Kokemuksia retkikeittimen käytöstä
Retkikeittimen käyttö on suhteellisen helppoa. Kuitenkin kun työskennellään tulen ja polttoaineen kanssa, on syytä opetella turvallisia ja toimivia rutiineja keittimen käyttöön. Ruuanlaittokin helpottuu kun oppii toimivat niksit lämpimän retkiruoan valmistamiseksi.
Vinkit ruuanlaittoon
-
- Tarkista kattila ja tukivarret – Viimeisimpänä asiana haluat retkelläsi hukata vettä, polttoainetta tai ruokaa. Kotona, ennen retkelle lähtöä, tarkista onko kattilasi pohja pehmeän tasainen. Mikäli näin on tarkista vielä keittimen tukivarret mikäli ne ovat myös kuluneet tasaiseksi. Kiehuva kattila saattaa täristä helposti pois jalustalta ja kaatua maahan, jos kitkaa ei ole riittävästi. Viilaa tukivarsia tarpeen mukaan, jotta saat niiden pintaan lisää pitoa.
- Ruuanlaitto – Kun lisäät ruoan kiehuvaan veteen, pidä huoli että sekoitat sen huolella veden sekaan ennen ruoan haudutusta. Joskus kattilan reunat kuumentuvat tarpeettoman paljon ja ruoka saattaa tarttua kattilan reunoihin ja palaa jos et sekoita ruokaasi riittävän hyvin. Joissain keittimissä lämmönsäätömahdollisuutta ei ole ja silloin sinun täytyy huolehtia myös ettei lämpöä tule liikaa avaamalla kantta aika ajoin.
Vinkit polttoaineen säästöön
- Paikan löytäminen keittimelle – Aseta aina retkikeitin kovalle ja tasaiselle alustalle. Etsi paikka joka on suojassa tuulelta, kuten kiven taikka kaatuneen puun vierusta. Jos suojaa ei ole saatavilla, toimi itse tuulensuojana keittimen edessä.
- Tuulisuoja – Kova tuuli helposti puhaltaa liekin palamaan vinosti kattilan reunalle. Tuuli on tärkein seikka joka vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Suojaa siis keittimesi käyttöön tarkoitetulla tuulensuojalla. Käytän itse primuksen omnifuelin kanssa tällaista tuulensuojaa. Tuulisuoja auttaa maksimoimaan polttoaineen käytön tuulta suojaamalla, mutta alumiininen suoja myös heijastaa lämpöä takaisin keittimelle. Tuulisuojan ei ole kuitenkaan tarkoitus sulkea kokonaan keittimen ympärystä, joten jätä osa ympäryksestä auki.
- Liekin säätö – Käännä keittimen vipu korkeimmalle asetukselle, jotta liekki palaa suoraan kohdistettuna kattilan pohjaan. Tämä ei siis tarkoita että sinun pitäisi avata hanaa isoimmalle asetukselle. Kun hana on noin 75 prosenttisesti auki, on yleensä polttoaineenkulutus suhteessa pienintä lämmöntuottoon verrattuna. Liekin tulisi olla sinertävää koko keittoajan eikä sen pitäisi leimahdella ulos kattilan sivuilta.
- Kattilan koko – Käytä mielellään kattilaa, joka on kooltaan joko keittimesi kokoinen tai hiukan isompi. Kapea ja korkea kattila on huono keittämistä varten, sillä liekit usein leimahtavat kattilan sivuilta ohi, jolloin lämpöenergiaa ja polttoainetta menee hukkaan. Leveät ja matalat kattilat sen sijaan säästävät polttoainetta ja kiehuvat nopeammin.
- Ruuan lisääminen – Varmista aina että vesi on saavuttanut kiehumispisteen ennen ruuan lisäämistä veteen. Jos kattilan kansi on läpinäkyvä, sinun on helppo tarkistaa tilanne kanteen kerääntyvästä höyrystä ja pisaroista. Jos sinun täytyy avata kansi, tee se mahdollisimman nopeasti ettei lämpö pääse karkaamaan. Yleensä jo kantta raottamalla huomaat höyryn noustessa ulos että vesi on saavuttanut kiehumispisteen.
- Kattilan kansi – Lämpöhävikin estämiseksi kattilan kansi tulee olla tiukasti kattilaan asettuva, jottei se pääse liikkumaan veden kiehuessa.
Turvallisuus
- Polttoainehana – Älä koskaan jätä polttoainehanaa auki kun olet lopettanut ruuanlaiton.
- Polttoaineen säilytys – Älä koskaan säilytä kaasukanisteria kiinni retkikeittimessä kun et käytä sitä. Odota että retkikeitin jäähtyy ennenkuin otat kanisterin irti.
- Retkikeittimen säilytys – Säilytä keitin ja polttoaine kuivassa paikassa. Putsaa keitin käytön jälkeen.
Retkikeittimen käyttö sisätiloissa
Retkikeitin sisätiloissa – Retkikeittimet on suunniteltu ulkokäyttöön. Jos aiot käyttää retkikeitintä sisällä, teet sen omalla vastuullasi. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta. Riskinä sisällä käytettäessä on hä’än eli hiilimonoksidin kertyminen ilmaan, joka voi olla hengenvaarallista liiallisesti hengitettynä.
Retkikeitin teltassa – Samat varotoimet kuin sisällä käytettäessä, käytä ensisijaisesti retkikeitintä aina ulkona, teltassa on paljon helposti palavaa materiaalia. Mikäli käytät retkikeitintä sisällä, teet sen omalla vastuullasi. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta, sillä hä’än kertyminen teltan sisäilmaan voi olla hengenvaarallista.
Retkikeitin kaasu vai neste? – Usein kysytty kysymys, kaasu on varmempi ja kevyempi valinta 3-vuodenajan käyttöön. Jos käytät keitintä myös talviolosuhteissa, harkitse nestekäyttöisen keittimen hankintaa.
Retkikeittimen kuljettaminen lentokoneessa
Retkikeitin mukaan lentokoneeseen – Retkikeitintä voi kantaa mukana lentokoneessa käsimatkatavaroissa tai ruumassa, kunhan tyhjennät sen kokonaan polttoaineesta. Polttoainetta et voi ottaa mukaan lentokoneeseen. Lentokoneeseen ei voi siis ottaa kaasuseoksia, bensiiniä, spriitä tai mitään muutakaan polttoainetta. Itselläni ei ole koskaan ollut ongelmaa kantaa kaasukäyttöistä keitintäni mukana. On kuitenkin viisainta varmistaa aina asia lentoyhtiöltä ennen matkaan lähtemistä