Vaellussauvojen valinta – Katso opas ja vertailu!

Vaellussauvat eli trekkaussauvat kuuluvat monen retkeiljän, vaeltajan, lenkkeilijän ja lumikenkäilijän perusvarusteisiin. Sauvojen käyttämiseen on yksinkertainen syy: Ne parantavat tasapainoasi ja tukevat liikkumista paremmin erilaisilla maaperillä liikuttaessa. Lenkkeilystä ne tekevät paljon monipuolisempaa kun yläkroppa ja lantio joutuu tekemään enemmän töitä.

Jotta saisit mahdollisimman paljon irti vaellussauvoista tai yksittäisestä tukisauvasta, seuraa näitä ohjeita:

 1. Yksittäinen vaelluskeppi vai sauvapari? Ensiksi täytyy miettiä hankitko yhden sauvan vai sauvaparin.
 2. Oikean pituuden löytäminen: Sopiva mitta vaellus- ja kävelysauvoille löytyy kun kyynärpää on 90-asteen kulmassa sauvan ollessa maassa ja henkilön seistessä suorassa.
 3. Ominaisuudet: Säädettävyys, teleskooppimallit, sauvan terä/kumi, paino, lukittavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia, joita tulee ottaa huomioon sauvoja hankkiessa.
 4. Sauvojen oikeaoppinen käyttö: Kun tietää muutamia perusasioita vaellus- ja kävelysauvojen käytöstä, vaikeassakin maastossa vaeltamisesta voi tulla nautinnollista ja helppoa.

Huomio! Vaikka vaellussauvojen hankinta saattaisi kuulostaa loogiselta ratkaisulta urbaaniin käyttöön, sinun ei tulisi hankkia niitä, mikäli tarvitset kävelysauvaa lääketieteellisistä syistä. Vaellus- ja kävelysauvat ovat tarkoitettu aktiivisille liikkujille.

Erilaiset vaellussauvat

Vaellussauvat: Kaksinkappalein myytävät vaellussauvat ovat tarkoitettu molemmilla käsillä yhtäaikaisesti kätettäväksi, parantaakseen tasapainoasi vaikeassa maastossa ja vähentääkseen polviin ja jalkoihin kohdistuvaa rasitusta vaeltaessa. Useimmat vaellussauvat ovat pituuden suhteen säädettävissä, ja joissakin on sisäänrakennettu iskunvaimennus.

Vaellussauva: Joskus vaellussauvaa kutsutaan vaelluskepiksi tai matkakepiksi. Vaelluskeppi on hyödyllinen kun sitä käytetään kohtuul´lisen tasaisessa maastossa kevyen kantokuorman kanssa. Monesti vaellussauvat ovat säädettäviä ja niissä on jonkinlainen iskunvaimennus. Joissakin vaellussauvoissa on myös sisäänrakennettu kiinnitys kameralle, jolloin sitä voidaan käyttää monopodina.

Vaellussauvojen Pituus

Oikean kokoiset sauvat asettavat käsivartesi ja olkavartesi 90-asteen kulmaan kun pidät vaellussauvaa kahvasta maata vasten. Monissa vaellussauvoissa on pituuden säätömahdollisuus, jolloin sopivan pituuden löytäminen on varsin helppoa. Jotkin sauvat myydään kiinteäpituisina, ja sinun täytyy hankkia silloin sauvat sopivalla pituudella tai sahata ne sopivaan mittaan.

Säädettäville vaellussavoille ja kepille:

 • Jos olet yli 180cm pitkä, valitse sauvat, joiden maksimipituus on ainakin 125cm.
 • Jos olet alle 180cm, melkein kaikkia säädettäviä vaellussauvoja saa lyhennettyä tarpeeksi omaan mittaasi sopivaksi.

Kiinteärunkoisille vaellussauvoille:

Käytä alla olevaa taulukkoa esimerkkinä sopivien trekkaussauvojen löytämiseksi, jos valmistajalla ei ole vastaavaa taulukkoa käytössä.

Pituus

Sauvan suositeltu pituus

< 155cm

100cm

155-170cm

110cm

170-180cm

120cm

180cm+

125cm+

Sauvojen pituuden säätäminen

Mäkeä ylöspäin noustessa kannattaa lyhentää sauvoja hieman

Jos sinulla on ns. teleskooppisauvat, joiden pituutta voi säätää, on tärkeää tietää miten pitkä sauvan tulee olla, jotta se sopisi sinulle. Liian lyhyet tai pitkät sauvat helposti rasittavat liikaa käsiä, olkapäitä, selkää ja niskoja.

