisessä on tilaa varusteille ja teltan molemmista päistä löytyy sisäänkäynnit. Myös molempien ovien ollessa suljettuna katon kansi tuuletusaukkoa pitävät huolen, että teltasta ei lopu happi. Materiaaliltaan teltta tuntuu hengittävän yllättävän hyvin hintaisekseen. Teltan sisältä löytyy 4 taskua varusteiden säilyttämiselle. Materiaalivalinnat takaavat, että tämä teltta kestää mainiosti kolmen vuodenajan käyttöä.

Kaikenkaikkiaan Eclipse 3 on luotettava teltta retkelle tai vaellukselle. Painoa teltalla on yli 5 kiloa, joten teltta ei ole minimalistisen vaeltajan ratkaisu. Toki kevyempää telttaa hakevan tulee satsata muutama satanen lisää rahaa pöytään, samoja ominaisuuksia havitellessa.

 • Hinta 179€
 • 3-hengen teltta
 • Kolmen vuodenajan käyttöön
 • Paino 5,120kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta: 4000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 10000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Fjällräven Keb Endurance 3 - Kolmen hengen hengen teltta ympärivuotiseen käyttöön (TESTIVOITTAJA)

Fjällrävenin Keb Endurance 3 -teltta on yrityksen ympärivuotisten telttojen lippulaiva. Talvella retkeileminen eroaa huomattavasti kesällä retkeilystä. Tottakai talvella on kylmempää ja tuulisempaa, mutta haastavat sääolot tuovat mukanaan joukon muita ongelmia. Teltan sisällä pitää pystyä valmistamaan ruokaa, ruoanvalmistukseen tarvitsee enemmän varusteita, ja johonkin täytyy mahduttaa märät kengät. Tätä varten Keb Endurance on suunniteltu, se on todella vankkarakenteinen neljän vuodenajan käyttöön suunniteltu tunneliteltta. Suunnittelussa on selkeästi otettu huomioon teltan lujuus, turvallisuus ja luotettavuus. Vaikeissa olosuhteissa kun ei voi luottaa ollenkaan siihen että jokin menee pieleen.

Kaaritunnelit on käsitelty silikonilla ja lisäkaarenpidikkeet napsahtavat helposti paikalleen, joten tämän teltan pystyttäminen on varsin miellyttävää puuhaa. Alumiinikaaret ovat todella lujaa tekoa ja kaarien värikoodit auttavat kasaamista vaikeassa lumimyrskyssä. TripleRip nylon -kangas on kolminkertaisesti vahvistettua, ja kangas ei lähde repeämään, vaikka kankaaseen tulisi reikä, vaan reikä pysähtyy loiminlahkoihin. Pohjakangas on vahvistettua kulutuskestävyyden lisäämiseksi. Fjällrävenille tuttuun tapaan teltta ei sisällä PFC-yhdisteitä ja soveltuu myös sisäilmaherkille ihmisille.

Teltta tuntuu sisältä todella tilavalta ja nukkumatilaa löytyy riittävästi. Iso eteinen on kätevä varusteiden säilyttämiselle etenkin talvella. Olen kokeillut muitakin fjällrävenin telttoja talvioloissa ja olen huomannut niiden olleen erittäin hyvin suunniteltuja.  Keb Endurance 3 avaa uusia mahdollisuuksia ympärivuotiselle retkeilijälle. Teltta valittiin testivoittajaksi sen monipuolisuuden, tilavuuden, laadun ja ominaisuuksiensa vuoksi.

Teltasta saatavilla myös 2-hengen malli.

 • Hinta 999€
 • Saatavilla 2-hengen ja 3-hengen mallit
 • Neljän vuodenajan käyttöön
 • Paino 4,130kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta: 3000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 10000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Jack Wolfskin Exolight 2 - Kahden hengen kevyt vaellusteltta

Exolight 2 on uutuus Jack Wolfskinin tuoteperheeseen, jota ei kannata jättää silmäilemättä. Tämä tilava vaellusteltta tuo mielenkiintoa kilpailuun keskihintaisten telttojen välille. Teltta on käyttöä ajatellen kätevästi suunniteltu ja se kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita kolmen vuodenajan käytössä.

