Retkeily on kallis harrastus – miten päästä alkuun vaeltamisessa?

Nopetahtinen urbaani elämä saa monen hakemaan rentoutumista luonnosta. Eräilyn etu muuhun matkailuun verrattuna on, että kynnys sen aloittamiseen on kustannusten osalta matala – tarjoaahan majoituksen, ruoan ja matkustamisen eräilijä itse.

Miten paljon retkeilyyn tarvittavat varusteet sitten maksavat? Kokonaishinta riippuu monista tekijöistä. Suomessa jäiseltä sateelta ei aina säästy edes kesäisin, ja siksi tinkimisessä kannattaa olla varovainen etenkin teltan, kenkien ja ulkovaatteiden kohdalla.

Miten paljon retkeilytarvikkeet maksavat?

Vaellusharrastajien keskuudessa voi kuulla sanottavan, että moni hankkii ensin halvat ja sitten hyvät tarvikkeet. On ymmärrettävää, että uutta harrastusta aloitettaessa varusteet hankitaan mieluummin halvemmasta kuin kalliista päästä – eihän etukäteen voi tietää, onko eräily itselle mielekäs harrastus. Varusteiden ja tarvikkeiden hinnat eri merkkien sekä kauppojen välillä voivat vaihdella melkoisesti.

Suomen suurimpien urheilu- ja eräilyliikkeiden nettikaupoista perustarvikkeille voidaan saada seuraavat hintaskaalat:

 • Teltta (yhdelle hengelle): 150 – 1 000 €
 • Vaellusrinkka: 100 – 700 €
 • Makuupussi: 100 – 900 €
 • Makuualusta: 5 – 350 €
 • Retkikeitin: 20 – 350 €
 • Kattila/paistinpannu: 15 – 70 €
 • Termospullo: 10 – 70 €
 • Haarukka/lusikka/lusikkahaarukka: 3 – 35 €
 • Vaelluskengät: 100 – 400 €
 • Vaellushousut: 70 –  350 €
 • Vaellustakki: 160 – 700 €

Yhteensä: 733 – 4925 €

Jos ulkoiluun sopivia sisempiä vaatekerroksia ei löydy ennestään, on myös ne hankittava erikseen. Erilaiset lisävarusteet, kuten hyttyskarkotteet, aurinkorasvat, aurinkolasit ja sadevaatteet ovat nekin tarvikkeita, jotka saattavat parantaa eräilykokemusta huomattavasti. Jokaiselle retkelle on myös muistettava tuoda erikseen eväät, joiden määrä riippuu henkilöstä, liikuttavasta matkasta sekä vaelluksen kestosta.

Harrastuksen alun rahoittaminen

Vaellus on harrastuksena erittäin joustava ja sopii eri kokoisille budjetteille. Muista ajanvietteistä poiketen siihen ei kytkeydy juoksevia kuluja, ja neuvottelemisen varaa on runsaasti: voit hankkia varusteita juuri niin paljon kuin itse haluat.

Tietyt välttämättömyydet ovat toki miellyttävän eräilykokemuksen kannalta tärkeitä, ja ne voi rahoittaa monin tavoin. Näistä yksi matalimman kynnyksen keino on kierrätysvapaat bonukset, joilla rahapelien makuun pääsee ilman voittojen nostoa koskevia rajoituksia. Voit tutustua nettisivuihin, jotka kokoavat yhteen paikkaan vertailuja pelisivustojen parhaista bonuksista ja pelivalikoimista. 

Mobiilikasinojen ansiosta voittojen kerrytys uusia ostoksia varten on mahdollista myös itse retkellä. Varusteita hankkiessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että vaeltaessa kaikki on kannettava itse: minimalismilla hellit niin lompakkoa kuin selkääsi!

Mitä eroa on halvan ja kalliin retkeilytarvikkeen välillä?

Kuten aiemmin kokoamastamme listasta saattaa huomata, on hintavaihtelu halvimpien ja kalliimpien vaellusvarusteiden välillä suurta. Tuotteiden hintoihin vaikuttavat monet tekijät, ja hintaa saattavat nostaa esimerkiksi:

Eettisyys – Tuotteiden valmistuksessa mukana olevien työntekijöiden reilu palkkaus sekä luontoystävälliset materiaalit ja niiden vastuullinen keruutapa ovat osa-alueita, joilla kaikkein edullisimmat brändit eivät tavallisesti loista.

Vahvuus – Rakenteiden ja materiaalien vankkuuden varmistus edellyttää usein vaativampia tuotantotekniikoita tai enemmän työtunteja, mikä näkyy myös kuluttajahinnassa.

Suojaavuus – Vedenkestävyys, tuulenpitävyys ja hengittävyys ovat esimerkkejä lisäominaisuuksista, jotka nostavat tuotteen myyntihintaa. Vaativamman suunnitteluprosessin ja erityismateriaalien ohella tällaiset tarvikkeet edellyttävät usein kattavia testejä vaativissa luonnonolosuhteissa.

Keveys – Vaeltaja kantaa varusteensa repussaan tai rinkassaan, ja siksi yksi halutuimmista ominaisuuksista on tarvikkeiden ja teltan keveys. Korkeampi kysyntä, haastava muotoilu sekä erityismateriaalit varmistavat, että kevyet erätuotteet ovat usein perusversioitaan tyyriimpiä.

Brändäys – Läheskään kaikki kukkaroa kurittava ei ole kultaa! Monesti tuotteen kallein osa on marginaali, jonka yritys on itse asettanut tuotteiden laadun ja luksustuntuman illuusion luomiseksi.

Säästäminen ei aina tarkoita laadusta tinkimistä

Nopein reitti budjettiystävälliseen eräilyyn käy tarvikkeiden määrän rajoittamisen sekä vain välttämättömien lisäominaisuuksien suosimisella. Kuten vanha sanonta kuuluu, ei köyhän kannata ostaa halpaa, vaan varusteissa tulisi aina panostaa pitkän aikavälin kestävyyteen ja käytännöllisyyteen.

Säästöjä voikin tehdä myös laadukkaista, korkeamman hintatason varusteista. Sesonkialessa kaupat pyrkivät tuotteista eroon mahdollisimman matalin hinnoin, ja siksi esimerkiksi kesävaatteet kannattaa ostaa syksyn alennuksista, syysvaatteet talven alennuksista, ja niin edelleen. Useimmilla liikkeillä on myös omat verkkokauppansa, joissa alennuskoodit sekä bonusohjelmat voivat tuoda vieläkin lisää helpotusta omalle lompakolle.

Toinen hyvä keino on tarvikkeiden lainaaminen tai käytettynä osto. Jos ystäväpiiristä löytyy innokkaita eräilijöitä, saattavat he mielellään lainata isompia vaellustarvikkeita, jos ne eivät ole samaan aikaan omassa käytössä. Käytettynä osto taas mahdollistaa laatubrändien tuotteiden hankkimisen edullisemmin. Monen varusteen arvo laskee heti paketista avaamisen jälkeen, ja siksi myös vähän käytetty on yleensä täysin uutta tuotetta edullisempi valinta.