Oletko lähdössä vaeltamaan etelään? Lue vinkit, miten valmistaudut ja valitset parhaat vaelluskengät kuumaan ilmastoon

Kun suomalainen puhuu vaeltamisesta, useimmiten ajatellaan vaeltamista pohjoisessa ja tuntureilla. Kannattaa kuitenkin harkita ehdottomasti myös vaellusta lämpimämmissä maisemissa – maailmalta löytyy nimittäin monia maita, jotka tarjoavat upeita luontokokemuksia vaelluksen ystäville. Suunnittelemalla vaellusmatkan johonkin lämpimään maahan voi yhdistää kätevästi etelän loman sekä vaellusharrastuksen.

Ennen matkaa on kuitenkin tärkeää valmistautua hyvin eli hankkia kunnon varusteet. Varusteita hankkiessa tulee ottaa huomioon kohteen vaativuustaso, sääolosuhteet sekä tietenkin oma kunto ja kokemus ja niiden pohjalta tehtävä reittisuunnitelma. Tästä artikkelista saat vinkkejä sopivien vaelluskenkien valintaan.

Miksi kannattaa lähteä vaeltamaan kuumaan ilmastoon?

Matkan varaaminen on nykyään varsin helppoa. Verkossa voi tutustua etukäteen moniin matkakohteisiin, ja niin lentojen kuin majoituksen varaaminen onnistuu kätevästi netissä. Myös erilaisten ulkoilma-aktiviteettien varaaminen jostain lämpimästä kohteesta onnistuu kätevästi verkon kautta. Kannattaa siis ehdottomasti harkita vaellusmatkan tekemistä johonkin uuteen kohteeseen.

Kuuman ilmaston maat näyttäytyvät suomalaisille trooppisina tai aavikkomaisina maisemina, joissa on ainutlaatuisia kasveja ja eläimiä. Vaeltaminen tällaisissa maisemissa ja ilmastossa onkin aivan erilaista kuin Suomessa. Vaeltaminen kuumassa ilmastossa voi olla myös haastavaa, mutta onnistuminen tällaisissa olosuhteissa voi tuoda kuitenkin suurta tyydytystä ja hyvää mieltä. 

Suomalaiset yhdistävät kuuman ilmaston usein erilaisiin kulttuureihin. Vaellus voikin tarjota mahdollisuuden tutustua paikallisiin kulttuureihin ja ihmisiin, sekä oppia uusia asioita paikallisesta historiasta ja perinteistä.

5 vinkkiä vaelluskenkien valintaan

Valitsemalla hyvät ja asiamukaiset kengät varmistat sen, että vaelluksesi ei muutu tuskien taipaleeksi ainakaan kenkiesi osalta. Tässä muutamia vinkkejä sopivien vaelluskenkien valintaan kuumassa ilmastossa:

  1. Valitse hengittävät kengät, sillä ne auttavat pitämään jalkasi viileinä ja kuivina. Valitse siis kengät, joissa on hengittävä verkkomateriaali tai ilmareiät.
  2. Valitse kevyet kengät. Kengät auttavat vähentämään jalkojen rasittumista silloin, kun ne on valmistettu kevyestä materiaalista.
  3. Valitse hyvin istuvat kengät. Näin minimoit kenkien hankaamisen ja rakkojen muodostumisen. Katso, että kengät ovat myös tarpeeksi leveät, jotta jaloilla on tilaa liikkua.
  4. Valitse hyvän pohjatuntuman kengät. Kengissä pitää olla hyvä pidon ja vakauden tunne. Esimerkiksi kuminen tai vastaava tarttumapohja on hyvä.
  5. Kiinnitä huomio kenkäostoksilla myös sellaisiin kenkiin, jotka suojaavat jalkojasi tarpeeksi. Esimerkiksi vahvistettu kärki tai kantapää voivat vähentää vammoja, kuten terävien kivien tai kaktuksen piikkien tunkeutumista pohjan läpi.

Kuumaan ilmastoon tarkoitettuja vaelluskenkiä löytyy monilta valmistajilta. Voit tutustua eri valmistajien malleihin ja ominaisuuksiin verkossa tai paikan päällä vaelluskenkiä myyvissä kaupoissa. Jos löydät sopivalta kuulostavan mallin verkosta, muista kuitenkin, että jokaisen vaeltajan jalka on yksilöllinen, ja siksi itselle parhaat kengät löytyvät vain sovittamalla niitä huolellisesti ennen ostamista.

Mitä muuta tulisi ottaa huomioon?

Monessa maassa lämpötilat voivat olla kesäkuukausina erittäin korkeat. Varusteet ovat tärkeät, mutta lisäksi on muistettava suojautua auringolta, on juotava tarpeeksi vettä ja otettava mukaan ravitsevia välipaloja. Mukana on hyvä olla myös kartta ja kompassi tai GPS-paikannin.

Vaelluksella tulee aina huomioida myös turvallisuustekijät. On tärkeää pitää huolta niin itsestään kuin muista vaeltajista, noudattaa merkittyjä reittejä sekä varoa vaarallisiksi tiedettyjä alueita ja eläimiä.

On tärkeää kunnioittaa ympäristöä ja jättää se siistiksi. Roskat ja muut jätteet tulee kerätä mukaan ja hävittää tai kierrättää asianmukaisesti. Ja kuten mainittua, on tärkeää pysyä merkityillä reiteillä, jotta ympäristöön kohdistuva rasitus olisi mahdollisimman pieni.

Nämä ovat tärkeitä huomioitavia asioita, kun suunnittelet vaellusmatkaasi. Hyvä suunnittelu ja valmistautuminen varmistavat onnistuneen matkan ja unohtumattomat kokemukset upeissa maisemissa. Vaeltaminen kuumassa ilmastossa voi olla seikkailu, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.