Yleiseen vaellukseen: Säädä sauvojen pituus niin, että kun sauvan on oikeaoppisesti kädessäsi kahvan kohdalta, sauvan kärjen osuessa maahan jalan vierelläsi, käsivartesi ja olkavartesi väliin muodostuu 90-asteen suorakulma. Tämä on sopiva pituus useimmille vaelluksille.

Pitkille ylämäkiosuuksille: Voit lyhentää mäkeä, tunturia tai vuorta ylösnoustessa sauvojasi 5-10cm verran, jotta saat enemmän kampeamisvoimaa kun nouset ylös rinnettä. Mitä jyrkempi rinne on kyseessä, sen enemmän sauvoja kannattaa lyhentää. Vaellussauvojen tarkoituksena on helpottaa liikkumistasi, eikä väsyttää ja jumiuttaa olkapäitäsi ja yläkroppaasi. Olkapäidesi ei koskaan tule tuntua epämukavilta, jos näin on, lyhennä sauvojasi vielä lisää.

Pitkille alamäkiosuuksille: Rinnettä alaspäin kuljettaessa on pidentää sauvoja 5-10cm verran, normaaliin vaeltamiseen verrattuna. Näin kehosi pysyy pystymmässä asennossa ja liikkuminen on vaivattomampaa.

Pitkällä poikittaisella osuudella: Jos kuljet pitkää matkaa poikittain, jyrkällä rinneosuudella, voit lyhentää ylempänä rinteessä olevaa sauvaa ja pidentää alempana rinteessä olevaa sauvaa, jolloin saat mukavan ja tasapainoisen tuen molemmilta puolilta.

Suosittuja Vaellussauvoja

Black Diamond DISTANCE CARBON Z – Ultrakevyet taittuvat vaellussauvat

Alle 300 gramman painoiset Distance Carbon Z -vaellussauvat ovat Black Diamondin retkeilysauvasarjan kevyimmät yksilöt ja erinomaiset ultrakevyitä varusteita ja läpivaelluksia arvostaville henkilöille. Nämä sauvat ovat niin kevyet itseasiassa, että jopa pitkän matkan maastojuoksijat ovat alkaneet käyttää näitä vaeltamisen suunniteltuja sauvoja. Sauvat taittuvat kolmeen osaan, nimensä mukaisesti Z-kirjaimen lailla. Taitettuna sauvat saa kätevään nippuun yhdellä pienellä napilla.

Mitä heikkouksia näillä erinomaisilla sauvoilla sitten on? Hiilikuidusta valmistettu runko on kevyempää kuin alumiini, mutta myös huomattavasti kalliimpaa ja heikompaa kestämään kovia kolhuja. Lisäksi, näitä taitettavia sauvoja ei voi säätää pituuden suhteen. Toisinaan mäkisillä osuuksilla säädettävät sauvat ovat käteviä, kun niitä pystyy mukailemaan ala- ja ylämäkiin sopiviksi. Jos et pidä sauvan pituudensäätö mahdollisuutta tärkeänä, nämä ovat huippukevyet ja suorituskykyiset sauvat laatua arvostaville.

 • Pituudet: 120cm
 • Pituus pakattuna 40cm
 • Paino 290g
 • Mainittavaa: Erinomaiset ja ultrakevyet pieneen kokoon taittuvat sauvat.

-Vaellusjaretkeily.com

Leki Eagle – Perinteiset säädettävät vaellussauvat

Lekin myydyin sauvamalli Eagle on hintalaatusuhteeltaan erinomainen tekele. Näissä sauvoissa on tutut pyöritettävät Super Lock -lukitukset, joilla sauvojen pituuden säätäminen onnistuu nopeasti ja varmasti. Pituuden säätömahdollisuus tekee sauvoista monipuolisemmat ja ne soveltuu siksi hyvin myös mäkisille maastoille ja vuorille. Kahvojen ergonomia on hyvin suunniteltu ja sauvat tuntuvat mukavilta ja jämäkiltä kädessä. Säädettävät remmit auttavat mukauttamaan sauvoja sopiviksi kämmenelle kuin kämmenelle.

Lekin Eagle -sauvojen runko on alumiinista valmistettu ja painoa sauvoilla on 540 grammaa, joka ei ole todellakaan todellakaan paljoa jämäkän alumiinirungon huomioon ottaen. Nämä suositut sauvat ovat laadultaan huippuluokkaa ja erinomainen vaihtoehto kestäviä ja monipuolisia retkisauvoja hakevalle.