Exolight II ylittää juuri ja juuri 2 kilon rajan ja pakkauskooltaan teltta sijoittuu keskikokoisten luokkaan. Tilaa teltan sisällä on riittämiin luovan kaarisuunnittelun johdosta. Kupolimaisen teltan kokoaminen onnistuu todella nopeasti, sillä sisäteltta on kiinnitettynä ulkotelttaan jo valmiiksi. Teltan luvataan kestävän yli 80km/h tuulia ja se tuntuikin käytössä jämerän oloiselta. Ilmanvaihtokin tuntuu pelittävän hyvin. Teltan molemmilta puolilta löytyvät oviaukot helpottavat teltan käyttöä kun kaksi henkilöä toheltaa sisään ja ulos. Eteiseen mahtuu riittävästi varusteita. 

Teltan nylon-materiaali on siliconipäällysteistä ja saumat on teipattu. Ulkoteltta antaa 1500mm vedenkestävyyden, joten teltta kyllä kestää rankkasateellakin. Teltan mukana tulee kattava korjaussarja.

Exolight 2 tarjoaa luotettavan teltan runsailla lisäominaisuuksilla. Painokin on vain kahden kilon tietämillä ja tarvittaessahan toinen osapuoli voi kantaa teltan kaaria ja kiiloja painoa tasatakseen. Pakkauskoko ei ole kaikkein pienin, mutta riittävän pieni myös vaellukseen.

 • Hinta 579€
 • Saatavilla 2- ja 3-hengen mallit
 • Kolmen vuodenajan käyttöön
 • Paino 2,070kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta: 1500mm
 • Vesipilariarvo pohja: 3000mm

-Vaellusjaretkeily.com

Jack Wolfskin Skyrocket 3 dome - Edullinen kolmen hengen teltta

Skyrocket 3 Dome on näppärä kupoliteltta, joka sijoittuu edullisten telttojen hintahaarukkaan. 3100 gramman painoinen teltta ei ole painolla pilattu ja ominaisuuksiakin tuntuu löytyvän kohtuullisen hyvin hintaan nähden. Teltta on sisältä tilava ja sisällä mahtuu hyvin useampikin henkilö istumaan ja liikkumaan. Kasaus on teltan rakenteen vuoksi helppoa, eikä purkaminenkaan tuota hikipisaroita otsalle. Skyrocket III dome on suunniteltu aina keväästä syksyyn käytettäväksi.

Kiitosta teltta saa lukuisista varusteille suunnatuista taskuista. Harmillista tosin on, että kaikki taskut sijaitsevat teltan yhdellä seinämällä, ja tarpeellisiin tavaroihin täytyy kurottua aika ajoin. Onneksi katossa on verkkotasanne, johon saa myös kohtuullisen paljon tavaroita ja varusteita. Verkosta löytyy lisäkoukkuja, ja korkeaan kattoon saa ripustettua enemmänkin esineitä.

Muutamia ominaisuuksia tässä teltassa jää kaipaamaan, teltta voisi muun muassa kasautua hieman pienempään tilaan, mutta eipä tämän hintaiselta teltalta voi kaikkea vaatia. Ryhdikäs Skyrocket 3 Dome on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen valinta kelle tahansa retkeilyä tai vaellusta harrastavalle.

 • Hinta 309€
 • Saatavilla 2- ja 3-hengen mallit
 • Kolmen vuodenajan käyttöön
 • Paino 3,10kg
 • Vesipilariarvo ulkoteltta: 4000mm
 • Vesipilariarvo pohja: 5000mm

-Vaellusjaretkeily.com