Suunnittele viikonloppuvaellus – parhaat vinkit vaelluksen suunnitteluun

Suomen luonto on niin kaunis, että monet nauttivat siitä mielellään esimerkiksi vaelluksen muodossa. Suomessa on jokamiehenoikeus, minkä ansiosta vaeltajat voivat nauttia vaeltamisesta vapaasti lähes missä tahansa. Esimerkiksi viikonloppuvaelluksen suunnitteleminen on erinomainen tapa nauttia vapaa-ajasta, luonnosta ja raikkaasta ilmasta. 

Viikonloppuvaellukselle lähteminen vaatii kuitenkin hieman suunnittelua. Vaeltajan pitää suunnitella muun muassa vaellusreitit ja se, mitä pakataan mukaan vaellukselle.

Parhaat vinkit viikonloppuvaelluksen suunnitteluun

Viikonloppuvaellus voi olla erinomainen tapa nauttia Suomen luonnosta ja rauhasta. Koko viikonlopun kestävälle vaellukselle ei kuitenkaan kannata lähteä suunnittelematta reittiä ja mukaan pakattavaa varustusta huolellisesti. Vaeltaja ei halua pakata liikaa mukaan, sillä kävelystä tulee vaikeaa, jos rinkka painaa liikaa. Lisäksi jos reitti ei ole suunniteltu huolellisesti, käytät enemmän aikaa kartan tuijottamiseen kuin itse vaeltamiseen.

Alla katsomme tarkemmin tehokkaita vinkkejä viikonloppuvaelluksen suunnittelemiseen. Seuraamalla näitä vinkkejä viikonloppuvaelluksestasi tulee mukava ja rentouttava kokemus.

Suunnittele reitti etukäteen

Yksi tärkeimmistä asioista viikonloppuvaelluksen suunnittelemisessa on reitin suunnitteleminen etukäteen. Kun lähdetään parin-kolmen päivän kestävälle vaellukselle, reitin suunnittelulla on suuri merkitys kokonaisvaltaiseen vaelluskokemukseen. 

Suunnittele kartan kanssa reitti, jonka jaksat realistisesti kulkea viikonlopun aikana. Kannattaa etenkin miettiä kilometrimäärää ja reitin vaikeutta: jos reitti on tasaista ja helppokulkuista, voit kävellä viikonlopun aikana pidemmän matkan kuin silloin, jos reitti on vaikeakulkuinen.

Jos et ole koskaan vaeltanut useita päiviä, ensimmäisellä kerralla kannattaa valita mieluummin lyhyempi reitti ja vaeltaa rauhassa. 

Ruokavarojen pitäisi riittää koko viikonlopulle

Rinkan paino voi vaikuttaa paljon vaelluskokemukseen. Rinkkaan ei pitäisi pakata mitään ylimääräistä, sillä vaeltaja joutuu kantamaan jokaisen kilon mukanaan koko vaellusreitin ajan. Ruoka on yksi tärkeimmistä varustuksista, joita vaeltajan rinkkaan täytyy pakata. 

Ruokavarannot kannattaa suunnitella niin, että ruokaa on tarpeeksi, muttei liikaa. Mukaan kannattaa pakata sellaisia ruokia, jotka voi helposti lämmittää nuotiolla. Myös mukana kulkevat välipalat, kuten välipalapatukat, keksit ja pähkinät ovat erinomaisia vaellukselle. 

Jos haluat nauttia esimerkiksi oluesta tai viinistä nuotioruokasi palanpainikkeena, kannattaa tarkistaa alkoholituotteiden verkkokauppa ja ottaa mukaan pieniä, helposti mukaan pakattavia taskumatteja. Ne eivät rikkoonnu ja ne mahtuvat helposti rinkkaan.

Älä unohda pakata mukaan riittävästi vettä, etenkään kesäisillä vaelluksilla.

Sopivat vaatteet ja kengät

Viikonloppuvaelluksesta tulee helposti ikävä, jos vaatteet kastuvat, vaatetta ei ole riittävästi, tai jos kengät hiertävät. Muista siis pakata mukaan vaatetta sen mukaan, miltä säätiedoitus viikonlopulle näyttää. Vedenkestävät ja mukavat kengät ovat vaeltajan paras kaveri, nimittäin popoissa lompsotellaan menemään koko vaellusreitin ajan. 

Lämpimät vaatteet ovat tärkeä varustus. Vaatteissa pitäisi olla mukava ja helppo liikkua ja niiden pitäisi olla hengittäviä. 

Puhelin ja akun lataaminen

Vaellukselle tulisi ottaa mukaan myös puhelin turvallisuussyistä. Jos jotain sattuu, sinun tulee pystyä soittamaan apua nopeasti. Koska vaelluksella harvemmin pääsee lataamaan puhelinta tavallisen pistorasian ääreen, mukaan kannattaa napata ennalta ladattu, kannettava akkupalikka, johon puhelimen laturin voi tuikata kiinni.

Yöpyminen ja varusteet

Viikonlopun aikana pitää tietysti myös laittaa teltta pystyyn ja suunnitella yöpymispaikka. Myös yöpyminen kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen. Tutki vaellusreittiä ja valitse yöpymispaikka jo ennen kuin laitat vaellusmonot jalkaan ja suuntaat poluille. Muista ottaa mukaan hyväksi todettu ja helposti pystytettävä teltta, jossa yön viettäminen on rentouttavaa.

Muut varusteet

Kuten sanottua, harkitse tarkkaan, mitä rinkkaan laitat. Välttämättömiin varustuksiin kuuluvat  kuitenkin edellä mainittujen lisäksi ensiapulaukku, sytytin, kompassi ja kartta. Harkitse myös muita mahdollisia varusteita, joita saatat tarvita vaellusreitilläsi.