 • Pituus, säädettävä: 110-145cm
 • Pituus pakattuna 65cm
 • Paino 540g
 • Mainittavaa: Kestävät ja säädettävät sauvat kaikenlaiseen käyttöön

-Vaellusjaretkeily.com

Komperdell Trekmaster Powerlock – Kevyet ja jämäkät trekkaussauvat

Komperdellin Trekmaster Powerlock -sauvat koostuvat kolmesta säädettävästä osasta, joista kaksi ylempää on hiilikuituvalmisteista ja alin erikoisvalmisteista alumiinia. Hiilikuidun ja alumiinin yhdistämisen ansiosta nämä sauvat ovat erittäin vahvat ja hieman kevyemmät kuin useimmat saman hintatason kilpailijat. Alle 500 gramman painoisina, näitä sauvoja ei kuitenkaan voi vielä kutsua ultrakevyiksi. Kevyesti pehmustettu kahva ja leveä, säädettävä rannetuki tuovat mukavuutta pidemmillekin vaellusetapeille.

Yksi ”heikkous” näissä sauvoissa on niiden pakkauspituus. Sauvojen pituus pakattuna on 68cm, joka on vaellussauvoille kohtuullisen paljon. Joten pienempään päiväreppuun nämä eivät todennäköisesti mahdu. Pakkauspituutta lukuunottamatta sauvat ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset, alle 100 eurolla toisia yhtä kestäviä ja suorituskykyisiä sauvoja saa hakea.

 • Pituus, säädettävä: 66-140cm
 • Pituus pakattuna 66cm
 • Paino 495g
 • Mainittavaa: Erinomainen hinta-laatusuhde. Kevyet ja kulutusta kestävät.

-Vaellusjaretkeily.com

Komperdell Shockmaster Pro – Laadukkaat ja mukavat vaellussauvat

Vahvasta alumiinista valmistetut Shockmaster Pro – sauvat ovat varustettu hyödyllisellä, iskunvaimennus-ominaisuudella. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut vaellussauvat ovat ergonomisesti suunniteltu, kahvaosa on mukavan pitkä, pehmeä, ja anatomisesti muotoiltu. Pitkät tukihihnat mahdollistavat kädensijan vaihtamisen alemmas kahvaa, jolloin sauvan käyttöpituutta voi säädellä ilman teleskooppilukkoihin koskemista.

Sauvojen kärjissä olevat iskunvaimennus mekanismit auttavat vähentämään lihaksiin ja niveliin kohdistuvaa rasitusta etenkin kovilla alustoilla. Laadukas vaimennus mekanismi ei tee näistä sauvoista yhtään vähemmän tasapainoisia, mutta se estää ärsyttävät töksähtelevät liikkeet, joita monista sauvoista syntyy niiden koskiessa maata. Helpot lukitusmekanismit auttavat säätämään sauvoja nopeasti ja varmasti.

Nämä sauvat ovat vaellus & retkeilyn tiimin suosikkituote ja suosittelemme näitä kenelle tahansa, satunnaisesta ulkoilusta kiinnostuvalle aina himoretkeilijään asti!

 • Pituudet: 90-120cm, 105-140cm
 • Pakkauspituudet: 61 ja 66cm
 • Paino 490 ja 556g
 • Mainittavaa: Laadukkaat ja mukavat vaellussauvat

-Vaellusjaretkeily.com

Black Diamond Distance Carbon FLZ – Ultrakevyet säädettävät vaellussauvat

Vertailun yläosassa olevat kiinteäpituiset Distance Carbon Z -sauvat ovat kevyimmät sauvat, joita markkinoilta löytää, mutta hieman painavammilla, säädettävillä Distance Carbon FLZ -sauvoilla on enemmän käyttöpotentiaalia. Voisi sanoa, että melkein jokaiselle vaeltajalle ja retkeilijälle säädettävä malli on parempi vaihtoehto. Sauvat ovat huomattavasti jämäkämmät kuin taittuvat versiot ja ne kestävät enemmän vääntöä.

Jos haluat kompaktit ja kevyet, mutta jämäkät vaellussauvat, Distance Carbon FLZ -sauvat ovat mainio valinta sinulle. Kalliista materiaaleista ja ergonomiasta joutuu maksamaan 160 euron verran, mutta laadukkaita sauvoja hakevalle nämä kepit kyllä vastaavat hintaansa laadun suhteen.

 • Pituudet: 105-125cm, 120-140cm
 • Pakkauspituudet: 37 ja 40cm
 • Paino 365g
 • Mainittavaa: Ultrakevyet ja kompaktit laatusauvat.

-Vaellusjaretkeily.com

Katso myös:

Kuinka käyttää tuluksia?

SealSkinz sukat – Ovatko nämä sukat vedenpitävät?